AGROFORUM, un eveniment marca MAS Seeds, simbolul performanţei în agricultură

mas 11

În data de 13 august a.c., compania MAS Seeds a organizat cea de a șasea ediție a AGROFORUM, un eveniment care a devenit deja o tradiție. Manifestarea s-a desfășurat pe platforma experimentală de la sediul firmei din Belciugatele, jud. Călărași, în prezenţa a peste 250 de fermieri, specialiști agronomi și a presei agricole. Partenerii evenimentului au fost companiile BASF, Holland Farming Agro, Agri Alianţa – Kubota și Peugeot. Invitatul special și cel care a provocat fermierii la 11 metri a fost Helmuth Duckadam, sportivul care reprezintă simbolul performanței cu care se identifică și compania MAS Seeds. 

 

Deschiderea evenimentului s-a făcut la primul atelier, unde reprezentantul departamentului de marketing al MAS Seeds, Corina Cosac, a scos în evidență faptul că prin Agroforum compania aduce în atenția fermierilor programe extrem de importante pentru o agricultură eficientă și performantă. Tocmai de aceea, în cadrul acestei ediții, MAS Seeds a început prezentarea cu un profil de sol la mare adâncime, precizând fermierilor cât de importantă este alegerea celor mai potrivite tehnologii și lucrări pe care trebuie să le aplice în fermele lor.

“Pentru a putea face o alegere cât mai corectă a hibrizilor, trebuie mai întâi să cunoaștem tipul de sol şi problematica acestuia. Solul este suportul vieții, dar trebuie să corectați la timp problemele existente pentru a beneficia de avantajele lui, dar și de calitatea programelor MAS Seeds. Foarte important este să știți că nu este suficient doar o genetică de calitate, dacă nu aveți și un sol fertil care să o susțină.

În acest caz, aici, la loturile noastre experimentale, putem vorbi despre un cernoziom cu un conținut de peste 30% argilă, ceea ce înseamnă că aduce o serie de probleme. Adică trebuie să acordăm mare atenție lucrărilor aplicate pe acest tip de sol, pentru că, prin întoarcerea brazdei la o umiditate necorespunzătoare, se formează hardpanul, care reprezintă o problema majoră. Pentru a elimina formarea hardpanului s-a efectuat o scarificare în toamnă la 50 cm și astfel solul este destul de profund și fertil, iar rădăcinile au putut ajunge la mare adâncime.

În schimb, dacă nu se ține cont de lucrările efectuate, putem limita dezvoltarea rădăcinilor până la 25-30 cm. Astfel, se explorează un volum cât mai redus de sol, iar circulația apei și a aerului este deficitară și pot apărea fenomene de băltire. De aceea este foarte important ca solul să fie cât mai permisiv, pentru că explorând un volum mare de sol plantele se ancorează foarte bine și primesc o nutriție corectă. De asemenea, apa, aerul și tot ce înseamnă macrofauna pot circula de la adâncime către suprafață, făcând ca activitatea microbiană să fie intensă și astfel solul rezultat să fie unul cât mai fertil”, a spus Corina Cosac.

 

În continuare, tot despre profilul de sol, a vorbit și doamna Anca Lăcătușu, Cercetător Științific Grad 1, care a adus în atenția fermierilor atât importanța vieții microbiene și a microorganismelor din sol, cât și a tehnologiilor și lucrărilor efectuate pe sol, astfel încât acesta să fie cât mai fertil.

“Putem observa dacă ne uităm cu ochiul liber la acest profil de sol că nu se vede nimic. Însă, există o lume minusculă și pot să vă spun că în fiecare gram de sol se află în medie un miliard de celule bacteriene individuale, la care se adaugă alte câteva zeci de milioane de fungi microscopici. Fără aceste microorganisme pe care noi nu le vedem, nu am putea vorbi niciodată despre sol ca un organism viu și nu ar mai fi o resursă parțial regenerabilă.

Ghinionul nostru este că nu le vedem și că ele nu știu să spună când ceva din tehnologiile aplicate de noi le debalansează, le inhibă, acest lucru făcând chiar să dispară unele specii. În concluzie, dacă nu ar exista bacteriile și fungii din sol, planeta aceasta ar deveni o movilă imensă de gunoi care nu s-ar putea descompune niciodată. Aşadar, toate procesele de degradare a resturilor organice, vegetale și animale nu au loc decât sub influența microorganismelor din sol. Ele stau la baza tuturor ciclurilor vieții și sunt promotorul funcției de fertilitate a solului.

