“Un rol important în depășirea tuturor obstacolelor îl joacă echipa!”

Interviu cu Cornelia Pistol, International Key Account Manager Saaten Union

Cum se poate construi armonios o carieră de succes și cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?

Indiferent în ce domeniu activezi, ca să poți construi lucruri de durată, îmbinate armonios cu rezultate deosebite, trebuie să îți placă ceea ce faci. De copil “am prins gustul” pentru agricultură, deoarece provin dintr-o familie de legumicultori cu tradiție din zona de sud a țării. Astfel, am îndrăgit acest domeniu incredibil de frumos și inovativ, în care vezi că produsele pe care le selectezi (soiuri de grâu, orz, hibrizi de floarea-soarelui sau porumb) “prind viață” în mâinile fermierilor.  Întreaga mea activitate profesională a fost doar în segmentul de semințe pentru cultura mare. Am avut marea șansă, așa cum îmi place să spun, să am în drumul meu “oameni de calitate”, dar și specialiști de excepție care împărtășesc cu bucurie din tainele agriculturii.

Am început activitatea într-o companie mai mică, cu acționariat japonez, însă extrem de riguroasă și cu profesioniști desăvârșiți care m-au ajutat să pun “cărămidă cu cărămidă” la formarea mea profesională. Aici am învățat că fară să ai o mare pasiune pentru acest domeniu, să fi dispus să lucrezi în câmp pe ploaie, pe caniculă, înainte să răsară soarele și după apus, nu poți înțelege pe deplin situațiile și problemele pe care le au uneori fermierii noștri.

Apoi, drumul m-a dus către una dintre cele mai mari companii din agribusiness, unde am învățat cum se face producerea de sămânță în câmp la porumb și rapiță, dar și toate etapele prin care trece sămânța în fabrica de procesare. Mai presus de toate, am învățat cum se face controlul de calitate al semințelor pe toate verigile tehologice, de la semănat formele parentale, urmând protocolul pentru fiecare hibrid, controlul purității varietale, până la verificarea calității semințelor prin normele ISTA/CE în vigoare.

Mai departe, am mers către o companie cu capital 100% nemțesc, Saaten Union România și am adăugat la experiența mea profesională partea de cercetare, testare și selectare material pentru portofoliul comercial, dar am completat și cu partea comercială, în care simt că mă regăsesc cel mai bine, prin prisma faptului că pot interacționa mai mult cu clienții noștri și pot identifica mai bine unde este mereu loc pentru îmbunătățire continuă.

În cadrul echipei, am găsit modele demne de urmat atât pentru partea profesională, dar și pentru partea personală (tot timpul mi-a plăcut să le pot îmbina pe ambele). Pot afirma că aici mă simt ca “acasă” și simt că nu există provocări profesionale unde să nu găsesc susținere și ajutor din partea echipei, din partea “familiei” Saaten Union România.

În contextul provocărilor din ultimii ani, cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?

Consider că dacă ai șansa să lucrezi într-un domeniu care îți place, să fii înconjurat de oameni care să te facă să simți că și tu poți, nimic nu poate fi poate fi prea greu sau complicat, indiferent de provocările economice, politice sau meteorologice. Este adevărat că lucram într-un segemnt de piață extrem de tehnic, dinamic și cu multe provocări, însă dacă ai și norocul să ai alături mentori și oameni de valoare, totul este posibil. Consider că un rol important în depășirea tuturor obstacolelor îl joacă echipa, și mai exact oamenii care sunt parte din aceasta. Este adevărat că uneori sunt perioade în care muncim și câte 14 ore pe zi, chiar și peste, dar dacă faci totul cu implicare, seriozitate și devotament, nimic nu este dificil.

Câteodată este o mare provocare să păstrezi un echilibru între latura profesională și familie, sunt perioade din an extrem de încărcate în campaniile de promovare și vânzare, unde cea mai mare parte din timp suntem prezenți pe teren, în câmp, alături de distribuitori și fermieri, însă satisfacția deplină este atunci când reușești să le îmbini pe ambele.

Care sunt cele mai importante atribute ce definesc filosofia de business după care vă ghidați în activitate?

Trebuie precizat că agricultura a devenit un segment din ce în ce mai competitiv, iar pentru acest lucru trebuie să dai dovadă de implicare, perseverență, învățarea continuă, dar și o mare putere de adaptabilitate.

Însă, cu sinceritate, recunosc că cel mai important și motivant factor pentru mine este familia. De aici îmi iau toată energia pozitivă și încrederea de care am nevoie pentru a putea să performez și în activitatea profesională.  Întotdeauna mi-am dorit să le întorc părinților toate sacrificiile pe care ei le-au făcut pentru mine încă de la început.

Filosofia mea profesională de la care nu mă abat niciodată este: seriozitate, bun-simț, muncă și învățare.

Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes și care este mesajul transmis tuturor femeilor din agricultură.

Personal, consider că sunt extrem de norocoasă că viața m-a dus către Facultatea de Agricultură și am avut posibilitatea să intru în această frumoasă ramură, și anume, agricultura. Cred cu tărie că este o meserie în egală parte atât pentru bărbați, cât și pentru femei, dar care necesită extrem de multe cunoștinte tehnice, muncă, ambiție, dar și perseverență și dorința de a reuși. Nu toate proiectele au succes încă de la început, însă hotărârea și ambiția ne fac să identificăm cele mai bune soluții care aduc plusvaloare pentru fiecate proiect finalizat.

În general nu exista o rețetă a succesului, însă câteva sfaturi pe care și eu le-am primit de la femei de carieră întâlnite în drumul meu în agribusiness: implicare, extrem de multă muncă, răbdare și perfecționare continuă.