Saaten Union şi Rapool Ring, doi parteneri de încredere ai fermierilor profesioniști!

mihai miritescu 800

Interviu cu domnul director general Dr. ing. Mihai Miriţescu

 

Anul 2020 este marcat de provocări, dar şi de efectele pandemiei Covid–19. Cum aţi gestionat această situaţie?

Ȋn contextul actual, specialiştii Saaten Union România şi Rapool Ring România, respectând normele de prevenire impuse de legislaţie au onorat la timp toate comenzile de sămânţă. Perioada pandemiei a coincis cu cea a semănatului, iar fermierii au avut nevoie de sămânţă, astfel că întreaga sămânţă de porumb şi floarea-soarelui din portofoliul nostru a fost ambalată, respectând toate normele de siguranţă şi calitate din România, fiind livrată la timp producătorilor agricoli. Zonal, am asigurat toată cantitatea de sămânţă necesară fermierilor.

Pentru noi factorul uman este foarte important, pentru că el aduce plusvaloare în cadrul companiei. De aceea, în perioada pandemiei am luat o serie de măsuri de prevenţie şi siguranţă, astfel că am redus numărul de oameni la birou, asigurând totuşi pentru activitate o permanenţă zilnică prin rotaţie, am interzis circulaţia cu mijloacele de transport în comun, am realizat grupuri de lucru la staţiile de ameliorare fără ca oamenii să se întâlnească faţă în faţă. Pentru că la Slobozia am avut oameni din Ţăndărei, în perioada carantinei ei au fost monitorizaţi şi timp de două săptămâni au fost plătiţi din banii companiei.

Prin toate metodele restrictive am vrut să asigur siguranţa activităţii companiei şi sănătatea oamenilor din firmă. Toţi colegii au fost dotaţi cu măşti şi mănuşi pentru a nu se expune. Totodată, am luat soluţii de dezinfectat maşinile. Colegilor din vânzări le-am solicitat să nu mai meargă la fermieri şi să ţină legătura telephonic, iar restul diligenţelor să se facă on-line sau pe e-mail. La rândul lor, livrările de sămânţă au fost dirijate punctual, evitându-se contactul cu terţe persoane, maşina fiind descărcată fie de fermier, fie de angajatul nostru. Prin aceste demersuri am dorit să eliminăm eventualii factori de risc în ceea ce priveşte sănătatea angajaţilor noştri.

 

O altă provocare în această primăvară a reprezentat-o seceta, care a compromis culturile de cereale păioase în zona de sud est a ţării. Care a fost poziţia Saaten Union privind de această situaţie de fapt?

Este foarte adevărat că multe culturi au fost afectate de seceta instalată încă din toamna lui 2019 şi continuată în iarnă şi primăvară. Saaten Union a venit în sprijinul producătorilor agricoli cu o ofertă de sămânţă de floarea-soarelui şi porumb la un tarif aproape de preţul de cost pentru fermierii care au înlocuit culturile compromise de cereale păiose şi rapiţă.

 

Fermierii au confirmat că genetica Saaten Union a câştigat în acest sezon. Cum explicaţi afirmaţia?

Cu siguranţă genetica de primăvară a câştigat, pentru că am venit cu mai multe alternative. La porumb avem hibrizi de la grupa 250 la 500 FAO, cu diferite destinaţii: furajer, pentru mălai şi cu bob alb. Trebuie să precizez că sunt hibrizi testaţi de noi în programul Dry Tolerance şi care la acest moment se comportă extraordinar. Este o realitate că în acest an porumbul Saaten Union se prezintă foarte bine în toate fermele. La cultura de floarea-soarelui, anul trecut am lansat doi hibrizi Saaten Union, amelioraţi în România, care au dovedit că au un potenţial foarte bun chiar şi în condiţii meteo dificile.

Un alt aspect este legat de faptul că am scos din portofoliul comercial hibrizi mai vechi pe care i-am considerat depăşiţi, chiar dacă erau ceruţi de fermieri, vedeţi exemplul Bonito. Am considerat că avem o genetică mult mai performantă, respectiv hibrizi toleranţi la şocuri termice. Doresc să subliniez că în această primăvară nu numai seceta a reprezentat o provocare pentru culturile agricole, ci şi şocurile termice între zi şi noapte, respectiv 24-25 grade ziua şi 2-3 grade noaptea, uneori chiar şi sub 0 grade. Aceste oscilaţii au produs un şoc plantelor. Faptul că noi am testat hibrizii de floare şi porumb în aceste condiţii drastice a reprezentat un avantaj. Noi mergem mult pe zona de calitate şi performanţă, un atu în beneficiul producătorilor agricoli.

saaten camp 800

În prezent, Saaten Union deține un portofoliu amplu de specii și varietăți. Puteţi să treceţi în revistă câteva dintre acestea, referindu-ne la anul 2020.

