Startul campaniei de semănat la cultura de porumb LG 2021

După cum ne-am obișnuit în ultimii ani, fiecare primăvară debutează cu condiții meteorologice din ce în ce mai capricioase precum: secetă, temperaturi scăzute, precipitații abundente, ninsori, etc. În acest an, primăvara a debutat cu o vreme foarte capricioasă și cu precipitații foarte abundente, care în unele regiuni au fost de bun augur, refăcând rezerva de apă din sol în totalitate, dar și cu temperaturi scăzute.

Aproape de sfârșitul lunii Martie, prognoza ne arăta o diminuare a precipitațiilor și o încălzire ușoară, dar totuși cu temperaturi scăzute pe timpul nopții. Luând în calcul aceste elemente, înțelegem faptul că lucrarea de semănat la cultura de porumb va fi întârziată cu cel puțin două săptămâni. În aceste condiții, se pune următoarea întrebare: “Ce va face fermierul cultivator de porumb, va forța data semănatului mai devreme sau va aștepta până se vor îndeplini condițiile optime pentru lucrarea de semănat? “ Ambele variante au riscuri. Prima variantă: dacă forțăm data semănatului și semănăm mai devreme, vom avea probleme cu răsărirea, o parte din semințe nu vor germina, densitatea va fi scăzută, o parte din plantele răsărite vor fi debile și vor porni greu în vegetație. A doua variantă: dacă așteptăm condițiile optime pentru semănat, de 8°C, la adâncimea de 6-8 cm, riscăm să ajungem cu perioada de înflorit (cea mai sensibilă fenofază) exact în perioada cu temperaturi ridicate și secetă.

În acest moment, se pune următoarea întrebare: “Ce este de făcut?“. Fiecare fermier își cunoaște zona, solul, utilajele  pe care se poate baza (cât timp îi este necesar să finalizeze semănatul), maturitatea pe care trebuie să o aleagă pentru zona respectivă și măsura considerată optimă pentru el, astfel că poate decide dacă va semăna mai devreme sau va aștepta perioada optimă de semănat.

În privința acestei probleme, compania LIMAGRAIN vine în ajutorul fermierilor cu o soluție. Anumiți hibrizi de porumb din portofoliul LG au o vigoare foarte bună la pornirea în vegetație și în primele stadii de dezvoltare, astfel că această caracteristică oferă posibilitatea de a începe semănatul mai devreme decât în mod obișnuit, chiar de la 4-6°C, la adâncimea de semănat, cu riscuri minime. Hibrizii de porumb care se pretează la un semănat timpuriu sunt următorii: LG 31.330, LG 31.377, LG 31.390, LG 31.415 (Invador) și LG 31.455 (Lineade).  Acești hibrizi au fost selectați dintre alți numeroși hibrizi testați în Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv în România, pe o perioadă de cinci ani, făcând parte din grupa hibrizilor HYDRANEO, hibrizi cu toleranță ridicată la secetă.

Dorim să vă aducem în atenție importanța densității plantelor la cultura de porumb, deoarece nu vom avea rezultatele scontate dacă nu avem densitatea corectă pentru zona și hibridul respectiv. În acest caz, vă recomandăm să urmați îndeaproape recomandările producătorului.

Vă invităm să descărcați aplicația LG VISION DENSITY din Magazin Play, disponibilă pentru sistemul Android, pentru a vă ajuta la stabilirea corectă a densității optime de semănat pentru fiecare hibrid LG, regiune și județ din România.