Foarte important pentru dumneavoastră, fermierii, este să știți că există un echilibru între bacterii și fungi. În funcție de tehnologiile aplicate puteți debalansa acest echilibru, iar fungii pot deveni dominanți, pentru că există în categoria lor un număr mare cu potențial fitopatogen. Adică, solul știe să facă bine plantelor prin microorganisme cu rol benefic în crearea efectului de rizosferă și în furnizarea elementelor de nutriție către plantă, dar în aceeași măsură poate fi și izvorul patogenilor (bolilor).

În cadrul institutului nostru, cercetătorii pot face o evaluare a fungilor heterotrofi din sol și dacă se constată o dominanță a speciilor cu potențial fitopatogen, înștiințăm fermierul că există riscul de anumite boli în sol, astfel încât să poată preveni acest lucru. Ideea este că trebuie să mențineți acest echilibru al microorganismelor prin aplicarea celor mai potrivite tehnologii, astfel încât solul să fie conservat și să nu se piardă biodiversitatea. Există lanțuri trofice în care dacă s-a pierdut o verigă, un microorganism merge spre extincție, iar rețeaua lor poate să dispară”, a declarat cercetătorul Anca Lăcătuşu.

mas 22

Tot la acest atelier, specialistul MAS Seeds, Corina Cosac, a continuat prezentarea, vorbind mai detaliat despre programul AGROPLUS, precizând că acesta a fost special creat pentru agricultori, cu scopul de a optimiza producția într-un mod sustenabil.

“Programul AGROPLUS este bazat pe hibrizi de porumb boabe și floarea soarelui și cuprinde un set de recomandări și servicii în 4 etape: analiza de sol acreditată în România și alerta carenţelor nutritive, alegerea hibridului cât mai bine poziţionat, securizarea semănatului și optimizarea înrădăcinării prin serviciile Precosem și AgroStart, rentabilitatea culturilor realizată prin aplicaţia Optimas.

Trebuie să menționez că Precosem va face parte din noul program AgroTempo. Aşadar, Precosem, respectiv AgroTempo, reprezintă aplicația în baza căreia putem stabili momentul optim de semănat. În plus, MAS Seeds vine în atenția dumneavoastră cu hibrizi de calitate, dar care trebuie poziționați corect în funcție de arealul și potențialul fermei.

MAS Seeds vă oferă semințe de calitate prin tratamentul AgroStart care cuprinde un fungicid ce protejează împotriva fungilor și un biostimulator pe bază de acizi humici, menit să acorde vigoarea la răsărire. Acest pachet vă oferă o cultură uniformă, o densitate și o vigoare bună a plantelor, precum și o intensificare a vieții microbiene. 

Noutatea pe care MAS Seeds o lansează în această ediție a AGROFORUM pentru următoarea campanie sunt hibrizii de porumb WATERLOCK, care au o toleranță superioară la secetă, garantând stabilitatea producției și rentabilitatea culturii dumneavoastră. Pentru că cea mai mare suprafață agricolă din România este neirigată, hibrizii WATERLOCK, cu rezistență la stresul hidric, sunt caracterizați printr-o înflorire timpurie, astfel încât să aibă loc atunci când încă mai există apă disponibilă în sol. Au un stay-green și o capacitate ridicată de umplere a bobului pentru a garanta MMB-ul. De asemenea, aceşti hibrizi oferă un sistem radicular profund și puternic pentru explorarea unui volum de sol cât mai mare și utilizarea la maximum a rezervei de apă. Hibrizii WATERLOCK pornesc de la grupa de maturitate FAO 260, ajungând până la FAO 410. Cele două noutăți WATERLOCK pe care puteți să le urmăriți în lotul experimental sunt DM 3308 și DM 3408”, a completat Corina Cosac.

 

La atelierul companiei Holland Farming Agro, Georgiana Stanciu, reprezentant vânzări și Ștefan Velea, reprezentant marketing, au prezentat fermierilor calitatea produselor bio pe care le comercializează firma, dar și importanța aplicării lor la momentul potrivit. Produsele prezentate de specialiști au fost: Thrichograma, Cropmax, Agroleaf Power, dar și laboratorul de analize fizico-chimice, care este o noutate pentru țara noastră.

