Un ambalaj recuperat, multiple beneficii pentru utilizatori și mediu! Colectează și predă GRATUIT ambalajele provenite de la utilizarea produselor de protecția plantelor în programul SCAPA al AIPROM!

Protejarea mediului înconjurător este responsabilitatea noastră, a tuturor. Fie că suntem producători de produse de protecția plantelor, distribuitori sau utilizatori de produse, este nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi pentru a păstra un mediu curat.

Ambalajele produselor de protecție a plantelor sunt proiectate pentru a proteja utilizatorul și mediul înconjurător. După fiecare campanie agricolă și după efectuarea tratamentelor, în fermă rămâne o cantitate importantă de ambalaje din plastic, metal sau hârtie care pot fi recuperate și reciclate în anumite condiții prin programul SCAPA al AIPROM (Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România).

Fermierii și distribuitorii de produse de protecție a plantelor din România trebuie să rețină faptul că în luna SEPTEMBRIE a început a doua campanie SCAPA de colectare a deșeurilor de ambalaje provenite de la utilizarea produselor de protecție a plantelor. În intervalul septembrie-decembrie fermierii și distribuitorii pot preda GRATUIT ambalaje provenite de la utilizarea produselor de protecție a plantelor în cele peste 80 de centre de colectare SCAPA din țară. Înainte de a planifica o vizită în centrele de colectare SCAPA verificați programul de campanie al acestora. Programul centrelor de colectare poate fi consultat pe pagina AIPROM la secțiunea dedicată programului SCAPA.

Preluarea ambalajelor este realizată de către unicul operator Ecorec Recycling S.R.L., furnizor al serviciilor de inspecţie, transport şi valorificare a ambalajelor, cu participarea importantă a companiilor distribuitoare, fermelor si cooperativelor agricole în calitate de centre de colectare.

IMPORTANT! Dacă aveți o cantitate de deșeuri de ambalaje de pesticide mai mari de 30 mc, prin programul SCAPA se poate asigura preluarea, direct din fermă, a acestei cantități, printr-o programare inițială la TelVerde: 0800.800.211 (apel gratuit).

Decontaminarea ambalajelor de pesticide prin tripla clătire – este condiția pentru a beneficia GRATUIT de programul SCAPA al AIPROM !

Pentru a scăpa gratuit de ambalajele provenite de la utilizarea produselor de protecție a plantelor, acestea trebuie să fie triplu clătite, uscate și capacul să fie separat de ambalaj. După efectuarea operațiunii de triplă clătire, ambalajele se găuresc în partea de jos, pentru a evita reutilizarea lor. Potrivit normelor legale, tripla clătire reprezintă procedura prin care sunt decontaminate ambalajele de pesticide, reducându-se astfel pericolul pentru sănătate şi mediu.

15 ani de colectare a deșeurilor de ambalaje de pesticide prin SCAPA al AIPROM

Din 2008 și până în prezent, prin programul SCAPA al AIPROM  a fost colectată o cantitate de peste 15.000 de tone de deșeuri de ambalaje provenite de la utilizarea produselor de protecția plantelor, cheltuindu-se resurse importante pentru protejarea mediului înconjurător și recuperarea ambalajelor puse pe piață de către membrii AIPROM și companiile participante la program.

Implementarea SCAPA este organizată și susținută financiar de către companiile membre AIPROM și companiile participante la program.