Interviu cu domnul Sergiu Staicu, director general al companiei Syngenta România
Efectele pandemiei Covid–19 s-au resimţit şi asupra mediului de afaceri din România. În ce măsură consideraţi că a fost afectat agribusiness-ul românesc, având în vedere că agricultura este şi va rămâne un sector vital al economiei?
Este adevărat că efectele pandemiei au afectat toate domeniile economiei globale. Ca urmare, agricultura şi agribusiness-ul nu puteau rămâne imune la această stare de fapt. Domeniile conexe ca de exemplu,transporturile cu partea de consum de biocombustibil, dar şi industria HoReCa, au suferit o scădere globală şi nu puteau să nu impacteze și sectorul agricol. Trebuie avut în vedere că siguranţa alimentară şi asigurarea hranei sunt însă elemente vitale pentru omenire. În aceste condiţii, sectorul agricol trebuie prioritizat, cu atât mai mult în această situaţie de criză.
În acest context un aspect extrem de important îl constituie factorul uman. Am observat împreună măsurile de siguranţă care s-au luat la nivel de fermă, pentru a asigura sănătatea celor care lucrează acolo! Pentru compania Syngenta siguranța și sănătatea angajaților, a partenerilor și a tuturor colaboratorilor este foarte important. De aceea, încă de la începutul pandemiei am luat toate măsurile de prevenţie. Astfel, am redus numărul de oameni la birou, majoritatea angajaților lucrând de acasă şi am prioritizat conectarea prin mijloace digitale, de altfel o metodă extrem de eficientă. Totodată, am reușit să asigurăm permanenţa la birou prin rotaţie, respectând toate normele de siguranţă. Dorința noastră este să fim alături de fermieri de fiecare dată când aceștia au nevoie de suportul, soluțiile sau produsele noastre. Am reușit acest lucuru și în această perioadă, în câmp sau prin mediul virtual. Desigur, atunci când interacțiunea a fost în câmp am luat toate măsurile de prevenție pentru că, așa cum vă menționam, sănătatea angajaților și a partenerilor noștri precum și continuitatea activităţii sunt elemente esențiale, în special într-o astfel de situație.
Fluctuaţiile meteorologice din acest an, lipsa precipitaţiilor din toamnă, a zăpezii de peste iarnă şi seceta instalată în primele luni de primăvară au afectat o parte din culturile agricole. Concret, ce au întreprins specialiştii Syngenta în această situaţie?
Sigur, dincolo de Covid-19, probleme ne-a creat şi vremea. Practic, în fiecare an spunem acelaşi lucru: este “un an atipic” sau “un an ca acesta nu a mai fost”. Probabil că aceasta este noua normalitate şi ca atare, trebuie să învăţăm să ne adaptăm şi să găsim soluţii. De aceea, a fost foarte important pentru noi să fim în câmp alături de producătorii agricoli sau pe ecranele telefoanelor pentru a identifica soluţiile adaptate problemelor. Nu mai putem vorbi acum de soluţiigenerale, fie că ne referim la cultura mare, legumicultură, pomicultură sau viticultură. Este important să vedem care este situaţia în fermă şi apoi să oferim soluţia personalizată. Ca exemplu, în aceste zile a căzut o cantitate mare de precipitaţii pe unitate de timp. Paradoxal, în acelaşi judeţ la doar câțiva kilometrii distanță,sunt areale cu precipitaţii scăzute.
Vizând aceste aspecte, Syngenta a continuat și în acest an o campanie prin care să ofere soluţii adaptate pe zone şi culturi, în funcţie de problemele apărute. Dacă vorbim de fungicide, la cereale, am venit cu soluţii adaptatecare au permis aplicarea în primul tratament, la momentul optim, când am văzut care este stadiul culturii, fără a o stresa. Mă refer la Amistar® Prime. De asemenea, ne-am convins încă o dată că Elatus™ Era este produsul care aduce valoare în fermele din țara noastră, fiind ideal pentru protecția frunzei stindard și a spicului, dar cu potențial de aplicare de la primul până la ultimul tratament. Important este să alegem momentul potrivit şi soluţia optimă.
Din păcate, anul acesta au fost cazuri în care culturile de toamnă nu au rezistat secetei, iar fermierii au fost nevoiţi să reînsămânţeze. La porumb, am oferit solutța potrivită cu hibrizi din grupa FAO 300, mai mic, respectiv SY Chorintos şi Scorpius din grupa Artesian™, cu potenţial ridicat de producţie.
La cultura de floarea soarelui, suntem compania cu cel mai complet şi complex porofoliu de hibrizi – asigurăm hibrizi pentru toate tehnologiile de cultură. Indiferent de tehnologie, hibrizii de floarea soarelui din porofoliul Syngenta asigură producţii de top. În ultimii ani se observă o cerere sporită pentru floarea soarelui high-oleică în fermele din România. Această cerere în creștere este determinată în special de avantajele financiare, provenite din prețul mai mare de valorificare a producției. De asemenea, fermierii s-au convins că hibrizii high-oleici Syngenta au producții ridicate, respectiv aduc valoare adăugată şi un profit garantat.
Interzicerea de către Uniunea Europeană a utililizării neonicotinoidelor a produs un efect direct asupra fermierilor şi companiilor de profil, care au trebuit să se readapteze. În această situaţie de fapt, care sunt soluţiile Syngenta pe partea de protecţie a plantelor?
