Compania Alcedo a organizat în data de 13 iunie, în localitatea Valea Argovei, județul Călărași un eveniment în câmp dedicat prezentării produselor genetice și de protecție a plantelor. Acesta s-a desfășurat la ferma Agrofond Invest a domnului Ionel Gheorghe, în prezența a peste 200 de fermieri, specialiști agronomi, parteneri, precum și a presei agricole.
Fermierii invitați au putut observa în mod concret starea de vegetație la culturile de grâu și rapiță, înființate cu tehnologiile iscusite de la Alcedo. În loturile demonstrative au fost utilizate varietăți genetice de la Limagrain şi Caussade Semences, iar tratamentele și fertilizarea au fost realizate cu produsele Alchimex și EuroChem.
Înainte de vizitarea câmpului, președintele Alcedo, domnul Vicențiu Cremeneanu, prezent în ferma Agrofond Invest, ne-a oferit cu multă amabilitate câteva informații despre evenimentul organizat, precum și despre tehnologiile și produsele iscusite din portofoliul companiei.
„Evenimentul de astăzi, organizat în ferma colegului nostru, domnul Ionel Gheorghe, ne dă ocazia să prezentăm fermierilor și colaboratorilor noștri atât tehnologiile, cât și gama de produse iscusite printr-o implicare deosebită. Alcedo a reușit să construiască în ani de zile un portofoliu care să răspundă cât mai bine provocărilor agricole din România. Așadar, vom prezenta în câmp soiuri de grâu și hibrizi de rapiță, precum și tehnologiile aplicate, care până la urmă sunt cheia punerii în valoare a potențialului de producție a acestora. De asemenea, venim cu noutăți legate de tehnologii, dar și de legislație.
Trebuie ca fermierii să aibă în vedere că neonicotinoidele au fost interzise și nu mai pot fi folosite pentru tratamentul semințelor de cereale păioase sau rapiță (exceptand cazul in care vom avea derogare, cel putin pentru rapita).
În acest caz, vom prezenta soluțiile pe care Alcedo le are pentru înlocuirea neonicotinoidelor. De exemplu, insecticidul Langis, a doua denumire a produsului Signal de la Arysta, care face parte din portofoliul nostru iscusit. Practic, este singurul insecticid pentru tratament samanta omologat din piata pe care il recomandăm pentru combaterea dăunătorilor care atacă in sol.
Acesta va veni intr-un pachet construit pe baza unei experiențe vaste a companiei Alcedo, alaturi de fungicidul sistemic Amiral Proffy 6 FS, fabricat la Alchimex și fertilizantul foliar Microfert – U, este o soluție extrem de eficientă pentru tratamentul semințelor. Pentru că în foarte multe zone din țară PH-ul solului este alcalin, fapt ce duce la o degradare foarte rapidă a substanței active, vom recomanda fermierilor care tratează sămânța să utilizeze întotdeauna și un fertilizant foliar. De exemplu, Microfert – U a fost omologat în acest scop și poate înlocui o parte din apa care se folosește la tratament cu 2,5 litri de soluție.
O altă soluție este un insectofungicid al companiei Syngenta care se numește Austral Plus. Acesta conține un amestec între un insecticid piretroid și un fungicid de contact, fiind omologat atât pentru combaterea bolilor prin sol și sămânță, cât și a dăunătorilor care atacă sămânța sau planta în sol. Austral Plus este foarte eficient în combaterea dăunătorilor precum viermii sârmă, larvele cerealelor, gândacul ghebos, musca cerealelor etc.
Trebuie să menționez că față de neonicotinoide, produsele care le înlocuiesc nu asigură protecție și după ce plantele sunt răsărite. Astfel, fermierii trebuie să aplice insecticide de contact sau sistemice pentru a ține sub control dăunătorii care atacă în vegetație, afidele fiind unul dintre exemple. Aici recomandam produse precum Faster Delta sau Karis 10 CS.
