În data de 26 august a.c., compania IPSO Agricultură a organizat în cadrul fermei Agroserv Borcea un eveniment dedicat lansării noii generații de tractoare John Deere de mare putere din seriile 7R și 8R. Manifestarea s-a desfăşurat cu respectarea tuturor regulilor de securitate şi sănătate impuse în contextul pandemiei de COVID-19.
Reprezentantul revistei Business Press Agricol prezent la eveniment a stat de vorbă cu administratorul fermei Agroserv Borcea, domnul Rică Stoian. Domnia sa administrează o suprafață de 2.000 de hectare de teren pe raza localităţilor Borcea şi Feteşti, unde cultivă orz, grâu, rapiță și porumb.
Ferma Agroserv Borcea are un siloz modern de 15.000 tone, în care se depozitează producția de cereale. “Pentru acest proiect efortul financiar a fost semnificativ, însă am considerat că este o investiţie care merită, dat fiind faptul că avem asigurată depozitarea cerealelor cultivate, fără presiunea vânzării într-un termen scurt. Această bază de stocare ne ajută foarte mult”, a ţinut să precizeze gazda evenimentului.
O altă investiție făcută în cadrul fermei a fost şi parcul de maşini şi utilaje agricole. “Peste 20 de tractoare John Deere au trecut prin ferma noastră. Acum avem 11 tractoare John Deere dintre care 7 sunt noi şi tot de la IPSO Agricultură sunt şi cele 2 maşini de erbicidat. Avem o relaţie bună cu specialiştii companiei”, a mai spus Rică Stoian.

Fermierul a vorbit și despre situaţia actuală din agricultură, evidențiind problemele acute cauzate de condiţiile climatice şi deficitul hidric. “A fost un an dificil. La grâu au fost parcele unde nu am recoltat deloc. Media per total a fost de circa 350 kg/hectar. La orz a fost mai bine pentru că am reuşit să obţinem 2 tone/hectar, iar la floare ne-am apropiat de 1800 kg/hectar. La porumb nu cred că vom depăşi cu mult 1 tonă/hectar… E dezastru! Problema nu este ce a fost, ci ce va urma. Rapiţă nu putem încă semăna şi dacă nu va ploua până cel târziu pe 20 septembrie, cu siguranţă vom rămâne iar cu sămânţa în magazie. Şi aşa este cam târziu, dar dacă răsare venim cu fertilizare şi cu tratamente şi o salvăm. În cazul în care nu vom semăna rapiţă trebuie să mărim suprafaţa cultivată cu cereale păioase şi nu avem sămânţă de grâu. Încercăm să vorbim cu fermierii din Teleorman şi poate reuşim să luăm sămânţă de acolo pentru a semăna grâul. Sunt multe probleme, foarte multe!”, a explicat fermierul.

Referitor la decizia MADR privind valoarea despăgubirilor, Rică Stoian a atenţionat că s-a făcut o mare greşeală în sensul în care evaluarea culturilor s-a realizat cu foarte mult timp înainte de recoltat. “Reprezentanţii Direcţiei Agricole şi cei de la APIA au dat un pronostic de 80%. Ei au intrat în 5-6 parcele şi şi-au făcut o părere. Aşa s-a întâmplat la grâu. Nu a fost elocvent. Ideea este că la grâu noi am avut 26 de parcele, pe multe nu am avut ce recolta. Situaţia este similară şi la porumb. Trebuia făcută evaluarea pe teren la momentul respectiv, dar de bază să rămână cel al recoltării. Cea mai bună şi corectă variantă de despăgubire se realizează pe baza jurnalelor de recoltat şi a producţiei recoltate şi înregistrate. Este o problemă care trebuie analizată şi tratată cu responsabilitate!”, a concluzionat administratorul fermei Agroserv Borcea.
