Poziția Franței față de noua Politică Agricolă Comună

emacron

Cu ocazia inaugurării Salonului internaţional de agricultură, care se desfăşoară la Paris, în perioada 23 februarie – 3 martie 2019, Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a anunțat că dorește „reinventarea Politicii Agricole Comune pentru a apăra suveranitatea alimentară a Europei”.

Acesta susţine că Uniunea Europeană este ameninţată de divizările interne şi de grupările comerciale rivale, şi de aceea este nevoie de un buget masiv pentru a apăra obiectivele blocului comunitar privind calitatea alimentelor şi protecţia mediului. Franţa este cel mai mare producător agricol din UE şi principalul beneficiar al Politicii Agricole Comune – PAC.

„Agricultura, care a fost întotdeauna un domeniu important în Europa, este astăzi ameninţată”, a declarat Macron, făcând referire la dependenţa UE în privința importurilor de proteine din soia, folosite în hrana animalelor şi la majorarea semnificativă a cantităţii de cereale exportate de Rusia. „Niciun fermier sau consumator nu vrea să fie sub dictatul unei ţări din afara Europei”, a apreciat şeful statului francez. Acesta a adăugat că UE ar trebui să menţină un buget agricol „ambiţios” şi la acelaşi nivel ca cel actual, după ce se va evalua impactul Brexitului.

Conform planurilor pentru următorul buget pe termen lung al UE, pentru perioada 2021 – 2027, fermierii vor primi sprijin direct în valoare de aproximativ 232 miliarde de euro, mai puțin cu 30 miliarde de euro faţă de actualul exerciţiu financiar. Plăţile directe către fermieri vor rămâne cea mai importantă componentă a cheltuielilor UE alocate agriculturii, o cincime din totalul cheltuielilor planificate în următorul buget pe termen lung al UE, pentru perioada 2021 – 2027.