Totodată, aici avem un bun exemplu de erbicidare încă din toamnă a culturilor de grâu, orz și triticale, tehnologie considerata de noi o necesitate. Menționez că am recomandat si aplicat cu succes ani la rând erbicidarea din toamnă cu Rival 75 GD, pe bază de clorsulfuron. Acesta a permis fermierilor ca primăvara să aibă culturile curate, fără presiune de buruieni precum Veronica, Mușețel, Iarba Vântului etc. Rival 75 GD este fabricat la Alchimex cu licență de la FMC. Alte soluții pentru erbicidarea din toamnă sunt erbicidele Joystick și Bizon. Erbicidul Joystick este produs de compania Ascenza Agro și face parte din Portofoliul nostru Iscusit. Acesta conține trei substanțe active, este un erbicid complet și combate atât buruienile graminee, cât și cele cu frunză lată. Bizon este un nou erbicid produs de compania Corteva, conține două substanțe active, controlează tot ce înseamnă buruieni răsărite și menține cultura curata până aproape de recoltat. Sa nu uitam nici de Fenova Super, erbicid sistemic de la compania FMC, produs aflat in Portofoliul Iscusit Alcedo si care rezolva buruinei problema precum iarba vantului si ovazul salbatic, si care poate fi aplicat in functie de stadiul buruineilor pana la sfarsit de infratire.
In ceea ce priveste fungicidele stim deja că unele substanțe active vor fi retrase de la utilizare, precum propiconazolul care are termen de utilizare până la sfârșitul lunii martie 2020. De aceea trebuie sa ne orientam spre solutiile pe care le vom avea la indemana pe viitor, cum ar fi fungicidele Topguard 25, Salvator 25 EW, Topsin 50 SC, Mycoguard 500 SC sau Mirador XTRA. La aplicarea fungicidelor trebuie să se țină cont întotdeauna de problemele specifice din fiecare solă, dar și de caracteristicile soiurilor sau a hibrizilor pe care dorim să-i utilizăm.
De asemenea, vom prezenta atât soiurile de grâu Avenue şi Apache de la Limagrain, dar și Sorrial de la Caussade, precum și hibrizii de rapiță de la Caussade: Mazari, Sirtaki și Memori, de la Corteva PT275, de la Syngenta SY Iowa și de la RAGT Trezzor. Hibridul de rapiță Sirtaki face parte din portofoliul iscusit Alcedo și l-am ales datorită unor trăsături la care eu țin foarte mult. Pentru portofoliul Alcedo, întotdeauna aleg hibrizi care să fie tardivi, să aibă rusticitate, productivitate, astfel încât să poată fi șlefuiti de către fermieri și să obțină rezultatele pe care le doresc.
Ca noutăți pe partea de îngrășăminte chimice vom prezenta astăzi produsele din gama ENTEC și UTEC. Aceste îngrășăminte chimice premium au o formulare cu inhibitori de nitrificare la ENTEC și urează la UTEC, și astfel, creează o stabilitate pe un timp îndelungat. Adică, în cazul în care avem ploi după aplicarea lor, ele rămân stabile și nu se levigă. Firma cu care colaborăm pentru produsele premium de îngrășăminte chimice se numește EuroChem.
Mesajul meu pentru fermieri este că trebuie să acorde o atenție deosebită întotdeauna la ceea ce fac în fermele lor, pentru a realiza cu pasiune și onoare o agricultură performanță și durabilă. Trebuie să avem grijă de solul din fermele noastre prin efectuarea de analize și să punem pe primul loc creșterea gradului de fertilitate. Trebuie să cunoaștem foarte bine planta pe care o cultivăm și să aplicăm o tehnologie adaptată condițiilor pedoclimatice. Îi îndemn să respecte toate aceste reguli importante și cu siguranță vor avea rezultate frumoase și pot lăsa mai departe pentru generațiile viitoare o agricultură sănătoasă. De asemenea, extrem de important în activitatea noastră este și utilizatorul final al produselor noastre, adică consumatorul. El este acela care ne va judeca și va dori ca produsele obținute să fie unele fără reziduuri. Tocmai din acest motiv, noi, fermierii, trebuie să cunoaștem foarte bine toate produsele de protecția plantelor, fertilizanții și solul, astfel încât produsele noastre să respecte cerințele consumatorului, pentru că el este în vârful piramidei”, ne-a declarat Vicenţiu Cremeneanu.
Prezenți la eveniment, reprezentanții companiei Caussade Semences, Iancu Constantin, Manager Dezvoltare și Doru Gheorghe, reprezentant zonal Călărași și, totodată, gazda evenimentului, au stat de vorbă cu reporterul revistei Business Press Agricol, înainte de vizitarea câmpului demonstrativ.