Thrichograma este campionul culturilor agricole și reprezintă o viespe. Aceasta parazitează dăunători precum Ostrinia nubilalis, Helicoverpa și Tuta absoluta prin depozitarea ouălor proprii în ouăle acestor insecte, fiind un produs foarte eficient.

Cropmax este un biostimulator al creșterii pentru toate tipurile de culturi și este 100% organic. Activitatea sa este bazată pe combinația dintre macroelemente, aminoacizi, vitamine și polizaharide. Datorită compoziției sale unice, Cropmax este un puternic stimulator, asigurând o dezvoltare rapidă a sistemului radicular și a masei foliare. Produsul conține în formă concentrată toată gama de regulatori de creștere și este un puternic stimulator al metabolismului plantelor, putând astfel compensa neajunsurile cauzate de factorii de stres externi.

Agroleaf este un îngrășământ foliar premium ce conține toate macro și microelemente necesare plantelor. Produsul este potrivit pentru toate culturile agricole și horticole, cu aplicare în diverse faze de vegetație, stimulând creșterea și dezvoltarea plantelor, în funcție de cultură.

 

În cadrul unui alt atelier special pregătit pentru fermieri, domnul Lucian Ogrean, reprezentantul companiei Mas Seeds și agent comercial pentru județele Alba, Mureș și Cluj a prezentat programul Nutriplus. Ca o companie care se respectă, Mas Seeds are în portofoliu și produse care sunt dedicate fermierilor crescători de animale. Nutriplus vine în întâmpinarea acestora, cu scopul de a îmbunătăți eficiența nutritivă a culturilor furajere și este alcătuit din hibrizi de porumb siloz, lucernă și o gamă nouă de amestecuri furajere. Nutriplus cuprinde un set de servicii și recomandări în 4 etape: analize de siloz, diagnosticarea valorilor nutritive, alegerea hibrizilor și suport tehnic de la semănat până la recoltat. Programul mai cuprinde și instrumente digitale de decizie.

mas 3

La atelierul BASF, specialiștii companiei, Alina Folea și Silviu Roșca au prezentat fermierilor produsele fitosanitare pentru protecția culturilor de porumb și floarea soarelui. Alina Folea, reprezentant de vânzări pe județele Călărași și Ilfov, a detaliat tehnologia de protecție pentru cultura de porumb.

“Pentru combaterea buruienilor la cultura de porumb, BASF are în portofoliu erbicidele Frontier Forte, Akris, pachetul Record Max și Stratos Ultra. Produsul Frontier Forte conține substanța activă dimetenamid-P și se recomandă a fi folosit în preemergenţă. Erbicidul combate atât buruienile monocotiledonatele anuale, cât și unele buruieni dicotiledonatele anuale, având o eficacitate excelentă pentru toate cele 3 specii de mohor întâlnite în România. Față de alte produse, Frontier Forte, datorită substanței active dimetenamid-P, are o formulare foarte solubilă, ceea ce înseamnă că pentru o bună combatere a buruienilor are nevoie de mai puțină umiditate în comparație cu alte substanțe active care aparțin aceleiași familii chimice.

Akris este un erbicid care conține două substanțe active, dimetenamid-P și terbutilazină. Produsul vine cu un avantaj la pachet, pentru că poate fi folosit atât în preemergenţă, cât și în postemergenţă timpurie până în faza de 4 frunze ale culturii de porumb, reușind să aibă o combatere foarte bună încă de la început. Doza recomandată este între 2 și 3 l/ha, în funcție de gradul de infestare cu buruieni.

Pachetul Rekord Max pentru combaterea buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate anuale și perene se aplică strict în postemergenţă și conține două produse, Callam și Samson Extra 6 OD.  Pachetul se folosește împreună cu adjuvantul Dash. Callam se recomandă în doză de 0,4 kg/ha și se aplică până în faza de 6 frunze, iar Samson Extra 6 OD în doză de 0,7 l/ha, până la faza de 8 frunze. Stratos Ultra este un erbicid pe bază de cicloxidim și se folosește pentru hibrizii de porumb Duo System.

Pentru combaterea bolilor recomandăm produsul Retengo, fiind unul dintre cele mai inovatoare fungicide pe bază de piraclostrobin-200 g/l. Acesta se aplică între 0,7 până la 1 l/ha, începând de la 80-100 cm, până în faza de înflorit a porumbului. Este un produs cu efecte AgCelence, îmbunătățește cantitatea și calitatea producției la porumb și floarea soarelui și combate boli precum Helminthosporium, Kabatiella zeae și Puccinia sorghi.

