Prevenirea şi combaterea bolilor de nutriţie şi metabolism la păsări – Partea I

În scopul asigurării unei stări de sănătate compatibile, a dezvoltării corporale optime, cât şi pentru obţinerea unei producţii de carne şi ouă, care să-l satisfacă pe crescătorul particular, este necesar să se asigure un furaj combinat echilibrat cu principii nutritivi. Astfel, Romvac Company S.A. produce şi pune la dispoziţia crescătorilor din mediul rural, premixuri proteinovitamino-minerale după cum urmează:

Romstarter 9 + 1 A este utilizat pentru obţinerea de furaj combinat pentru pui şi tineret avicol, destinat cu precădere păsărilor pentru producţia de ouă (rasele Leghorn, Rhode-Island, Sussex etc.), cât şi pentru rasele destinate producţiei de carne (Cornish, Rock). Produsul asigură dezvoltarea armonioasă a tineretului şi realizarea unei foarte bune conversii a furajului. Practic, pentru a obţine furajul combinat pentru păsări, se realizează un amestec constând dintr-un kilogram de premix cu 9 kilograme de măciniş (porumb şi/sau porumb şi grâu). Furajul astfel obţinut se administrează la pui şi tineretul avicol de la vârsta de o zi şi până la vârsta de 18-20 de săptămâni (5 luni).

Premixul proteino-vitamino-mineral Ovoplus este destinat cu predilecţie, păsărilor în pregătire de ouat, precum şi pentru găinile adulte, de la care ne propunem să obţinem ouă pentru consum şi/sau reproducţie. Având în vedere faptul că maturitatea sexuală (vârsta primului ou) este atinsă în jurul vârstei de 19-20 de săptămâni la rasele uşoare şi 23-24 de săptămâni la rasele de carne, este recomandată introducerea produsului în furaj, cu aproximativ 3-4 săptămâni anterior producerii primului ou. Încorporarea se face respectând acelaşi raport de 1 kg/9 kg măciniş, ca şi în cazul produsului Romstarter.

Cavitrom, pulbere cu fosfat dicalcic, carbonat de calciu, polivitamine, aminoacizi esenţiali se încorporează în uruială în proporţie de 1,5 kg/100 kg uruială. Este recomandat în carenţe vitaminice, tulburări de creştere; combate rahitismul, stimulează dezvoltarea corporală, ouatul. Se utilizează atât preventiv, cât și curativ. Poate fi folosit permanent în rația furajeră.

Romzeofort şi Vitapremix Bio-Mos sunt alte pulberi care conţin vitamine, minerale şi zeoliţi naturali. Produsele administrate în furaj asigură producţii de calitate a tineretului şi adultelor galinaceelor, măresc eficienţa hranei, reduc numărul cazurilor de îmbolnăviri şi mortalitatea. Romzeofort-ul se încorporează în furaje în proporţie de 1 kg la 10 kg de furaj. Romzeofort are și efect antidiareic. Vitapremix Bio-Mos se administrează în furaje combinate în proporţie de 1 kg la 50 de kg de furaj.

Dr. Viorica Chiurciu

Director General

ROMVAC COMPANY S.A.