Sistemele de irigații moderne – cheia succesului în agricultură

iridex irigatii 1

Un mediu prielnic vieții implică o serie de componente specifice, dintre care apa, mai presus de toate, reprezintă elementul universal necesar apariției, dezvoltării și susținerii acesteia. De la microrganisme și până la oameni, cu toții avem nevoie de apă pentru a trăi, iar toate studiile științifice, mai vechi sau mai noi, au ajuns la aceeași concluzie: fără apă, nu poate exista viață. În plus, pentru o viată cât mai sănătoasă, mai contează și alte aspecte ce țin de apă, precum calitatea acesteia, cantitatea consumată într-o unitate de timp și uniformitatea cu care este ea consumată. Surprinzător sau nu, același lucru nu este valabil doar pentru oameni sau animale, ci și pentru plante. De fapt, am putea chiar spune că, aici, efectele unei cantități prea mari sau prea mici de apă sunt mult mai ușor de observat, devenind vizibile mult mai rapid.

O cultivare eficientă a pământului, ca ramură de bază a agriculturii, presupune, printre altele, alegerea plantelor și soiurilor potrivite pentru fiecare sol și climă în parte, utilizarea îngrășămintelor adecvate și realizarea corectă și la timp a lucrărilor. Cu alte cuvinte, eficiența în acest caz este influențată direct de bunăstarea plantelor. Iar toți fermierii cu experiență știu că orice plantă are nevoie, mai presus de toate, de apă, furnizată atunci când trebuie și în cantitatea necesară. De altfel, aceasta este una dintre principalele probleme cu care se confruntă agricultura la ora actuală, în contextul încălzirii globale și schimbărilor climatice, care generează perioade secetoase tot mai lungi de la an la an. Din fericire, tehnologia modernă oferă soluții multiple, optimizate pentru diferite scenarii de utilizare, iar pentru că sezonul cald a început deja, sublinierea importanței lor este necesară și de actualitate.

În luna mai, a avut loc expoziția AgriPlanta-RomAgroTec, ocazie cu care s-a discutat intens despre importanța irigațiilor în agricultură, dar și despre sistemele și tehnologiile inovatoare din acest domeniu. Mai mult decât atât, în cadrul evenimentului s-a organizat chiar și Forumul pentru irigații, al cărui scop a fost conștientizarea uriașului rol al apei pentru irigat în agricultură, care împreună cu solul reprezintă cele mai importante resurse în creșterea plantelor. De altfel, studii recente realizate în cadrul Food and Agriculture Organization (FAO) constată că peste 50% din creșterile de producție agricolă se datorează îndeosebi aplicării irigațiilor. În plus, factorul cel mai important, la irigare, îl constituie alegerea metodei potrivite tipului de sol, tipului de cultură și suprafeței de irigat. Pentru nevoile de irigare extrem de diferite din România, Iridex Group Plastic deține un portofoliu complet în privința soluțiilor de irigat pe care le poate propune agricultorilor, fiind distribuitorul oficial pentru piața românească al grupului IRRIMEC/ OTECH, nume de referință și lider mondial în domeniul echipamentelor pentru irigații. Astfel, sunt furnizate sisteme pivot, liniare și instalații cu tambur, rampă de udare și motopompe.

Irigarea terenurilor folosind sisteme pivot presupune rotirea echipamentului în jurul unui punct central, pe unde se face și alimentarea cu apă și împrăștierea acesteia prin aspersoare, obținându-se astfel o irigare circulară. Deși inventată în anul 1940, această metodă este considerată și în prezent una foarte eficientă pentru distribuirea apei. Este, așadar, utilizată pe scară largă în toată lumea și preferată de mulți fermieri, mulțumită sistemelor de ghidare relativ simple folosite. În mod obișnuit, soluția poate fi utilizată pentru orice tip de cultură și pe aproape orice tip de teren, cu condiția ca acesta să fie cât de cât drept. Sistemul de irigații pivot produs de către OTECH și distribuit în România de către Iridex Group Plastic are o anvergură mare și este realizat dintr-un sistem format din pivot remorcabil și tronsoane autopropulsate. Această abordare simplifică deplasarea între terenurile de irigat, prin remorcarea pivotului, respectiv a întregii instalații, folosind un tractor. Ca particularitate, se remarcă sistemul special de propulsie și aliniere, care permite ansamblului să opereze chiar și pe terenuri dificile cu maximă precizie și în deplină siguranță.

