Secretele unei ferme gigant din inima Dobrogei

titan interviu1

În caracterul generic al fiecărui român neaoș se regăsește negreșit dragostea pentru familie, pentru casa părintească și pentru pământ. Probabil că aceasta este dovada faptului că poporul român a fost printre primele așezate geografic pe batrânul continent. Acest caracter îl regăsim cu precădere și la domnul inginer Voicu Dumitru (n.r. nea Telu, așa cum îi spun apropiații), care s-a întors în comuna natală – Fântânele, pentru a dezvolta aproape din nimic, o mașinărie agricolă titanică de aproape cinci mii de hectare.

Întreaga suprafață agricolă este segmentată în două părți: în nordul județului Constanța, în Fântânele și în sudul acestuia, în localitatea 23 August. În vârstă de 65 de ani, proprietar al unui domeniu intravilan care impresionează prin spațiile verzi bine definite și prin bunul gust în general, domnul inginer în mecanică Voicu Dumitru a acceptat invitația de a sta de vorbă cu echipa de comunicare a Titan Machinery România și a avut plăcerea să desfacă desaga cu amintiri.

 

Reporter:  Dumneavoastră vă trageți chiar din acestă localitate, Fântanele. Cum vă simțiți știind că totul a pornit de la sămânța care s-a sădit aici?

Voicu Dumitru: Nu am fost tot timpul aici. Am studiat mecanica auto la Pitești și am dorit să revin aproape de casă. În anii ’80 m-am angajat la IAS-ul de aici (n.r. Întreprinderea Agicolă de Stat), din comuna Cogealac, la sectorul mecanizare. Astfel, m-am reprofilat de la mecanică auto la mecanică agricolă. Am fost șef de atelier timp de zece ani, din 1980 până în 1990. În acest timp m-am îndrăgostit de aceste fiare, chiar dacă erau așa cum erau, te simțeai viu lângă ele. Erau în jur de 25- 30 de combine și foarte multe tractoare și am devenit pasionat de ele.

Reporter: Apoi a venit revoluția. Cum au evoluat lucrurile?

Voicu Dumitru: Imediat după revoluție a fost nevoie de un ofițer auto, am echivalat și am fost vreo șase ani la jandarmerie, lucru care mi-a dezvoltat o disciplină și o rigurozitate în tot ceea ce făceam. În afară de cunoștințele câștigate până atunci, acei șase ani m-au întărit foarte mult, pentru că am realizat că disciplina poate rezolva foarte multe lucruri dificile.

Reporter: Și totuși dragostea pentru agricultură a cântărit mai greu.

Voicu Dumitru: Da, în 1996 am revenit, pentru că nu mai doream să continui viața de militar, m-am întors și m-am apucat de agricultură. Am început să lucrez terenul familiei de 30 de hectare. Am preluat o ferma de 300 de hectare care era în faliment și încet-încet, cu seriozitate și datorită faptului că am mărit arenda și pentru că am avut o colaborare bazată pe principiul câștig-câștig cu proprietarii terenurilor, ne-a făcut să ajungem în 2012 la aproximativ 5000 de hectare, suprafață care s-a menținut până astăzi. În tot acest timp am achiziționat și din terenul pe care îl luasem în arendă, la început pentru că proprietarii terenurilor aveau nevoie de bani. Apoi am realizat că dacă nu achiziționăm mai mult teren, practic nu avem obiectul muncii. Acum pot să spun că din aproximativ 5000 de hectare avem 2500 în proprietare și restul în arendă, fapt care ne oferă sustenabilitate.

Reporter:  Care sunt proporțiile culturilor pe această suprafață?

Voicu Dumitru: Pentru faptul că suntem în Dobrogea, avem 70% din culturi de toamnă, respectiv rapiță și cereale (orz și grâu). Restul de 30% avem floarea-soarelui și porumb. Rapița, floarea-soarelui și porumbul trebuie să creeze cam jumătate, să putem face asolament. Foarte rar facem și anul doi de grâu.

Reporter:  Ați început în mod evident cu tractoarele românești. Cu ce fel de utilaje ați continuat?

Voicu Dumitru: Situația a fost în felul următor. Au fost trei etape. În prima etapă am avut 12 tractoare românești, pentru că din acestea avea toata lumea. Au fost și ceva suvenții atunci și se puteau obține maximum 4 – 4.5 tone de grâu la hectar, pentru că așa erau tehnologiile atunci. Apoi a urmat etapa a doua, la începutul anilor 2000, în care am lucrat cu utilaje CNH, pentru că am beneficiat de finanțare.

Reporter: Cand ați început să colaborați cu Titan Machinery și cum s-a desfășurat colaborarea?

