”Succesul clienților noștri înseamnă recolte sănătoase și profitabile!”

Interviu cu Maria Cîrjă, Marketing Manager Corteva Agriscience România și Moldova

Doamnă director Maria Cîrjă, în această perioadă extrem de dificilă, cât de importantă este activitatea de marketing în cadrul companiei?

După un an atipic, cum a fost 2020, despre care ne vom aminti mulți ani de acum înainte, pentru că am fost loviți de secetă și de coronavirus, a venit 2021 care ne-a demonstrat, o dată în plus, importanța fermierilor și rolul lor îndispensabil pentru economie și existența umană.

Viața nu se oprește aici, nici din cauza secetei, nici din cauza pandemiei. În viziunea noastră, credem cu tărie că știința va rezolva în timp problemele existente. Sigur, în agricultură, pe lângă soluțiile oferite de noi, este nevoie de apă, iar România are nevoie vital de o suprafață semnificativ mai mare irigată.

Ca să răspund întrebării, trebuie să precizez că activitatea de marketing, dar și cea de comunicare rămân prioritare în cadrul companiei, mai ales într-o perioadă ca aceasta. Suntem alături de fermieri și prin alte canale de comunicare, pentru a le facilita accesul la informații despre produse, tehnologii, soluții și oferte comerciale de la semănat până la recoltat.

Însă, modul de interacțiune cu partenerii noștri s-a schimbat, iar nevoia de comunicare ne-a obligat să ne reinventăm pentru a rămâne aproape de ceea ce este cel mai important pentru noi – fermierii. Așa cum bine știți Corteva Agriscience este promotor al evenimentelor organizanizate în câmp alături de fermieri și de culturile noastre. Sunt cunoscute beneficiile directe și indirecte ale unor asemenea întâlniri, atât pentru producătorii agricoli cât și pentru echipă. În condițiile în care pandemia nu ne permite acest lucru, vom continua să venim în fața fermierilor prin canalele online deja cunoscute, care pot suplini într-o anumită măsură evenimentele din câmp. Vom filma și vom prezența aceeași realitate și performanță a produselor noastre în mediul online.

În spatele tuturor acțiunilor pe care le întreprindem se află o echipă profesionistă și produse inovatoare care revoluționează an de an piața agricolă atât la nivel mondial, cât și regional și național.

În continuare, vă rugăm să ne vorbiți despre provocările din agricultură, în contextul schimbărilor climatice și a Pactului Verde European.

Toţi cei care activează în agricultură ştiu care sunt provocările actuale. Fermierii se confruntă cu o mai mare nevoie de hrană pentru o populaţie în continuă creştere. Siguranţa alimentară este prima provocare, urmată de schimbările climatice care influenţează culturile agricole. A treia provocare este legată de resursele naturale, apa, azotul şi carbonul care sunt în regres şi care trebuie mai bine manageriate. Urmează consumatorul care a devenit din ce în ce mai exigent, el solicitând produse de calitate şi în cantităţi suficiente. Sunt provocări de linia întâi pentru fermieri şi implicit şi pentru noi, producătorii de sămânţă. Nouă ne revine obligativitatea de a produce hibrizi şi soiuri noi, cu toleranţe la condiţiile climatice actuale, care să răspundă nevoilor din întreaga lume.

Ca reprezentat al celui mai mare producător de seminţe la nivel mondial pot să vă mărturisesc că se fac investiţii imense în cercetare și inovare de peste 1 miliard de dolari pentru a veni cu o genetică adaptată pentru fiecare zonă a globului.

Avem nevoie de un cadru legislativ care să dea voie tuturor fermierilor să aibă acces la inovaţie. Noi, ca și companie de profil, venim în sprijinul producătorilor agricoli cu produse adaptate nevoilor din fermă.

Corteva Agriscience este o companie care investește zilnic multe milioane de dolari în cercetare, pentru a veni cu cele mai bune produse și tehnologii în ferme. Ce ne puteți spune despre soluțiile oferite de Corteva fermierilor?

Corteva deține mai mult de 150 de stațiuni de cercetare agricolă, unde creează hibrizi, produse pentru protecția plantelor, dar și cele mai inovatoare tehnologii digitale mondiale în acest moment.

În România, suntem compania lider de piață atât la vânzările de semințe de porumb, floarea soarelui şi soia, la erbicide pentru cereale păioase, porumb și rapiță, dar şi la fungicide pentru rapiță și floarea soarelui. De asemenea, Corteva și-a format o echipă foarte bine pregătită de ingineri agronomi, care şi în viitor va transmite fermierilor din ce în ce mai multe informații tehnologice.

Cu tot ceea ce vine Corteva Agriscience, începând de la oferta genetică, prin brandul Pioneer, şi cea de protecţia plantelor, dorim să fim parte integrantă din profitabilitatea afacerilor agricole din România. Cu această expertiză şi cu un asemenea buget, Corteva a lansat și va lansa în continuare multe produse care să răspundă nevoilor concrete ale fermierilor din întreaga lume și provocărilor globale din domeniul alimentar.

Suntem compania numărul 1 furnizoare de inputuri în formă combinată, adică semințe și produse de protecția plantelor, conform estimărilor noastre interne. Suntem compania numărul 1 în România, cel mai mare producător de semințe existent pe piața locală. Pioneer, una dintre cele mai cunoscute mărci din agricultura mondială și-a pus amprenta și pe piața românească de peste 50 de ani de când hibrizii de porumb sunt utilizați cu succes și în țara noastră.

Nu cred că mai există cultivator de porumb, floarea soarelui, rapiță sau soia care să nu cultive genetică Pioneer. Performanța produselor și serviciile agronomice au făcut ca brandul Pioneer să devină lider incontestabil.Gama de hibrizi OPTIMUM AQUAmax este cea mai performantă gamă de hibrizi de porumb din agricultura României, datorită toleranței superioare la seceta extremă în condițiile României.