Sistemul de irigații liniar este în esență o variație a celui pivot, în care punctul central fix a fost înlocuit cu unul mobil. Pentru obținerea unei precizii de top, este necesară utilizarea unor sisteme de ghidare mai complexe, iar alimentarea cu apă se face de regulă cu ajutorul unui canal de irigare, amplasat pe lungimea terenului. Este, prin urmare, o abordare mai pretențioasă, dar potrivită pentru terenurile rectangulare și, în unele cazuri, mai puțin sensibilă la denivelări. Instalațiile de irigat liniare marca OTECH au anverguri foarte mari și sunt realizate din cart pe patru roți și tronsoane autopropulsate. Sistemul complex de propulsie și aliniere îi permite să opereze pe aproape orice tip de teren, extrem de precis. Mai mult decât atât, deplasarea între terenurile de irigat se poate realiza prin mijloace proprii. Componentele utilizate provin în cea mai mare parte de la sistemul pivot, recunoscut pentru rezistența deosebită la toate solicitările ce ar putea să apară pe întreaga perioadă de exploatare. Ca sursă de alimentare cu apă, un astfel de sistem poate folosi atât rețelele de hidranți, cât și sursele naturale de apă, precum lacuri sau râuri.

iridex irigatii 2

Ambele sisteme – pivot și liniar – permit irigarea cu ușurință a suprafețelor cuprinse între 2 și 150ha și permit scheme flexibile și eficiente de aplicare a apei, cu economii de 70%, respectiv flexibilitate și eficiență sporită în aplicarea substanțelor chimice, cu economie de 50%. Mai mult decât atât, se obține o reducere cu 70% a forței de muncă necesare și se poate controla în proporție de 95% aplicarea apei pe suprafața de irigat.

Pentru terenurile mai mici, sau chiar parcuri, se pot folosi sisteme de irigat cu tambur și furtun. Este cea mai simplă și mai accesibilă soluție de irigare modernă prin aspersare, cu utilizare eficientă a apei. Practic, furtunul este prevăzut cu o platformă mobilă cu aspersor la capăt, ce este deplasată de-a lungul culturii prin înfășurarea furtunului pe tambur. Dincolo de simplitate și preț de achiziție, această soluție mai prezintă și avantajul că terenul de irigat nu necesită lucrări de nivelare. Sistemele cu tambur și furtun comercializate de Iridex Group Plastic sunt instalații mobile, pe șasiu, deplasabile de-a lungul culturilor, în funcție de necesitate. Turela rotativă cu care sunt dotate permite irigarea terenurilor opuse fără repoziționarea șasiului. Ele încorporează turbină cu by-pass încorporat, stabilizator automat de viteză, manometru presiune apa și sunt disponibile cu furtunuri cu diametru de la 63 la 160mm și lungime de la 250 la 780m. În această categorie, distribuitorul are o ofertă bogată de echipamente, pentru diverse aplicații, bugete și scenarii de utilizare. Astfel, sunt disponibile utilaje de mici dimensiuni, potrivite pentru irigarea terenurilor sportive de dimensiuni mici și medii, a suprafețelor verzi și a grădinilor, dar și utilaje de dimensiuni mari, concepute pentru terenuri cu lungimi de până la 780m, unele oferite și în versiuni cu motopompe.

Oferta Iridex este completată de o serie de motopompe cu motoare diesel de la 42 la 238CP, debite de la 300 la 4800 l/min și presiuni de la 9.2 la 12.8bar. Ca dotări opționale, clienții pot opta printre altele pentru generatoare electrice, seturi acustice de reducere a zgomotului în cazul utilizării în zone locuite, set electric pentru pornire de la distanță prin semnal radio sau lumini de lucru. Totodată, poate fi achiziționată și rampa de udare, special concepută în vederea irigării culturilor sensibile pe suprafețe mari. Fabricată din material galvanizat, ea are o lungime de 41-48m, conține 36-49 aspersoare, permite rotirea aripii la 3600 și poate funcționa la temperaturi scăzute ale apei (0.5-1bar).

Despre Iridex Group Plastic

Iridex Group Plastic, înființată în 1993 ca o companie privată, reunește domenii de activitate diverse: construcții, mase plastice, salubritate, agricultură, toate având ca numitor comun grija pentru mediu. Compania este prima producătoare de plasă tip rețea din polietilenă (obținută prin extrudare) din România.

Iridex Group Plastic este numărul 1 pe piața materialelor geosintetice, având în portofoliu colaborări la proiecte de infrastructura mediului în toată țara. Cele mai importante orașe din România beneficiază de depozite de deșeuri municipale realizate cu materiale furnizate și instalate de echipa Iridex. Parteneriate de peste 20 ani cu firme furnizoare de geosintetice, precum Tensar, Cetco, GSE Environmental, dovedesc seriozitatea cu care Iridex își tratează partenerii de afaceri.

Iridex Group Plastic este reprezentant în România și al grupului de producere a echipamentelor pentru irigații IRRIMEC/ OTECH. De altfel, compania comercializează de peste 15 ani sisteme de irigații IRRIMEC, care s-au bucurat în toată această perioadă de un succes formidabil. Mai mult decât atât, primele modele cu tambur puse pe piață funcționează fără probleme și în prezent, demonstrând, pe de o parte, calitatea deosebită și fiabilitatea de top a acestor produse, iar pe de altă parte, experiența Iridex în domeniul irigațiilor și dedicarea companiei pentru susținerea fermierilor români.