Voicu Dumitru: Am început colaborarea mai întâi cu departamentul de service și urma să trec la perioada a treia, la utilaje grele pentru suprafețe mari. Mai exact trebuia să trec de la 300 CP la 600 CP. Desigur, am avut nevoie de un timp pentru a căpăta o siguranță financiară, fiindcă un utilaj mare implica evident și partea de agregate pe masură, costuri de exploatare și de întreținere. Ne-a ajutat Dumnezeu și am luat un utilaj mare și am realizat că mai am nevoie de încă unul pentru a trage toate celelalte agregate pe care le achiziționasem.

 titan interviu3

„40% din decizia de cumpărare este determinată de colaborarea cu echipa”

Reporter: Despre ce utilaj este vorba?

Voicu Dumitru: Este vorba despre șenilatul Case IH Quadtrac 600 cu care am început. Apoi am făcut buyback și am luat două unități Quadtrac 620, cele mai puternice.

Reporter: De ce ați ales Case IH?

Voicu Dumitru: Pot să spun că a fost rezultatul colaborării pe care am avut-o cu echipa Titan Machinery. De asemenea, am văzut un cultivatorul Case IH Ecolo-Tiger la demonstrații și mi-a plăcut foarte mult cum s-a comportat la lucru. Apoi colaborarea a început spontan. Bineînțeles că am studiat puțin utilajele, am văzut performanțele pe care le au, dar m-am hotărât destul de repede. Colaborarea cu departamentul de service a fost foarte bună tot timpul. Suportul echipei Titan Machinery a fost fantastic. Nu s-a reținut nimeni să vină în ajutor, toată lumea a fost lângă mine. Și de atunci a început să conteze foarte mult pentru mine relația cu echipa. Pentru mine, 40% din decizia de cumpărare este determinată de colaborarea cu echipa, abordarea și realația pe care o am cu reprezentanții firmei.

Reporter: Cu ce utilaje ați continuat după aceste două tractoare?

Voicu Dumitru: Mi-au plăcut foarte mult combinele Case IH și m-am decis să trec la cele cu flux axial. Am achiziționat cea mai mare combină Case IH Axial-Flow 9240, chiar în perioada când apăruse. A mers foarte bine, am echipat-o cu heder MacDon de 10,7 metri și am folosit-o la recoltarea mai multor culturi. Pentru a obține o calitate bună a recoltelor nu este necesară numai performanța tehnică standard a combinei ci și reglajele și mâna operatorului, respectiv experiența sa. O combină se reglează de trei ori pe zi, iar dacă operatorul e bun, recolta rezultată e impecabilă. În schimb calitatea combinei Axial-Flow devine foarte evidentă la recolta de floarea-soarelui și porumb, una este baterea și alta este transversala. Am fost încântat de ele.

Reporter: Cu ce utilaje ați continuat?

Voicu Dumitru: De curând am achiziționat încă o combină Case IH Axial-Flow 9240 și cea mai mare combină din noua serie 250: Case IH Axial-Flow 9250. Am și un heder pentru porumb Olimac de 12 rânduri, două cultivatoare Case IH Ecolo-Tiger de 4 metri și de 6.7 metri, un disc Case IH True-Tandem de 13 metri, două pluguri de la Gregoire Besson, cele mai mari, cu 14 trupițe, un scarificator Maschio Diablo de șase metri, ș.a.

Reporter: Aveți și alte tractoare în afară de cele două șenilate, sau doriți să mai achiziționați?

Voicu Dumitru: Tocmai am achiziționat un tractor Case IH Puma 175 CVX de care sunt foarte încântat. Planul este să mai înlocuiesc din celelalte pe care le am, achiziționând încă două Case IH. La felul în care am împărtiță ferma în această zonă, stăm foarte bine din punct de vedere al distribuirii echipamentelor în fiecare parte a acesteia. Avem depozite proprii, putând valorifica producția la un preț bun.

 titan interviu4

„decât un soldat mort mai bine trei tancuri stricate”

Reporter: Cu forța de muncă vă declarați mulțumit?

Voicu Dumitru: Am lucrat încă de la 26 de ani cu mecanici agricoli. La ferma am început în 1996 cu zece oameni. Cu excepția a doi dintre ei care au ieșit la pensie, ceilalți se regăsesc în fermă. Nimeni nu a plecat. Chiar dacă au mai greșit, le-am acordat de fiecare dată șanse, îi plătesc foarte bine și i-am apropiat. Merg pe principiul neamțului: decât un soldat mort mai bine trei tancuri stricate. Toți sunt plătiți foarte bine și au masa asigurată la mine în fermă. Politica a fost de fidelizare, bazată pe respect și pe integrarea în această familie. Anual, avem două-trei ieșiri cu toții, cu familiile noastre și facem zootehnie numai pentru angajați și familie. Au venit și alți tinerii pe care i-am integrat și i-am trimis la școlarizare.

