Rapool Ring este unul dintre cei mai cunoscuți amelioratori de rapiță din Europa. Compania deține 13 stații de ameliorare și peste 180 locații de testare, fapt ce o poziționează în fruntea clasamentului cu cea mai mare rețea de ameliorare/testare a culturii de rapiță de pe continent.
Cu un “know how” de peste 120 de ani la cultura de rapiță, Rapool Ring pune întotdeauna la dispoziția fermierilor profesioniști hibrizi performanți ce combină pachete agronomice de excepție și care sunt adaptați la condițiile climatice actuale.
Compania Rapool este recunoscută pe piața din România pentru portofoliul vast de hibrizi de rapiță de toamnă, însă pune la dispoziția fermierilor și 2 hibrizi de rapiță de primăvară: Mirakel și Achat.
Mirakel are o maturitate timpurie, cu un conținut foarte ridicat de ulei. Acesta dezvoltă o masă vegetativă bogată, viguroasă și sănătoasă, având o înălțime a plantelor medie. Mirakel are o toleranță deosebită la cădere și o toleranță la secetă foarte ridicată. Un alt aspect important este stabilitatea foarte bună a producției, datorită tipului compact de creștere, având astfel o adaptabilitate bună la diferite condiții pedoclimatice.
Achat este un hibrid de primăvară cu o maturitate semitardivă, cu un potențial de producție foarte ridicat atât în boabe cât și în ulei. Are o dezvoltare robustă a plantei și o creștere viguroasă, iar talia este înaltă. Are o rezistență foarte bună la aplecare și frângere, precum și o toleranță foarte ridicată la secetă. Este stabil și adaptabil diferitelor condiții climatice, însă plasticitatea ecologică îl recomandă în special în zonele unde sunt posibile perioade mai lungi de vegetație, iar în aceste condiții Achat își poate exprima întregul potențial de producție.
Este important să știm că rapița de primăvară germinează la temperaturi scăzute ale solului, de 2-3°C, însă prezintă sensibilitate la temperaturi mai mici de -4°C în timpul dezvoltării timpurii a plantelor, astfel că este foarte important ca înainte de semănat să urmărim prognoza meteo pentru perioada următoare. În ceea ce privește tipul de sol, cultivarea rapiței de primăvară este posibilă aproape pe toate tipurile de sol, excepție fiind solurile slabe și nisipoase.
Specialiștii Rapool Ring recomandă semănatul timpuriu în condiții de umezeală, atunci când în sol avem temperaturi de 5-8°C la adâncimea de 5 cm. Adâncimea optimă de semănat: 2-3 cm. Putem observa în graficul de mai jos zilele necesare ca sămânța să germineze, în funcție de adâncimea de semănat.
Rapița are nevoie de un pat vegetativ bine pregătit, fără resturi vegetale, pentru a se crea un contact intim între sol și sămânță, obiectivul final fiind o răsărire omogenă. Sigur, în cazul în care discutăm de semănat direct sau minimum tillage pentru cultura de rapiță, se impune utilizarea unor semănători special echipate.
Densitatea la semănat este diferită în cazul rapiței de primăvară, astfel că, pentru semănatul timpuriu sau în epoca optimă recomandăm 70 b.g./mp, iar pentru semănatul tardiv, 80 b.g./mp. Suntem nevoiți să suplimentăm numărul de boabe germinabile pe mp din cauza perioadei scurte de vegetație, dar și din cauza faptului că potențialul de ramificare nu este la fel de ridicat ca în cazul rapiței de toamnă.
Fertilizarea
Semințele oleaginoase de primăvară au o cerere ridicată în special pentru: azot, fosfor, potasiu, sulf și bor.
- Azotul este necesar de la începutul dezvoltării până la înflorit, acesta susținând dezvoltarea biomasei, formarea silicvelor și numărul de semințe pe mp. Aplicarea în 2 faze: la semănat: 60-80 kg N/ha și la alungirea tijei florale: 40 kg N/ha.
- Fosforul susține dezvoltarea rădăcinilor, are rezistență la cădere și maturarea semințelor. Se recomandă: 60-80 kg P2O5/ha.
- Potasiul ajută formarea silicvelor și înmagazinarea apei în plantă. Se recomandă: 180-270 kg K2O/ha.
- Magneziul este important pentru energia, vigoarea și metabolismul plantei. Se recomandă: 30-40 kg Mg/ha.
- Sulful susține dezvoltarea proteinei, lipsa acestuia ducând la absorbția insuficientă a azotului. Se recomandă: 20-30 kg S/ha.
- Borul este necesar pentru formarea semințelor. Se recomandă: 0,5-1,0 kg B/ha.
Sulful și borul se pot aplică împreună cu un fungicid/regulator de creștere pentru a mări vigoarea în primele faze de vegetație. Înainte de aplicarea planului de fertilizare, vă recomandăm să efectuați cartarea agrochimică a terenului, astfel încât dozele de fertilizare aplicate să fie mereu în parametri optimi pentru cheltuieli reduse și profit maxim.
Boli și dăunători
Ca și în cazul rapiței de toamnă, condițiile umede și precipitațiile în perioada înfloritului pot duce la infestarea cu Screlotinia. În timpul maturării, precipitațiile pot duce la infestări cu Alternaria și Botrytis. Controlul cu succes al bolilor cu substanțele active tebuconazol, metconazole și boscalid sunt eficiente când ciuperca este tratată într-o fază activă a ciclului de viață.
Tratamentul atât cu insecticide cât și cu fungicide trebuie intervenit imediat atunci când apar condiții de infestare, aplicând dozele recomandate de firmele specializate și autorizate pe acest segment.
Recoltatul
Ramificarea puternică și înflorirea neuniformă a rapiței este parțial consecința unei maturizări neuniforme a semințelor. Nu se impun pierderi atunci când primele silicve din etajul superior încep să se scuture, deoarece potențialul de producție este în partea inferioară a plantei.
Alina Petrea
Director de produs
Rapool Ring România