Pentru combaterea dăunătorilor avem produsul Fastac Active, pe care îl puteți folosi în doză de 0,6 l/ha în funcție de dăunătorii existenți în cultura de porumb”, a menţionat Alina Folea.

 

Specialistul Silviu Roșca, crop manager porumb și cereale BASF, a prezentat tehnologia de protecție pentru cultura de floarea soarelui. “Compania noastră oferă soluții complete pentru cultura de floarea soarelui, începând de la combaterea buruienilor în preemergentă și până la combaterea bolilor. În varianta de erbicidare preemergentă avem erbicidul Frontier Forte, care se aplică între 0,8 și până la 1,4 l/ha, în funcție de conținutul de humus din sol. Acesta combate buruieni monocotiledonate, unele dicotiledonate anuale și în special mohorul. De asemenea, tot în preemergenţă, pentru o combatere mai bună a buruienilor dicotiledonate, recomandăm erbicidul Wing P, care conține pe lângă dimetenamid-P și a doua substanță activă, pendimetalin.

În postemergenţă, BASF vine în întâmpinarea fermierilor cu două tehnologii extrem de profitabile. Prima este sistemul Clearfield, hibrizii de floarea soarelui Clearfield, la care se aplică erbicidul Pulsar 40, de la 4 până la 8 frunze, în doză de 1,2 l/ha. Erbicidul Pulsar 40 combate buruienile monocotiledonate și dicotiledonate anuale, dar și buruiana parazit Orobanche. Cel de-al doilea sistem, mai nou și mai performant, este sistemul Clearfield Plus cu hibrizii de floarea soarelui Clearfield Plus, la care se aplică erbicidul Pulsar Plus. Fermierul are posibilitatea de a aplica Pulsar Plus, care are o flexibilitate foarte bună, de la 2 până la 8 frunze, în doză de 1,2 până la  2 l/ha. Dacă sunt fermieri care au probleme cu buruieni monocotiledonate perene cum ar fi pirul sau costreiul din rizomi, recomandăm produsul Stratos Ultra.

Pentru combaterea bolilor BASF are o schemă tehnologică completă care include două tratamente. În primul tratament recomandăm fungicidul Retengo care oferă eficacitate deosebită în controlul bolilor precum Phomopsis, Alternaria helianthi, Phoma, Sclerotinia sclerotiorum etc. Se aplică de la faza de 8-10 frunze și până la butonul floral, în doză de la 0,5 până la 1 l/ha, în funcție de presiunea bolilor din an. Pentru al doilea tratament recomandăm produsul foarte cunoscut, Pictor, un fungicid cu efecte AgCelence care se poate aplica de la faza de buton floral și pe toată perioada înfloritului culturii de floarea soarelui, în doză de 0,5 l/ha. Acest produs conține două substanțe active cu moduri de acțiune diferite și este specialistul în combaterea Sclerotiniei sclerotiorum. Dacă sunt fermieri care folosesc un singur fungicid la floarea soarelui și nu au probleme cu Sclerotinia, recomandăm fungicidul Retengo, iar dacă au probleme cu Sclerotinia și fac un singur tratament pe sezon trebuie să folosească Pictor. De asemenea, recomandarea BASF este aplicarea a două fungicide, Retengo în primul tratament și Pictor la cel de al doilea tratament, la înflorit”, a specificat reprezentantul BASF.

 

Partenerul Agri Alianţa a prezentat în cadrul evenimentului două modele de tractoare Kubota: M7171 de 170 CP şi M5111 de 113 CP. Detaliile şi caracteristicile tehnice au fost oferite de reprezentanţii companiei, Eliza Pricopie şi Pierre Corneloup. Cele două modele sunt tractoare inteligente, pentru fermieri profesionişti. Sunt puternice, rezistente, silenţioase, beneficiind de calităţi deosebite oferite de tehnologia de vârf deţinută la nivel mondial de Kubota.

 

Fermierii și specialiștii pasionați de agricultură au descoperit împreună cu MAS Seeds un eveniment plin de inovație și soluții tehnologice, dar și demonstrații inedite ale noilor tehnici agricole.