Doru Gheorghe, fiul domnului Ionel Gheorghe, a declarat: “Ne aflăm la sediul societății Agrofond Invest, administrată de tatăl meu, Ionel Gheorghe, care este reprezentat Alcedo. Administrăm 600 de hectare pe care le-am cultivat cu rapiță – 220 ha, grâu – 180 ha, porumb – 150 ha și mazăre – 50 ha. Cultivăm în ferma noastră hibrizi de rapiță de la Caussade de foarte mult timp, chiar înainte ca eu să devin reprezentantul companiei. De exemplu, hibrizi precum Mazari, Sirtaki, Bazalti și Memori sunt extrem de productivi și îi recomand tuturor fermierilor care doresc să facă performanță. Hibrizii de rapiță de la Caussade reprezintă 80% din suprafața totală a fermei. Anul trecut, cu cel mai nou hibrid, Memori, am obținut o producție medie pe 80 de hectare, de peste 4200 kg/ha, în condițiile unui an destul de dificil. Anul acesta ne așteptăm la o producție și mai mare la cultura de rapiță, în ciuda faptului că am avut un an și mai greu. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, dacă reușim să recoltăm tot de pe câmp, cred că vom obține producții foarte bune și anul acesta.
La cultura de grâu am folosit de la Caussade, soiul Sorrial, pe care-l cultivăm de peste 4 ani, fiind unul dintre soiurile principale din ferma noastră. Produsele de la Caussade Semences sunt foarte performante, fiind adaptate la condițiile pedoclimatice din toate zonele țării noastre.”
În continuare, Iancu Constantin, a adăugat: “La cultura de grâu, cu soiul Sorrial, pe care îl vom prezenta și astăzi în loturile demonstrative, s-au obținut producții foarte bune aici în fermă, acestea ridicându-se la peste 10 t/ha. Este primul soi de grâu comercializat de Caussade Semences în România, fiind unul dintre cele mai performante. Acest lucru s-a demonstrat pe suprafețe comerciale, cu producții de peste 12 t/ha în zona Dobrogei.
Hibrizii de rapiță, ca și celelalte produse din portofoliul companiei, se testează pentru cel puțin 3 ani în România, în departamentul de dezvoltare pe care îl conduc. Apoi sunt testați și cercetați la Centrul de Cercetare Caussade Semences din Stațiunea, Mircea Vodă, precum și în celelalte locații ale noastre.
Astăzi, în loturile demonstrative din ferma Agrofond Invest, vom prezenta hibrizii de rapiță Mazari, Sirtaki și Memori. Cel mai nou hibrid este Memori, care a intrat anul trecut la comercializare și a avut un succes extraordinar. Acesta are rezultate performante din punct de vedere al toleranței la boli precum Phoma, Sclerotinia, rezistență la accidente, toleranță la scuturarea boabelor din silicve și un potențial foarte bun de producție.
Mesajul meu pentru fermieri este să încerce neapărat produsele Caussade Semences pentru că sunt extrem de bune. Ele sunt testate timp de mai mulți ani pe partea de Est a Europei și vă asigurăm că nu intră nimic la comercializare fără să fim siguri că oferă producții sănătoase și performante.”
La vizitarea câmpului, echipa formată din specialiștii Vicențiu Cremeneanu, Președinte Alcedo, Marian Butoianu, Director Tehnic Acedo și Emilian Tudor, Șef Laborator Agrochimie în cadrul Alchimex, a prezentat atât tehnologiile aplicate la culturile de grâu și rapiță, cât și soiurile și hibrizii folosiți pentru înființarea loturilor demonstrative.
La cultura de grâu planta premergătoare a fost rapița, iar soiurile cultivate au fost Avenue și Apache de la Limagrain, precum și Sorrial de la Caussade Semences. La distantanțele între rânduri s-au folosit două variante: de 28,6 cm și de 14,3 cm. Adâncimea la semănat a fost de 3-5 cm. Densitatea de semănat a fost variabilă, în funcție de soi și distanța între rânduri, aceasta fiind între 280-450 b.g./mp. Lucrările de toamnă s-au efectuat în perioada 15-30 septembrie 2018, acestea fiind: dezmiriştit, erbicidare cu Boom Efekt – 3 l/ha, tratament sămânță cu Nuprid Max AL 222FS – 2,5 l plus Microfert U – 2 l/to. La data de 3 octombrie 2018 s-a semănat concomitent cu fertilizarea în două variante: ENTEC 25.15 – 250kg/ha și MAP 12-52-0 – 250 kg/ha.
