Poettinger Terrasem – Model nou de semănătoare în mulci

Începând cu primavara 2022, Poettinger introduce modele noi de semănători în mulci Terrasem de 6, 8 şi 9 m, cu şi fără fertilizare.

Acestea sunt mai stabile, fără alunecare laterală, datorită montajului în X al noului echipament de prelucrare a solului cu discuri sferice de 510 mm, au reglare hidraulică din cabina tractorului a adâncimii de lucru, au ventilatorul repoziţionat într-o zonă ferită de praf în faţa buncărului şi acces îmbunătăţit la dozatorul de boabe. De asemenea, volumul buncărului a fost mărit şi la maşinile cu îngrăşăminte s-a introdus tehnologia cu buncăr presurizat.

Modelele de semănători cu îngrăşăminte plasează îngrăşămintele sau al doilea tip de seminţe între rândurile de seminţe la fiecare al doilea rând, iar reglarea adâncimii de plasare a boabelor sau îngrăşămintelor se poate face tot de la terminalul din cabină, ca şi la maşinile fără îngrăşăminte.

Sunt disponibile în continuare două modele cu cadru rigid de 3 şi 4 m (D) şi patru modele cu cadrul rabatabil de la 4 la 9 m (V), cu buncăr de 3600 l de la 3 la 6 m (opţional 4700 l), iar la cele cu lăţimea de lucru de 8 şi 9 m de 5600 l. Distanţa între rândurile de seminţe este de 12,5 cm, opţional 16,7 cm. Brăzdarele de seminţe sunt cu discuri de 380 mm, iar presiunea pe brăzdar este de max. 120 kg. Aceasta este posibilă datorită masei totale a maşinii, care la 3 m rigidă este de 5400 kg şi 6900 kg la 4 m, iar la cele rabatabile este de 7200 kg la 4 m, 9750 kg la 6 m, 11300 la 8 m şi 13600 kg la 9 m. Diametrul brăzdarelor de îngrăşăminte este de 410 mm, iar presiunea maximă pe acestea este de 180 kg/brăzdar.

La variantele cu îngrăşăminte volumul buncărului este standard de 4200 kg la 3-6 m şi 5600 kg la 8 şi 9 m, însă, opţional toate pot fi dotate cu buncăr de 5600 kg. Masa la 3 m rigidă este 5600 kg, la 4 m 7150 kg, iar la cele rabatabile 7900 la 4 m, 10400 la 6 m, 13000 la 8 m şi 15600 la 9 m. Această masă asigură greutatea necesară pătrunderii în sol a brăzdarelor chiar în condiţii dificile cât şi rezistenţa cadrului şi organelor de lucru, a întregii construcţii şi, prin urmare, fiabilitate mare.

Noul Terrasem păstrează elementele verificate şi care şi-au dovedit eficienţa la maşinile din generaţia anterioară, bara de nivelare, două baterii de discuri sferice, roţi de tasare late, montate decalat, care acoperă câte 4 rânduri de seminţe şi apoi secţile de însămânţare cu brăzdare dublu disc, care permit copierea terenului atât pozitiv cât şi negativ şi reglarea adâncimii de semănare pe fiecare rând.

Sistemul de închidere a distribuţiei seminţelor pe anumite rânduri pentru crearea cărărilor tehnologice sau pentru închiderea unui număr de secţiuni ale semănătorii la ultima trecere. Totul este controlat electronic, cu ajutorul unui computer propriu sau prin ISOBUS de la terminalul tractorului.

Fie că vorbim de modelul cu îngrăşăminte, fie de cel fără îngrăşăminte, rezultatele în teren sunt remarcabile, distribuţia şi adâncimea uniformă de însămânţare asigură premisele pentru răsărirea şi dezvoltarea uniformă a plantelor, garanţie a unei producţii mari.

Pentru cazul în care fermierul decide să lucreze în sistem strip till, sunt disponibile, în locul bateriilor de discuri sferice netede sau crenelate, discuri riflate care afânează solul pe benzi de 4,5 cm, restul terenului rămânând nemişcat. În acest fel se poate lupta pentru conservarea apei în sol, reducerea consumului de energie şi de combustibil.

Semănătoarea Terrasem şi-a demonstrat performanţele, calitatea şi fiabilitatea şi este apreciat de fermierii din întreaga lume, iar noul Terrasem vine să îmbunătăţească parametrii de lucru, să uşureze operarea şi reglajele, să crească siguranţa, fiabilitatea şi să crească productivitatea. 

Principalele beneficii pentru fermieri:

1.Germinare garantată a seminţelor

• Semănare în sol perfect consolidate; controlul perfect al adâncimii de semănare

• Urmărirea perfectă configuraţiei terenului – 3 secţiuni cu brăzdare

• Brăzdare dublu disc

2.Flexibilitate

• Semănarea a până la 3 componente

• Combinaţie de brăzdare monodisc pentru îngrăşăminte şi dublu disc pentru seminţe

•  100% din volumul buncărului poate fi folosit pentru seminţe

3.Fiabilitate

• Fără alunecare în lateral a maşinii datorită montării în X a discurilor de prelucrare a solului

• Dozare uniformă a seminţelor şi îngrăşămintelor datorită buncărului presurizat

• Poziţie ridicată a ventilatorului, ferită de praf, integrată în buncăr

4.Usurinţă în exploatare

• Reglare hidraulică a brăzdarelor de seminţe şi îngrăşăminte

• Schimbarea reglajelor în timpul mersului

• Alegere liberă a cărărilor tehnologice datorită sistemului IDS

• Semănare directă, în mulci sau în teren arat

• Fără sensibilitate la resturi vegetale

Terrasem rămâne prima opţiune a fermierilor când este vorba de semănarea cerealelor păioase, fie că vorbim de semănare directă, în mulci sau în teren arat. Productivitatea, calitatea lucrării, fiabilitatea şi uşurinţa utilizarii sunt punctele ei forte.

Mai multe detalii despre semănătorile Terrasem găsiţi şi pe link  https://bit.ly/3Fgetk5

Dr. Florin Neacșu

Director general adjunct

NHR Agropartners