Segmentul hibrizilor high oleici de floarea soarelui din portofoliul LIMAGRAIN ROMÂNIA

Ameliorarea și cercetarea se află la intersecția îmbunătățirii competitivității agricole și a provocărilor globale de mediu ridicate de schimbările climatice, de diminuarea resurselor (sol/apă) și de așteptările societății în ceea ce privește reducerea imputurilor chimice. Cercetarea, știința și inovația se află în centrul activității LIMAGRAIN ROMÂNIA, deoarece este scris în ADN-ul nostru să găsim permanent soluții inovative pentru diversificarea portofoliului prin crearea de noi soiuri cu performanțe și calități îmbunătățite.

România, țara cu cea mai mare suprafață semănată cu floarea soarelui din Uniunea Europeană, de peste 1.2 milioane ha, poate deveni și cel mai mare producător de floarea soarelui high oleică, odată cu creșterea cererii pentru acest tip de ulei pe piețele din Europa și Asia, în condițiile în care prețurile devin mai atractive și nivelul bonusării se menține la același nivel cu cel din anii anteriori.

LIMAGRAIN ROMÂNIA deține un portofoliu diversificat de hibrizi de floarea soarelui în segmentele high linoleic, high oleic, convențional și sulfoniulureic (hibrizi rezistenți la erbicide), aceștia din urmă fiind și cei mai solicitați pe piața din România în ultimii ani. Pentru acest sezon, vă propunem 4 hibrizi high oleici: un hibrid în segmentul sulfoniulureic – LG50779 SX HO și trei hibrizi în segmentul Clearfield/Clearfield Plus – LG50797 CLP HO, LG 50531 CLP HO, LG5492 CL HO.

LG50779 SX HO este un hibrid de generație nouă, semi-timpuriu, cu o adaptabilitate ridicată la condițiile specifice zonelor favorabile culturii de floarea soarelui din România. Rezistența genetică la mană, teleranța deosebită la secetă și nivelul ridicat și stabil de acid oleic reprezintă principalele atuuri ale acestui hibrid în segmentul lui de piață.

LG50797 CLP HO este un hibrid semi-timpuriu, cu un conținut foarte ridicat și stabil de acid oleic. Stabilitatea conținutului de acid oleic este un caracter atent urmărit de echipa de cercetare, deoarece deși este determinat genetic de o genă dominantă, acest caracter este ușor influențat de tehnologia folosită și de interacțiunea dintre genotip și factorii de mediu, în special de temperaturile din perioada umplerii boabelor. Toleranța deosebită la secetă, obținută prin selecția îndelungată a formelor parentale în cele mai secetoase zone din Europa, fac din acest hibrid alegerea ideală în contextul schimbărilor climatice actuale. Producțiile ridicate obținute în acest an confirmă potențialul genetic de producție și adaptabilitatea la condițiile locale.

LG50531 CLP HO este un hibrid semi-timpuriu, cu toleranță deosebită la secetă și cu rezistență genetică la Plasmopara și la Orobanche. Acest hibrid are un MMB mare, un conținut foarte ridicat de acid oleic (de 88-92%) și producții constante.

LG5492 CL HO esteun hibrid semi-timpuriu, cu plante de talie înaltă, cu capitul bine dezvoltat și bine fecundat. Acesta estecel mai vechi și versatil hibrid din portofoliu, care a confirmat an de an un potențial de producție ridicat și o stabilitate bună în diferite condiții climatice.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să consultați site-ul nostru oficial www.lgseeds.ro sau să contactați colegii din teritoriu. 

Mariana GHEORGHE

Oleic Crops Product Manager