În primăvară s-a efectuat primul tratament la BBCH 25-29 (sfârșit împăiere-alungire pai) cu Joystick – 0,2 kg/ha, Chefara – 0,4 l/ha, Microfert U – 5 l/ha și Faster 10CE -0,15 l/ha. Al doilea tratament s-a realizat la BBCH 32 (primul nod format), folosind Paket 250 EC – 0,3 l/ha. Tratamentul 3 s-a făcut la BBCH 35-39 (formare burduf) cu: Elatus Era – 1l/ha, Karis 10CS – 0,05 l/ha, Algamax NPK – 1,5 l/ha și Folimax Cereals Mix – 2 kg/ha. Tratamentul 4 s-a realizat la BBCH 49-52 (frunza standard, înspicare) folosind produsele: Mirador Xtra – 0,5 l/ha, Faster Delta – 0,3 l/ha, Rival Star 75GD -10 g/ha, Starane – 0,8 l/ha, Algamax Fluid – 1,5 l/ha și Folimax Gold – 3l/ha. Tratamentul 5 s-a aplicat la BBCH 59-60 (înflorit 30%) cu produsele: Impulse Pro – 0,8 l/ha și Mospilan – 100 g/ha. Fertilizarea s-a efectuat prima dată în toamnă, concomitent cu semnănatul în stratul cu sămânță, când s-au folosit două variante precum: ENTEC 25-15- 250 kg /ha și MAP 12-52-0 – 250 kg /ha. În primăvară s-a fertilizat din nou, în prima variantă cu ENTEC 26 – 200 kg/ha – BBCH 20 și cu UTEC 46 – 150 kg/ha – BBCH 30, iar în a doua variantă cu UREE – 180 kg/ha BBCH 20 și la BBCH 30 azotat de amoniu – 200 kg/ha. La grâu rotația este una scurtă, la doi ani.
La cultura de rapiță planta premergătoare a fost grâul. Pentru lucrările de toamnă s-au efectuat următoarele operații: dezmiriştit, erbicidare cu Boom Efekt – 3 l/ha, lucrare în profunzime cu Tiger 3MT, discuit, tăvălugit, semănat la 28,6 cm între rânduri, fertilizare concomitent cu semnănatul, folosindu-se MAP 12-52-0 – 250 kg/ha și ENTEC 13-10-20 – 250 kg/ha, tăvălugit și tratament pentru dăunători cu Faster 10CE – 0,2 l/ha. În primăvară s-a efectuat primul tratament la BBCH 14 (4-6 frunze) cu Faster 10CE – 0,2 l/ha, Rango – 1,5 l/ha și Folimax Molibden – 0,5 l/ha. Pentru al doilea tratament, care s-a realizat la BBCH 32 (alungire tijă), s-au aplicat produsele: Topsin 500 SC – 1,4 l/ha, Karis 10 CS – 0,075 l/ha, Algamax NPK – 1,5 l/ha, Folimax BorOn Plus – 2 kg/ha și Folimax Gold – 3 l/ha. Tratamentul 3 s-a efectuat la BBCH 55 (apariția mugurilor florali) cu produsele: Mirador Xtra – 0,75 l/ha, Mospilan 20 SP – 0,150 kg/ha și Algamax Fluid – 1,5 l/ha. Tratamentul 4 s-a aplicat la BBCH 63-65 (40-50% din plante înflorite), folosindu-se Pictor – 0,5 l/ha și Biscaya 240 ID – 0,3 l/ha.
Pentru înființarea lotului demonstrativ de rapiță s-au fost hibrizii Mazari, Sirtaki și Memori de la Caussade, PT275 de la Corteva, SY Iowa de la Syngenta şi Trezzor de la RAGT. Adâncimea de semănat a fost de 1-2 cm, iar densitatea folosită a fost de 50-55 b.g./mp. Fertilizarea din toamnă s-a realizat în prima variantă cu MAP 12-52-0 – 250 kg/ha, iar în adoua variantă cu ENTEC 13-10-20 – 250 kg/ha, concomitent cu semnănatul, pe două nivele de adâncime. De asemenea, fertilizarea din primăvară s-a efectuat tot în două variante. Prima s-a aplicat la BBCH 14-16 cu UREE – 150 kg/ha și la BBCH 14-16 cu ENTEC 46 – 150 kg/ha. A doua variantă s-a aplicat la BBCH 32-35 azotat de amoniu – 150 kg/ha și la BBCH 32-35 UTEC 46 – 150 kg/ha. Şi la cultura de rapiţă rotația este una scurtă, tot la doi ani.