Aceasta este o problemă importantă şi din păcate, nu este una nouă. Interzicerea utililizării neonicotinoidelor este pentru agricultorii români, o problema mai veche, însă am mai beneficiat de derogări. Anul acesta am primit derodare doar pentru porumb şi sfeclă, nu şi pentru floarea soarelui. Este foarte adevărat că investim foarte mult în cercetare-dezvoltare şi dincolo de sumele necesare este nevoie şi de timp pentru a lansa şi implementa un produs nou.
Lucrurile sunt accelerate, iar timpul a devenit o problemă spinoasă, cu atât mai mult în cazul României care se confruntă cu Tanymecus, un dăunător specific. Nu putem ignora nici atacul viermilor sârmă, iar neglijarea aplicării unui tratament cu un insecto-fungicid poate produce pagube considerabile atât la cereale cât şi la prăşitoare.
Trebuie să vă spun că o parte a problemei a fost rezolvată de Syngenta, care are în portofoliul de produse insecto-fungicidul Austral® Plus. Acesta este un produs complex pentru tratamentul semințelor de cereale, ce conține două substanțe active care se completează reciproc: teflutrin cu efect insecticid și fludioxonil cu acțiune fungicidă. Austral® Plus oferă un spectru larg de acțiune împotriva dăunătorilor și bolilor la cereale păioase.
La floarea soarelui şi porumb se lucrează intens pentru a găsi soluţia pe partea de tratament sămânţă. Însă, pentru a răspunde nevoilor fermierilor din această perioadă, Syngenta are soluţia Karate Zeon®. Produsul este un insecticid de contact cu aplicare foliară care, pe lângă efectul rapid și de șoc împotriva dăunătorilor, oferă cea mai lungă perioadă de protecție, datorită tehnologiei Zeon®. Este foarte important să vedem ce se întâmplă în câmp şi să alegem perioada optimă de aplicare.
Este un an al provocărilor multiple. Care sunt noutăţile și soluțiile din portofoliul Syngenta pregătite fermierilor pentru sezonul în curs?
La cultura de porumb, Syngenta are în portofoliul comercial circa 70% hibrizi noi intraţi în comercial în ultimii trei ani. Anul acesta venim în întâmpinarea fermierilor cu doi hibrizi noi, SY Torino și SY Infinite. Aceștia au demonstrat potențial ridicat de producție în cadrul loturilor demonstrative organizate la nivel național de către marii fermieri care lucrează în regim intensiv. Anul acesta, SY Torino și SY Infinite vor face o treabă bună în cadrul fermelor unde au fost cultivaţi. Pe lângă aceşti hibrizi, îi avem şi pe cei reuniți sub umbrela Artesian™, care în condiţii de secetă şi arşită valorifică foarte bine apa din sol, oferind producţii stabile. În acest moment vorbim de un portofoliu excelent pentru cultura de porumb, hibrizi stabili care performează şi în condiţii atipice.
Şi la floarea soarelui avem un portofoliu complet. Avem hibrizi consacraţi, dar şi noutăţi. De exemplu, SY Onestar CLP este un hibrid nou, cu excelente rezultate de producție în toate testele efectuate în România, foarte bine adaptat specificului climatic și agrotehnic din țara noastră. Acesta prezintă o excelentă toleranță genetică la toate rasele de mană cunoscute în România.
Pe partea de legumicultură avem o gamă variată de semințe, dar în fiecare an venim cu o abundenţă de produse noi care răspund cerinţelor consumatorilor. Este un sector extrem de apreciat de către producători.
O cultură agricolă este o investiţie importantă care trebuie protejată. Soluţiile Syngenta rezolvă neajunsurile din culturile agricole. La cereale păioase am venit cu Amistar® Prime Pack. Pachetul este alcătuit din doua fungicide pe baza de azoxistrobin si respectiv fenpropidin cu efect complementar ce controlează majoritatea bolilor din culturile de cereale. Este ideal pentru controlul bolilor care apar în prima parte a perioadei de vegetație, în special a făinării și ruginei.La rândul său, Elatus™ Era reprezintă noul standard în protecția culturii de cereale împotriva bolilor, contribuind la creșterea cantitativă și calitativă a producției.
La porumb, pentru a controla Ostrinia și Helicoverpa, avem în portofoliu, începând din acest an, produsul Ampligo®. Este un insecticid cu spectru larg de acţiune, care are în compoziţie două substanţe active – clorantraniliprol și lambda-cihalotrin – cu moduri diferite de acţiune asupra dăunătorilor.
Acestea sunt soluţiile propuse anul acesta de specialiştii noştri şi, cu siguranţă, Syngenta nu-şi va dezamăgi partenerii fermieri nici în următorii ani. Vom continua să inovăm, fie că vorbim de hibrizi sau de produse de protecţia plantelor, cu scopul de a aduce plus-valoare fermelor din România.
Ce trebuie să înţeleagă specialiştii şi producătorii agricoli din experienţa anului 2020 şi care este mesajul dumneavoastră în acest sens?
În fiecare an avem câte ceva de învăţat. În 2020 suntem într-un scenariu de “lebădă neagră”. În opinia mea, indiferent de situaţie şi în orice moment, trebuie să avem un plan. Şi, întotdeauna, orice plan este mai bun decât niciun plan. Important este să fim deschişi la schimbări, chiar dacă ele sunt impuse. Trebuie să fim conectaţi la situaţia de fapt şi să ne adaptăm. Aspiraţia noastră de a juca un rol esențial în asigurarea hranei, ambiția, dedicarea și pasiunea colegilor mei precum şi grija pentru parteneri noștri sunt elementele care ne definesc şi care fac diferenţa în domeniul în care activăm!