Ambalajele goale de pesticide: Cum poţi beneficia gratuit de programul de colectare a deşeurilor de ambalaje SCAPA?

PROGRAM SCAPA CAMPANIE DE TOAMNA 2019: 

1 OCTOMBRIE-15 DECEMBRIE

Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide (SCAPA) preia gratuit de la utilizatori ambalajele produse de companiile participante la sistem. SCAPA raspunde in cel mai eficient mod cerintelor fermierilor care isi propun sa aplice bunele practici agricole si sa respecte reglementarile de protectie a mediului, si ajuta comerciantii sa-si respecte obligatiile legale fata de fermieri.

Toate serviciile de colectare prin SCAPA sunt gratuite atat pentru fermieri cat si pentru distribuitorii produselor, cu respectarea stricta a Conditiilor de preluare ale sistemului.

Orice fermier sau distribuitor care utilizeaza sau comercializeaza PPP ale membrilor SCAPA va putea preda gratuit, pe perioada campaniilor de colectare, la Centrele de Colectare SCAPA cantitatea de ambalaje pe care o detine, cu respectarea Conditiilor de Preluare. Mai multe detalii aici >

https://www.aiprom.ro/proiecte/scapa

Implementarea SCAPA este organizata si sustinuta financiar in mod integral de catre companiile membre AIPROM si companiile participante la sistem. Preluarea ambalajelor este realizata prin intermediul operatorului Ecorec Recycling, furnizorul serviciilor de inspectie, transport si valorificare a ambalajelor, cu participarea importanta a companiilor distribuitoare selectate in calitate de Centre de Colectare.

Modalităţi de Colectare

Cele 2 campanii de colectare anuale se desfasoara in lunile mai-iunie-iulie, respectiv octombrie-noiembrie-decembrie. Va invitam sa descarcati programul centrelor de colectare aici.

Pentru cantitatile mai mari de 30 mc se pot organiza transporturi directe, atat de la ferme cat si de la Centrele de Colectare, in baza unei solicitari telefonice la 0800 800 211 (apel telefonic gratuit) sau la adresa de e-mail scapa@ecorecrecycling.ro, dar numai dupa o inspectare in prealabil a conditiilor de colectare.

In plus, SCAPA a implementat sistemul “SCAPAmobil” – astfel, veti putea preda deseurile de ambalaje direct de acasa, catre camionul SCAPA, care va trece prin localitatea dumneavoastra in baza unui program prestabilit.

 

Condiţii de preluare

Ambalajele din plastic si metal vor trebui decontaminate prin procedura de tripla clatire, golite de continut, uscate, curate, separate de capace, iar ambalajele de hartie, saci sau cutii, trebuie sa fie curatate si compactate.

Pentru toate ambalajele preluate, responsabilii SCAPA vor emite documente justificative de preluare a deseurilor nepericuloase, acestea trebuind sa fie clasificate de catre generatori cu codul 15.01.01 pentru hartie si carton, 15.01.02 pentru plastic si 15.01.04 pentru metal, conform HG 856/2002.

Atentie!!!: Nerespectarea Conditiilor de Preluare conduce la neacceptarea ambalajelor. Ambalajele de plastic si metal, preluate gratuit, trebuie sa fie golite complet de continut si decontaminate prin procedura triplei clatiri !

Pentru mai multe informatii privind gestiunea deseurilor provenite de la ambalajele de produse de protectia plantelor va rugam sa consultati International code of conduct on the distribution and use of pesticides, FAO de pe pagina AIPROM.

Descarca flyer-ul cu informatii despre conditiile de preluare si centrele de colectare