Știm cu toții că producțiile medii obținute în România la porumb până acum 6-7 ani nu depășeau 4 tone/hectar. Astăzi, media pe suprafața cultivată cu sămânță certificată depășește 7-8 tone/hectar, dar avem fermieri care, cu o tehnologie adecvată și cu aport de apă suficient – prin sistem de irigare – reușesc să obțină an după an 15-16 tone/hectar. Avem și în țara noastră ferme în care s-a depășit producția de 20 tone/hectar la irigat în cultură intensivă.

Dacă vorbim de calitate, genetica noastră este dotată cu cele mai avansate gene de rezistență la principalele boli și dăunători ai porumbului, și an de an vom aduce în portofoliu noutăți adaptate provocărilor din agricultură. Astfel, pentru 2022 anunțăm lansarea a trei hibrizi de porumb de cea mai înaltă performanță genetică din grupele de maturitate FAO 330, FAO 350 și FAO 470. Practic, este vorba de doi hibrizi semitimpurii și un hibrid semi-tardiv. Și la floarea soarelui lansăm hibridul ExpressSun, denumit P64LE162, care va fi cel mai performant hibrid de floarea soarelui din România.

Totodată, în partea de crop protection, vom lansa cel mai performant fungicid pentru cereale păioase pentru primul tratament (T1), Verben. Îmbunătățirea portofoliului de produse a inclus, în 2021, Sclerotinia Protector, o tehnologie unică aplicată culturii de rapiță. De altfel, la rapiță suntem compania numărul 2, dar credem că într-un an, doi vom deveni compania lider datorită produselor inovatoare pe care am reușit să le lansăm. Este vorba despre conceptul Sclerotinia Protector – primul hibrid PT 303 care deja se vinde în acest an în România – rezultatele fiind mai mult decât încurajatoare. Cu siguranță într-un viitor apropiat vom reuși să aducem fermierilor cel mai performant portofoliu cu toleranță la Sclerotinia. Nu este o surpriză, deoarece fermierii așteptau de multă vreme asemenea genetică, pentru că, așa cum se știe, pierderile de producție pe care le poate cauza acest patogen sunt uriașe.

Corteva a lansat în România Programul TalentA dedicat femeilor din mediul rural. Cum a fost primit programul și cum a evoluat programul la prima la a doua ediție?

Lansat în România la 1 iulie 2020, Talenta este un program gratuit pentru dezvoltarea competențelor profesionale în managementul afacerilor și agricultură pentru femeile inovatoare din mediul rural. Programul se adresează femeilor care lucrează în agricultură şi locuiesc în zonele rurale, indiferent de statut şi domeniul de activitate, care doresc să implementeze proiecte de dezvoltare şi sunt hotărâte să facă din afacerea lor o afacere sustenabilă, dinamică şi competitivă, care să contribuie la dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc şi muncesc.

Doamnele fermier s-au înscis pe platforma online a site-ului Corteva, unde au fost selectate, după care au participat la un curs gratuit de instruire, cu îndrumare din partea experţilor şi a mentorilor din domeniu. La finalul instruirii, Corteva Agriscience a asigurat facilitarea implementării celor mai bune planuri de afaceri prin acordarea de premii de motivare participantelor câștigătoare.

Programul utilizează instrumentele moderne de comunicare pentru a sensibiliza femeile din mediul rural, în special femeile din agricultura României. TalentA oferă programe educaționale online care ajută la dezvoltarea afacerilor, educație financiară, accesul la finanțare, tehnologii noi pentru agricultură. TalentA ajută la dezvoltarea capacităților manageriale, abilități noi pentru a dezvolta, moderniza și îmbunătăți viața în comunitățile în care femeile își desfășoară activitatea.

Încă din primul an, mai exact 2020, Programul TalentA a fost un succes. Au participat la cursuri 50 de reprezentanțe din toată țară iar acum în 2021 s-au înscris 78 de cursante. Până acum, TalentA a fost primit cu entuziasm și ne dorim să se bucure de rezultate multe comunități din România. Pentru că a fost implementat cu succes anul trecut, Corteva Agriscience a decis să mărească valoarea premiilor acordate la finalul instruirii, de la 12.000 $ la 15.000 $, tocmai pentru a asigura facilitarea implementării celor mai bune planuri de afaceri.

La final de an 2021, doamnă director Maria Cîrjă ce le transmiteți fermierilor care aleg soluţiile Corteva Agriscience?

Ceea ce oferă Corteva Agriscience este o realitate, pentru că produsele sunt de top, iar performanţa lor asigură garanţia calitații și productivității. De asemenea, avem o echipă deosebită de specialiști. Ca şi companie, poți să ai aur în portofoliu, dar dacă nu ai oameni şi specialişti pregătiți care să asigure informațiile de care fermierul are nevoie, nu reușești să vinzi produsele și nici să le faci cunoscute. Întotdeauna, oamenii, produsele și soluțiile de calitate oferă performanță agribusiness-ului. Dacă fermierii câstigă, toată lumea are de câștigat iar noi asta ne dorim.

Corteva Agriscience, având în portofoliu unele dintre cele mai uşor de recunoscut mărci din agricultură şi o linie de produse şi tehnologii de top în industrie, care pot genera creşteri viitoare, își asumă pe deplin promisiunea de a îmbogăţi viaţa celor care produc și a generațiilor viitoare. De aceea, motto-ul: “Succesul clienților noștri înseamnă recolte sănătoase și profitabile!”, este o realitate dovedită de liderul Corteva Agriscience.