Reporter: Cum descrieți relația pe care o aveți cu reprezentanții Titan Machinery?

Voicu Dumitru: Pe unii îi cunoscusem din colaborări mai vechi, cum a fost cu Manfred (n.r. Manfred Spendier – Director Regional Titan Machinery România și Ucraina). Apoi, am găsit în Lucian (n.r. Director Comercial Titan Machinery România) un om deosebit, cald, neagresiv. Apoi îl aveți pe Daniel Iftime (Team Leader Service Titan Machinery Constanța), un om pe care nu ai cum să te superi niciodată. Eu, fiind mecanic știu că fiarele se mai și strică. Important este că echipa a fost foarte promptă, iar între timp am devenit prieteni. I-am respectat, au avut și suportul meu. Un alt lucru care mi-a plăcut mult este faptul că răspund tot timpul la solicitări, inclusiv în afara programului, la orice oră. Cei noi, mai tineri, sunt de asemenea foarte muncitori și instruiți.

Reporter: Aveți numeroase utilaje de la noi, cu proeminență Case IH. Aveți și utilaje marca Väderstad?

Voicu Dumitru: Da, avem două semănători de păioase, Rapid RDA 800 Jumbo și Rapid 600 S, ambele de șase metri și o semănătoare de prășitoare – Tempo F de opt rânduri și sunt foarte mulțumit de ele. De asemenea, avem două discuri Väderstad Carrier, unul de nouă metri și unul de patru metri și un tăvălug Väderstad Rexius de opt metri. Sunt niște utilaje fantastice și urmăresc să mai achiziționez. Cel mai important este să poți să treci campania, să intri în timpii optimi. Lucrurile s-au schimbat foarte mult față de acum 30 de ani când aveai timp de la întâi octombrie până pe 20 octombrie. Acum agricultura se face pe 5-6 zile dacă te miști bine.

Reporter: Cu ce fel de sămânță lucrați?

Voicu Dumitru: Am lucrat mult cu soiuri românești, am fost mulțumit, dar poțentialul la grâu nu e mai mare de șapte tone la hectar. Apoi am început să lucrăm cu soiuri din import cu putere mare de înfrățire și cu talie joasă, la care am avut rezultate foarte bune. De exemplu, anul trecut, la grâul răsărit în ianuarie-februarie, am avut o producție de 6,2 tone la hectar, ceea ce e bine aici în Dobrogea. A fost o înfrățire extraordinară în primăvară. Noi, în general, semănăm în uscătură cum se spune. Arăm și pregătim cu aceste utilaje mari imediat în spatele combinei, astfel avem deja pregătit terenul în toamnă pentru semănat, fie că e ploaie, fie că nu. La terminarea campaniei de recoltare aproximativ 70% din suprafață o avem pregătită. Ne ajută foarte mult cultivatoarele Ecolo-Tiger și tractoarele mari Quadtrac pentru a realiza acest lucru.

 titan interviu2

„un fermier care se respectă trebuie să aibă trei producții: una în hambar, una în câmp și una în bancă”

Reporter: Ce planuri de viitor aveți?

Voicu Dumitru: În primul rând, îmi doresc să mențin integritatea fermei. Și pentru acest lucru am oferit o arendă destul de bună, plus că îmi doresc să nu vând nimic din ceea ce am în proprietate. Un fermier care se respectă trebuie să aibă trei producții: una în hambar, una în câmp și una în bancă.

Reporter: Suvențiile de la stat v-au satisfăcut?

Voicu Dumitru: Aș fi ipocrit să spun că nu au fost bune, chiar dacă nu suntem încă la nivelul celor de afară. Dar, e un început și e un ajutor foarte bun. Dar, prin această politică a suvențiilor, unii au încercat să profite, sau să-i capușească pe alții de bani, prin faptul că fermierii benficiază de acest ajutor de la stat.

Reporter: Ce sfaturi aveți pentru ceilalți fermieri?

Voicu Dumitru: Sfatul meu este să fie foarte atenți la creditări. Dacă reușesc să aibă 60% finanțare proprie și 40% din creditare, în anii buni e bine. Un alt lucru important este forța de muncă de care trebuie să aibă grijă. Să-i considere pe angajați – proprii parteneri de afaceri. Banii pe care îi dau eu pentru forța de muncă nu știu dacă sunt neapărat meritați, dar am considerat că echipa trebuie să fie motivată și devotată.

 

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist