Prevenirea şi combaterea bolilor de nutriţie şi metabolism la păsări – partea a II-a

Pe întreaga perioadă de creştere şi exploatare a păsărilor în gospodăriile individuale, se recomandă şi administrarea suplimentară, în apă, a premixurilor vitamino-minerale, a celor cu aminoacizi de sinteză, precum şi a vitaminelor hidrosolubile. Fiind inhibitori ai florei intestinale patogene, acestea vor asigura o viteză de creştere optimă, o uniformitate a loturilor de păsări, precum şi o creştere a rezistenţei păsărilor la îmbolnăviri. Gama produselor este foarte largă şi variată, astfel că, la puii mici până la vârsta de 2 săptămâni, se recomandă Complex polivitaminic buvabil sau Romselevit, administrate în toată apa de băut, în primele 5-7 zile de viaţă, în doză de 1 ml/litru apă/zi. Pentru a îmbunătăţi substanţial apetitul, demarajul şi viabilitatea puilor proaspăt eclozionaţi, se poate asocia şi produsul Vita B Complex.

Pe parcursul unui an calendaristic, atât la tineretul avicol, cât şi la adulte, este recomandat să se administreze lunar, pe o perioadă de 5 zile, această gamă de produse după cum urmează: Vita B complex, în doză de 1-1,5 ml/litru apă/zi, timp de 5 zile şi Vitamina AD3E care se administrează în apa de băut, în doză de 2 ml/litru apă/zi, atât la tineret cât şi la adulte, timp de 3-5 zile.

Biovit Plus este un complex polivitaminic sub formă de comprimate, recomandat ca biostimulator la păsări, în perioada de creştere, ca adjuvant în tratamentul bolilor infecţioase şi parazitare, în combaterea stărilor de avitaminoză. Doza recomandată este de 1 cp/kg greutate vie/zi, timp de 10-14 zile.

Vitarom este o pulbere hidrosolubilă cu vitamine, care se administrează în doză de 1 g/l de apă/zi, timp de 3-5 zile.

RomFortMin este soluție concentrată de minerale esențiale și oligoelemente, indicată a se administra în carențe de minerale, tulburări de creștere, anorexie, rahitism, deficiențe ale calității cojii oului, tulburări de creștere. Se administrează tot timpul anului la toate speciile de păsări și animale.

Nutri Vitamin Amino este supliment nutriţional hidrosolubil, cu vitamine, aminoacizi şi minerale. Doza este de 1 g/l de apă sau kg de furaj și produsul poate fi administrat din prima zi de viaţă.

Prodigest este un acidifiant care stimulează flora bacteriană naturală prezentă în gușă, stomacul musculos și intestinele păsărilor, aceasta constând, în principal, din bacterii acido-lactice. Funcția acestor bacterii este de a opri dezvolarea bacteriilor patogene (E.coli, Salmonella spp.). Doza este de 0,5 ml-1 ml/l de apă, pe zi.

Recomandăm ca aceste produse să fie utilizate de către crescător în mod alternativ şi prin rotaţie, lunar, pe tot parcursul unui an calendaristic.

Dr. Viorica Chiurciu

Director General ROMVAC COMPANY S.A.