Recomandări iscusite de la Alcedo pentru culturile de cereale păioase

Despre erbicidare la cereale păioase

Toamna anului 2020, chiar dacă a debutat cu o umiditate redusă în sol, a permis semănatul cerealelor de toamnă, poate mai târziu în unele zone, dar în condiții cât de cât optime. În majoritatea zonelor țării, culturile au răsărit bine, au înfrățit, intrând în iarnă în condiții foarte bune. În ultima vreme ne-am obișnuit cu toamne mai lungi, cu temperaturi peste media perioadei, ceea ce face ca buruienile să-și facă apariția într-un număr chiar mare încă din toamnă, lucrarea de erbicidare fiind necesară, chiar “obligatorie”, în toamnă. Dacă ați făcut erbicidarea în toamnă cu unul din produsele recomandate de noi, RIVAL TOP 20 SG, BIZON, JOYSTICK, chiar și PELICAN DELTA 606 WG, această lucrare trebuie continuată și în primăvară, în funcție de spectrul de îmburuienare, densitatea buruienilor, faza de vegetație etc.

Familia RIVAL își menține supremația în combaterea buruienilor cu frunză lată. Pe lângă RIVAL TOP 20 SG, pe bază de metsulfuron-metil, venim și cu RIVAL STAR 50 SX, pe bază de tribenuron-metil, cu aplicare atât în toamnă, cât și în primăvară, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de grâu, orz, ovăz, secară de toamnă și triticale.

Tot pentru primăvară vă recomandăm două antigraminicide din portofoliu de PRODUSE ISCUSITE, respectiv FENOVA SUPER (a doua denumire comercială a produsului FOXTROT 69 EW) și SENIOR (a doua denumire comercială a produsului PALLAS 75 WG). Ambele sunt omologate pentru combaterea buruienilor monocotiledonate, printre care: iarba vântului, ovăzul sălbatic, coada vulpii etc., din culturile de grâu. Se aplică din stadiul de 2-3 frunze până la al doilea internod.

Combinate cu RIVAL STAR 50 SX sau RIVAL TOP 20 SG, mărim spectrul de combatere, acoperind și un număr mare de buruieni dicotiledonate.

O prezență zicem noi bună în PORTOFOLIUL ISCUSIT este erbicidul STARANE SUPER. STARANE SUPER, o formulare mai nouă a binecunoscutului STARANE, pe bază de fluroxipir, este o soluție consacrată pentru combaterea buruienilor problemă în stadii foarte târzii, fără a afecta planta de cultură. STARANE SUPER, aplicat în doză de 0,54 l/ha, combinat cu RIVAL STAR 50 SX sau RIVAL TOP 20 SG, mărește spectrul de combatere a buruienilor dicotiledonate.

Nu trebuie uitate nici erbicidele deja conoscute pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și care încă își fac treaba bine, așa cum sunt: CEREDIN FORTE 464 SL (2,4 D + dicamba), DICOPUR M (MCPA din sare de dimetilamina), FIGHTER (bentazon) sau VECTOR (florasulam + acid 2,4 D din etilhexil ester).

Despre prevenirea și combaterea bolilor la cereale păioase

Trebuie să rețineți că PORTOFOLIUL ISCUSIT ALCEDO are soluții pentru pentru prevenirea și combaterea bolilor în toate etapele de dezvoltare a culturii de cereale păioase.

Dacă în toamnă vă spuneam că e bine să aplicați fie SALVATOR 25 EW (tebuconazol 250 g/l), fie TOPSIN 500 SC (tiofanat metil 500 g/l) sau TOPGUARD 25 (flutriafol 250 g/l), pentru ca plantele de grâu și orz să intre în iarnă cu un aparat foliar sănătos și cu rezistență mai bună la iernare, în primăvară, pe lângă aceste fungicide, vă recomandăm: AVIATOR XPRO 225 EC, COMET, ELATUS ERA, IMPULSE PRO 425 EC, MIRADOR XTRA și PRIAXOR.

Tot pe segmentul combaterii bolilor venim cu biofungicidul POLYVERSUM, ce conține o ciupercă Pytium oligandrum M1 (1 x 106/g produs), produs omologat la grâu și orz în doză de 0,1 kg/ha. Biofungicidul inhibă sporii agentului patogen Fusarium spp. și induce plantelor rezistență la alți agenți patogeni.

Despre insecticide

Pe lângă insecticidul KARIS 10 CS (lamda cihalotrin 100 gr/l), formulat sub formă de microcapsule, cu o acțiune prelungită datorită degajării lente a substanței active, mai avem în PORTOFOLIUL ISCUSIT un alt insecticid pe bază de lamda cihalotrin, respectiv FASTER GOLD 50 EC.

Un alt insecticid, FASTER DELTA, pe bază de deltametrin, este un insecticid cu multiple omologări, atât la cereale păioase, cât și la alte culturi.

Nu uitați de MOSPILAN 20 SP, împreună cu adjuvantul VITAL 90, care poate fi aplicat atât la grâu pentru combaterea ploșniței cerealelor, a viespei și gândacului lucios la rapiță, cât și ca tratament de corecție pentru rățișoara la porumb.

Poate cel mai cunoscut insecticid din portofoliu este FASTER 10 EC, care rămâne în continuare o alegere motivată în orice fermă, gasindu-și ușor locul în tehnologie.

Detalii despre aceste produse găsiți în paginile catalogului Alcedo disponibil online, dar și în aplicația mobilă Alcedo România.