Ziua câmpului Donau Soja de la Agrichim Fetești a captivat interesul fermierilor

donausoja

În data de 8 august a.c., în cadrul fermei Agrichim Fetești, s-a desfășurat un eveniment de prezentare a Platformei Demonstrative Donau Soja, care a ajuns la a VI a ediție, fiind ultimul din seria celor organizate în acest an.

Asociaţia Donau Soja a organizat în acest an 5 platforme demonstrative în România şi în Republica Moldova. Evenimentele, desfăşurate pe 19 iulie la ICCC Selecţia Bălţi, Republica Moldova, 25 iulie la SCDA Turda, 30 iulie la Agro Pamfil – Donduşeni Plop, Republica Moldova, 1 august la SCDA Secuieni şi 8 august la AGRICHIM Feteşti, au avut ca obiectiv prezentarea potenţialului culturii de soia şi importanţa valorificării la nivel national, precum şi a altor varietăţi de leguminoase pentru boabe.

La Ziua câmpului Donau Soja de la Agrichim Fetești s-au prezentat 48 de soiuri de soia, iar companiile partenere în organizarea manifestării au fost: AgraForUm, BASF, Belchim, BHS Bio Innovations, Biochem, Biomedica, Daymsa, Holland Farming, KWS, Naturevo, Probstdorfer și Saaten Union. De asemenea, evenimentul s-a bucurat şi de prezența unor oficialități și distinși invitaţi, printre care s-au aflat: Președintele ASAS – profesor univ. dr. Valeriu Tabără, Secretar de Stat MADR – Daniel Crunteanu, Șef Cabinet MADR – Liviu Patrichi, reprezentanți ai Asociației Fermierilor din România –doamna Adelina Popescu și domnul Ion Cioroianu, reputați amelioratori de soia și cercetători agricoli de la INCDA Fundulea – director dr. ing. Pompiliu Mustăţea şi dr. ing. Ion Toncea, de la SCDA Turda – director dr. ing. Nicolae Tritean, dr. ing. Raluca Rezi şi drd. ing. Adrian Negrea, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor – dr. Vasile Jinga împreună cu un grup de tineri cercetători, foarte mulţi fermieri, printre care şi dr. ing. Dumitru Manole, reprezentanţi ai ITCSMS Ialomiţa, precum şi jurnalişti ai presei agricole.

Deschiderea i-a revenit gazdei evenimentului, ing. Viorel Nica, care alături de reprezentantul Donau Soja, Dragoș Dima, a mulţumit tuturor invitaţilor pentru participare.

“Societatea Agrichim Feteşti lucrează în jur de 3.500 ha în zona Bărăganului şi este fără falsă modestie cel mai mare multiplicator de soia cu o suprafata de circa 250 ha, la care se adaugă circa 500 ha cu soia pentru consum. La cea de a VI–a ediţie a Platformei Demonstrative Donau Soja avem loturi demonstrative cu mai multe soiuri româneşti, dar şi străine, unde am testat diferite variante de cultivare. Trebuie să precizez că anul 2019 a fost unu destul de greu în judeţul Ialomiţa, având în vedere nivelul redus de precipitaţii, de doar 44 litri/mp în 60 de zile, aferente lunilor iunie şi iulie, ceea ce se poate vedea şi în câmp la cultura de soia. Ne-am convins încă o dată de ce sunt atât de importante irigaţiile. Aşa cum bine ştiţi, noi am investit foarte mult în aceste sisteme performate, iar acum putem constata că într-adevăr cultura a fost salvată prin sistemul de irigare al societaţii”, a declarat fondatorul Agrichim Feteşti, Viorel Nica.

La rândul său Dragoş Dima, reprezentantul Donau Soja în România, a subliniat  importanţa culturii de soia convenţională şi a tehnologiilor aplicate în vederea performanţei.

“Astăzi la Agrichim Fetești, are loc cea de-a șasea ediție a Zilelor de Câmp Donau Soja. Administratorul fermei, ing. Viorel Nica, un specialist cu multă experiență în agricultură, ne-a acordat tot suportul pentru realizarea platformei demonstrative de soia. Aşa cum bine ştiţi, toată suprafața fermei de la Agrichim Fetești este irigată, deci factorul apă este asigurat.

Trebuie să vă precizez că în cadrul acestui eveniment avem 48 de soiuri de la diferiți amelioratori care vor fi prezentate la diferite grupe de maturitate. Multe dintre soiuri se repetă din anii precedent, asta înseamnă că avem o continuitate a datelor din câmp. Şi în acest an avem testări și experiențe cu bacterizarea semințelor de soia, cu stimulatori de creștere și reducerea stresului, controlul buruienilor, fertilizare și nutriție.

Este un eveniment care în sudul României a devenit deja tradiţional. De asemenea, este un prilej de a discuta despre soia și factorii tehnologici care contribuie la reușita unei culturi bune și foarte bune. Trebuie să subliniez că anul acesta, în România, soia își păstrează o poziție bună, cu circa 172.000 de hectare. Este loc de creștere, pentru că țara noastră are un potențial de 400.000 de hectare, iar noi prin informațiile pe care le oferim sperăm să se ajungă la această performanță.

Suntem onoraţi de o prezenţă numeroasă, dar şi de prezenţa colegilor din Republica Moldova, Viorel Gherciu şi Valentin Airini, cei care cu succes activează pentru extinderea culturii de soia dincolo de Prut, un proiect finantat de CE şi implementat de ADA şi Donau Soja”, a spus Dragoş Dima.

Ziua Câmpului pentru cultura de soia la platforma demonstrativă de la Agrichim Feteşti a inclus în programul de desfăşurare vizitarea platformelor demonstrative, respectiv a loturilor comparative, programele de fertilizare şi nutriţie, tehnologiile de protecţie a culturii, prezentarea performerilor seminceri şi evidenţierea soiurilor din cultură, precum şi tehnica agricolă specifică. În loturile demonstrative au fost prezentate mai multe soiuri de soia, provenite atât din piaţa internă, cât şi din import, ele fiind semănate în perioada 24-25 aprilie 2019.

Din ţară, de la SCDA Turda au fost soiurile: Onix, Larisa, Cristina TD, Caro, Ada, Carla şi Mălina TD, iar de la INCDA Fundulea, soiurile: Oana F, Camelia F, Crina F, Daciana, Fabiana şi Triumf. Platformele Donau Soja au prezentat şi alte soiuri de genetică străină, promovate de companiile de seminţe. Printre acestea s-au aflat: Euralis cu soiurile Tribor, Mentor, Director, Isidor, Pallador, Gladiator, Mediator, Creator, Probstdorfer cu Atacama şi Sigalia, Saaten-Union cu Korana, Yakari şi Tena, ITC cu soiul Vigo, Prograin cu Kofu, Opus, Arisa, Asuka, Lenka şi Volta, SIPCAM cu EM Sole, EM Eoco şi EM Neve, Zya cu Naya, Korus, Kofu, Albiensis, Tertia şi Moravians. La acestă ediţie, în premieră, după 155 de ani de genetică, compania KWS a venit cu 6 soiuri în testare: APSS B3, APSS B7, APSS B8, APSS B11, APSS B13, APSS B16. Companiile au prezentat o varietate bogată de soiuri de soia, al căror potenţial de producţie se situează între 4.700 – 5.200 kg/ha, ele având totodată şi un excelent conţinut de proteine, de peste 43%, dar şi un conţinut de ulei de 21%-23%.

După vizitarea platformei şi a loturilor demonstrative de soia, companiile partenere au prezentat fermierilor detalii tehnice legate de genetică şi de tehnologia aplicată în cultură.  Printre vorbitori s-au evidenţiat Ion Toncea de la INCDA Fundulea, Marius Crețu, Alina Petrea și Vlad Buricescu de la Saaten Union, Radu Valentin de la Euralis, Raluca Rezi de la SCDA TURDA, Gonzalez Joaquin – Daymsa, Marius Velea – Holland Farming, Mircea Voinea şi Laurențiu Oprea de la BHS BIO Innovation, Ioan Moraru de la Naturevo, Cristian Gherunda de la Belchim și Alina Folea de la BASF.

Compania Euralis, partener tradiţional al evenimentelor organizate de Asociaţia Donau Soja pe partea de genetică, a prezentat la Agrichim Feteşti în lotul demonstrativ 8 soiuri de soia convenţională. Valentin Radu, director zonal de vânzări al companiei Euralis a evidenţiat importanţa pe care o acordă compania culturii de soia. “Ştim cu toţii cât de valoroasă este cultura de soia şi din acest motiv compania Euralis propune fermierilor soluţii genetice care sunt creaţia unor ample şi laborioase activităţi de cercetare şi inovare de înaltă performanţă, menite să aducă plus valoare agriculturii. Suntem prezenţi cu 8 soiuri de înaltă clasă: Tribor, Mentor, Director, Isidor, Pallador, Gladiator, Mediator, Creator. Cu peste 50 de ani experienta, compania Euralis este lider în Europa pe piaţa seminţelor de soia nemodificată genetic şi membră a Asociaţiei Donau Soja, asociaţie care garantează puritatea varietăţilor de soia. Seminţele certificate de soia asigură germinaţie şi răsărire optimă, puritate garantată, un control strict al buruienilor şi bolilor, dar şi un randament sigur. Euralis oferă o gamă de varietăţi de soia pentru majoritatea grupelor de maturitate, începând cu grupa 00, până la grupa II. Sunt soiuri foarte productive, având un număr foarte mare de păstăi pe plantă, caracterizate de vigoare bună la pornirea în vegetaţie şi o toleranţă crescută la cădere. Trebuie să mai precizez că ES Mentor din grupa 00 este varietatea numărul 1 în Europa”, a punctat Valentin Radu.

Şi Saaten Union a fost una dintre companiile de seminţe care a trecut în revistă performanţele acestei culturi. “Cultura de soia este una de viitor, fiind actualmente principala sursă de proteină vegetală din hrana umană şi animală la nivel mondial. Totodată, soia aduce şi beneficii agronomice ca plantă premergătoare porumbului, prin păstrarea în mod natural a azotului în sol datorită simbionţilor rizomiali aflaţi în nodulii din rădăcină. Avem nevoie de soia, deoarece Europa importă în proporţie de 90% boabe de soia pentru furaje din afara UE. Constatăm cu bucurie că soia se dezvoltă de la an la an şi de aceea îi încurajăm pe toţi fermierii români să reintroducă treptat această plantă în cultură”, a menţionat Marius Creţu, directorul comercial al companiei Saaten Union.

În continuare, Alina Petrea, director de marketing Saaten Union a punctat că soia este o sursă importantă de proteine, pentru utilizarea în hrana pentru animale dar și ulei. “Am venit cu 3 soiuri de soia: Korana, Yakari şi Tena. Sunt soiuri cu pachet genetic de excepție, ce asigură o pornire viguroasă în vegetație, o capacitate bună de ramificare cu multe păstai pe ramificație, dar şi cu toleranță bună la boli și la stresul termic. Totodată, asigură producții ridicate și calitate. În fermele din România s-au obținut producții de peste 4.200 kg/ha în condițiile anului 2018”, a adăugat reprezentantul companiei.

Compania BASF, partener pe partea de protecţia plantelor convenţională, a prezentat în lotul demonstrativ varianta de tratament recomandată pentru cultura de soia. Culturile se prezintă excelent, ca urmare a aplicării acestor tratamente, iar fermierii s-au arătat interesaţi de performanţa tehnologiilor. Reprezentantul BASF, Alina Folea, a trecut în revistă produsele de referinţă din portofoliul companiei folosite pentru cultura de soia.

“Împreună cu clienții noștri dezvoltăm soluţii adaptate pentru a susține sănătatea semințelor și potențialul de producție. Cea mai nouă tehnologie pentru inocularea semințelor de soia cu bacterii fixatoare de azot se numește HiCoat® Super Soy. Inoculanții de ultimă generație de la BASF sunt rezultatul celor mai recente descoperiri științifice în domeniul tratamentelor biologice și al inoculanților, BASF fiind lider mondial în cercetarea, dezvoltarea și producția de inoculanți pentru leguminoase. De asemenea, BASF oferă o gamă largă de produse pentru combaterea buruienilor din cultura de soia, cum ar fi erbicidele: Corum®, Frontier® Forte și Pulsar® 40, dedicate combaterii buruienilor dicotiledonate anuale, Stratos® Ultra , Stomp® Aqua sau Wing® P, pentru combaterea monocotiledonatelor anuale și a unor buruieni dicotiledonate anuale. Trebuie să subliniez că produsele BASF recomandate în cultura de soia şi-au demonstrat eficienţa, ele fiind apreciate şi solicitate de fermieri”, a precizat specialistul BASF.

