UNCST BOVICOOP: Prețul decent al unui litru de lapte crud ar trebui să fie de 2,6 lei

Anul 2022 a atras cu sine scumpiri de 50% și mai mult în toate domeniile de activitate, inclusiv în sectorul bovin. Datorită majorărilor substanțiale a consumabilelor și a ratei inflației, costurile de producție a laptelui crud au crescut substanțial. Conform INS, rata actuală a inflației este de 8%, estimându-se să ajungă curand la 11%.

După cum bine știm, prețul combustibilului, în România este într-o continuă ascensiune. Dacă în aceiași perioadă a anului trecut, prețul motorinei, la pompa, era de 5-5,5 lei/l, anul acesta s-a majorat la mai mult de 8 lei/l. Conform HG nr 174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei de motorină utilizată în agricultură, subvenția unitară în 2022 primită de fermieri este de doar 1,63 lei/l.

Unul din cele mai mari consumabile pentru creșterea bovinelor este furajul. Prețul de achiziție a șroturilor în 2021 nu depășea 1,46 lei/kg șrot rapiță, 1,45 lei/kg șrot floarea soarelui, respectiv 2,28 lei/kg șrot soia. În 2022, apar scumpiri de până la 70%, astfel: 2,6 lei/kg șrot rapiță, 2,0 lei/kg șrot floarea soarelui, respectiv 3,2 lei/kg șrot soia.

Un alt cost major resimțit de fermieri este cel al utilităților. Luând exemplul curentului, cel mai mare consumator din ferme, oferta unui furnizor de energie electrică, în 2021, pentru o persoana juridică, era de 1,25 lei/kwh. Ofertele furnizorilor pentru 2022, variază între 2,5 lei/kwh și 4,26 lei/kwh. Plafonarea prețului energiei electrice este o soluție de moment, însă pe termen lung, înspre ajutorarea celor din sectorul bovin, ar fi necesară o subvenționare în acest sens.

O altă noutate apărută odată cu 1 ianuarie 2022 se referă la creșterea salariului brut minim pe economie la 2550 lei, ceea ce a atras cu sine necesitatea majorării salariilor angajaților, atât a personalului calificat, cât și cel necalificat.

Prețul laptelui crud, în România, a rămas constant în ultimii 2 ani, de aproximativ 1,5 lei/l, cu toate că scumpirile au apărut treptat. Actual, prețul laptelui crud abia atinge 2 lei/l. Analizând prețurile stabilite de Comisia Europeana, laptele materie primă, a avut un preț de 0,34 €/l, însemnând 1,68 lei/l, în 2020, respectiv 0,36 €/l, însemnând 1,78 lei/l, în 2021. Comparând astfel datele raportate de Comisia Europeana în ceea ce privește laptele crud și cunoscând prețurile laptelui în România pentru anul 2020 și 2021, este vizibil că în niciunul din acești ani, prețul nu se ridică la media Uniunii Europene.

În concluzie, datorită majorărilor de preț a combustibilului, furajelor, utilităților, a salariului minim pe economie, costurile de producție a laptelui crud au crescut semnificativ. În lipsa unor subvenții ajustate la scumpirile actuale, UNIUNEA DE RAMURĂ NAȚIONALĂ A COOPERATIVELOR DIN SECTORUL TAURIN (UNCST)- BOVICOOP, consideră necesitatea unui preț decent al laptelui materie prima, în România, de 2,6 lei/l. Adoptarea acestui nou preț, ar minimiza falimentările fermelor mici și mijlocii din sectorul bovin.

Iasmina BLIDAR

Director UNCST-BOVICOOP