Prin cercetarea genetică proprie reușim să producem soiuri variate, adaptate atât la condițiile climatice schimbătoare, precum și la noile inovații din rândul tehnologiilor agricole. Din punct de vedere genetic, Saaten Union pune la dispoziție o gamă variată de soiuri de orz, soiuri productive și cu potențial mare de dezvoltare, precum Belissa și SU Ellen. De asemenea, anul acesta completăm portofoliul de orz cu un soi cu adevărat special, Jakubus, care este caracterizat de o toleranță ridicată la iernare și înghețuri. Pe parcursul celor trei ani în care a fost supus testării, Jakubus oferit productivitate și toleranță ridicate la principalele boli foliare și ale spicului, transformându-l astfel în alegerea ideală pe fermierii care cultivă orz de toamnă.

În ceea ce privește cultura de grâu, soiurile Saaten Union au adus performanţă la recoltare. Anul 2020 vine cu o noutate și în ceea ce privește această cultură. Testat în condițiile țării noastre pe o perioadă de 3 ani, soiul de grâu nearistat Aspekt este combinația ideală între o productivitate ridicată și toate calitățile necesare în obținerea produselor de panificație. Pe lângă soiurile de grâu și orz, comercializăm și sămânță hibridă. Pentru toamnă, în portofoliul comercial vom regăsi orz cu 6 și 2 rânduri, hibrizi de orz, grâu, hibrizi de grâu, triticale, secară, hibrizi de secară și soiuri de grâu durum și spelta.

Aşa cum am precizat, am adus pe piață hibrizi competitivi de porumb și floarea-soarelui care, pe lângӑ faptul cӑ sunt foarte productivi, au și o toleranţă deosebitӑ la condiţiile din România. Şi în primăvara acestui an am venit cu o gamă foartă largă de soiuri și hibrizi de ultimă generație. Cu acești hibrizi noi, portofoliul de sӑmânţӑ al companiei s-a îmbogӑţit și putem pune la dispoziţia fermierilor genetica pe care și-o doresc. Dintre hibrizii de porumb putem aminti OS 4014 și Spartan, dar și multe alte nume deja consacrate, precum REPLIK, SUM 305 și SUM 405.

În ceea ce privește noii hibrizi de floarea-soarelui sulfo, Alexa SU și Davero SU putem spune că au reușit să impresioneze prin rezultatele de excepţie. Un lucru cert este că suntem prezenți cu toate tipurile de tehnologie în România, cu hibrizi de floarea-soarelui sulfo, imi, clasici, oro și de tip high-oleic, hibrizi cu proprietăţi agronomice deosebite.

 

Compania Rapool a devenit în cei peste 10 ani de activitate pe piaţa din România o emblemă pentru cultivatorii de rapiţă. Care sunt noutăţile acestui an?

Avem un portofoliu performant de hibrizi cu calități excepționale: toleranță la secetă și arșiță, toleranță la iernare, rezistență foarte bună la boli și posibili dăunători (Phoma, Vericillium și Virusul TuYV) și, nu în ultimul rând, productivitate mare la hectar.

În afară de hibrizii performanți consacrați, Rapool Ring România a adus anul acesta în portofoliul comercial câteva dintre inovațiile genetice proaspăt lansate, respectiv Dax CL şi Clavier CL, hibrizi foarte productivi, stabili și toleranți la variate condiții climatice și tehnologice.

De asemenea, anul acesta venim cu un nou hibrid de rapiță din categoria Clearfield, pregătit să vă ofere producții ridicate, de calitate și stabile. Noul hibrid Clavier CL combină un pachet agronomic de excepție și oferă o dezvoltare rapidă și viguroasă după semănat, precum și de o toleranță bună la iernare.

rapita panou 800

În încheierea discuţiei, domnule director general, vă rog să transmiteţi un mesaj de suflet fermierilor români.

Performanța și profesionalismul, precum și contribuțiile în cercetarea genetică sunt atributele care ne-au transformat într-un nume de referință în agricultură atât în România, cât și la nivel internațional. Saaten Union şi Rapool Ring sunt doi parteneri de încredere ai fermierilor profesioniști.

În aceste condiţii, îi invităm pe toţi producătorii agricoli să testeze genetica noastră pentru a se convinge de rezultatele excepţionale obţinute. Am fost şi vom fi în continuare alături de fermieri, ajutându-i să obțină recolte bogate cu ajutorul hibrizilor noştri.