În continuare, în tehnologia propusă de Belchim România pentru cultura de soia, reprezentantul Cristian Gherunda a vorbit despre produsul Proman.

“Proman este un erbicid sistemic preemergent a cărui substanță activă, metobromuron, acționează prin inhibarea fotosintezei buruienilor țintă. Substanța activă este absorbită în special de sistemul radicular, dar și de către frunze, fiind translocată în frunze prin intermediul xilemului. După răsărirea buruienilor se observă o albire – cloroză și necrozare a țesutului foliar. Aplicarea erbicidului Proman se face preemergent, iar solul trebuie să fie umed pentru o bună eficacitate a produsului. El are un spectru larg de combatere, fiind compatibil cu multe erbicide în tehnologiile de protecție. Erbicidul are o selectivitate excelentă pentru plantele de cultură. Doza recomandată pentru cultura de soia este 2,5 l/ha, aplicarea putându-se face de la plantare până la răsărirea culturii. Un aspect important este că produsul are un profil ecotoxicologic favorabil”, a evidenţiat specialistul.

Compania Naturevo a prezentat în mod profesionist soluţiile adecvate pentru recolte bogate în cultura de soia. Tehnologia aplicată a inclus o fertilizare de bază cu NOVATEC CLASSIC, în doză de 150 kg/ha, un fertilizant complex de sol cu eliberare controlată, cu inhibitor de nitrificare DMPP și conținut ridicat de oligo și microelemente. Tratamentul pentru sămânţă s-a realizat cu ROOTIP BAZIC – 2 l/tona sămânţă, KERAFOL – 2 l/tona, ALGIFORTE – 2 l/tona sămânţă şi POLIRIZ S – 1 plic/100 kg sămânţă. Primul tratament în vegetaţie s-a aplicat la apariția primelor etaje florifere cu KERAFOL – 1,5 l/ha, DEFFORT – 2 l/ha, OVIPRON TOP – 1 l/ha  şi WETCIT – 200 ml/ha. Cel de-al doilea tratament s-a efectuat la apariția etajului 7-8 florifer, utilizând KERAFOL – 1,5 l/ha, DEFFORT – 2 l/ha, OVIPRON TOP – 1 l/ha, COPFORT – 1,0 l/ha  şi WETCIT – 200 ml/ha.

“Rezultatele în lotul de soia tratată cu programul integral Naturevo sunt evidente, vorbim de 50-70 păstăi şi de nodozități mai mari și mai multe. De asemenea, arhitectura tufei, dar şi rădăcinile sunt caracterizate de un număr mai mare de ramificații”, a subliniat Ioan Moraru, reprezentantul companiei Naturevo.

Reporterul revistei Business Press Agricol a stat de vorbă cu Dragoș Dima, președintele asociației Donau Soja, care a avut amabilitatea să ofere câteva informaţii legate de eveniment.

“Un element de noutate în activitatea Donau Soja este introducerea unor specii de leguminoase pentru boabe. Anul acesta am organizat o expoziție în câmp la SCDA Secuieni cu 6 specii leguminoase: mazăre, fasole, bob, linte, lupin și năut, având 17 soiuri. Anul viitor vom continua acest program pentru că vorbim despre proteină, de importanța azotului în sol și de o rotație echilibrată. Să sperăm că în anii următori și alte specii de leguminoase își vor găsi locul în platformele noastre pentru testare. În același timp, vom replica platforma demonstrativa Donau Soja și în zona Transilvaniei. În urma unei discuții am început o colaborare cu USAMV Cluj Napoca și pot să spun că la ferma didactică a universității vom înființa o platformă pentru soia, dar şi una cu leguminoase pentru boabe. De aceea, mesajul meu pentru fermieri este să încerce să cultive soia pentru că este o plantă care asigură o rotație echilibrată şi fixează azotul în sol. Şi să nu uite faptul că soia este singura cultură de primăvară care oferă sprijin cuplat!”, a ţinut să completeze Dragoş Dima.

Reprezentantul Business Press Agricol prezent la platforma demonstrativă Donau Soja de la Agrichim Feteşti a constatat că evenimentul a captivat interesul fermierilor din România privind cultura de soia convenţională.