Compania Saaten-Union România continuă tradiția demonstrațiilor în câmp și demarează procesul de implementare a platformei demonstrative de la Drajna, jud. Călărași, pentru culturile de primăvară: floarea-soarelui și porumb.
Ca în fiecare an, compania promite fermierilor din România produse noi, inovative și oferă totodată șansa tuturor, fermier sau partener, să vadă în realitate hibrizii de floarea-soarelui și porumb. Astfel se creează o oportunitate unică de a beneficia de consultanță și suport în alegerea hibridului potrivit pentru fiecare fermă în parte.
Platforma de la Drajna, cu o tradiție de peste 8 ani, conține soiuri și hibrizi din toate plantele de cultură oferite de către compania Saaten Union. Vorbim despre:
1. Platforma de cereale de toamnă: orz, grâu, triticale și secară;
2. Plarforma de rapiță de toamnă;
3. Platforma pentru culturile de primăvară: floarea-soarelui, porumb, soia și mazăre.
Platforma destinată culturilor de primăvară este situată în prim plan, lângă drumul județean 503. Anul acesta a fost prielnic pentru înființarea culturilor, iar specialiștii Saaten-Union au terminat deja implementarea loturilor demonstrative.
Odată cu trecerea timpului, hibrizii Saaten Union devin punct de reper pentru câmpurile de floarea-soarelui prin performanță. În urma muncii asidue a departamentului de ameliorare, compania Saaten-Union a introdus cu succes în ferme hibrizi noi, de ultimă generație care oferă fermierilor rentabilitate ridicată.
Astfel că, pe data de 15 aprilie a fost semănat lotul demonstrativ de floarea-soarelui pentru ca fermierii să poată observa în câmp toate caracteristicile fenotipice ale plantelor. Lotul cuprinde toate tehnologiile de cultură, după cum urmează:
1.Tehnologia sulfo pentru erbicidele cu tribenuron-metyl:
- Alexa SU
- Davero SU
- Neta SU
- Hibrid experimental cu toleranță la Orobanche spp. A-G
- Petronas SU, hibrid nou.
“Toți hibrizii din această tehnologie sunt creați în România și sunt eligibili pentru proiectele europene care au condiție cultivarea de genetică autohtonă.”
2. Tehnologia Clearfield Plus:
- Surprise CLP – numele nu este ales întâmplător. Semănat în condiții normale la densități radicate sau semănat în cultură succesivă după orz, acest hibrid de floarea-soarelui oferă producții stabile în cele mai vitrege condiții de mediu. Are talie medie către mică, înflorit extratimpuriu și se remarcă printr-o uniformitate excepțională.
- Lucia CLP
- Paraiso 1000 CLP
- Lorette CLP
3. Tehnologia Clearfield:
- Driver CL – hibrid semitimpuriu cu toleranță ridicată la Plasmopara Halstedii și la principalele boli foliare ale florii-soarelui. Se remarcă prin înflorit timpuriu și uniformitate.
- Surimi CL – hibrid cu o stare fitosanitară foarte bună. Are rezistență la toate rasele de mană din România și o capacitate de producție remarcabilă.
- Paraiso 102 CL – acest artizan al tehnologiei Clearfield, după mulți ani de performanță înaltă, oferă fermierilor din România producții ridicate an de an. Se remarcă prin toleranța la erbicidul Pulsar și prin producții mari, dovedite în fiecare an.
Portofoliul Clearfield al companiei Saaten-Union cuprinde și alti 12 hibrizi de floarea-soarelui pe care vă invităm să îi desccoperiți în platforma de la Drajna, jud. Călărași.
Tehnologia convențională:
- SURO 162 – hibrid semitardiv, cu toleranță la Orobanche spp. A-G.
- Velko – hibrid semitimpuriu destinat tuturor zonelor de cultură din Bulgaria și România.
Pe data de 16 aprilie a fost semănat lotul demonstrativ de porumb. Acesta cuprinde 20 de hibrizi comerciali și 14 hibrizi de porumb experimentali. Dintre hibrizii care s-au remarcat în anul 2020 putem enumara:
- Spartan (FAO 320) – Destinat pentru toate zonele de cultură a porumbului din România. Răspunde foarte bine la densități ridicate. Inserția știuletelui este uniform, ceea ce ușurează recoltarea mecanizată.
- Basilic (FAO 340) – Prezintă aparat foliar bine dezvoltat și o capacitate de producție ridicată, în condiții extreme de secetă și arșiță. Este destinat pentru toate zonele de cultură a porumbului din România, are o capacitate remarcabilă de pierdere a apei din bob și un stay green foarte pronunțat.
- Darius (FAO 390) – Este recomandat pentru producția de boabe, dar și pentru siloz. Are un potențial de producție foarte ridicat, răspunde favorabil la tehnologia intensivă și la condiții optime de cultură.
- Filigran (FAO 450) – Este un hibrid membru al grupului Drought Tollerance, prezintă un aparat foliar foarte bine dezvoltat, iar inserția știuletelui este medie-înaltă. Deși face parte din grupa FAO 450 a demonstrat o toleranță mare la temperaturile reduse din primăvară. Cu ajutorul unui cold test favorabil, acest hibrid este pretabil semănatului în prima parte a perioadei optime.
Pentru a avea o cultură de porumb profitabilă, respectând datele tehnologice de minimum 8 grade în sol, la o adâncime de 10 cm, la ora 07:00, cu vremea în curs de încălzire, compania Saaten-Union recomandă următoarele intervale calendaristice pentru campania de semănat:
Zona de Sud a țării: 1-20 aprilie. Hibrizii de porumb: Spartan (FAO 320), Basilic (FAO 340), Replik (FAO 380), OS4014 (FAO 420).
Zona de Vest a țării: 1-20 aprilie. Hibrizii de porumb: Paparazzi (FAO 300), Cali (FAO 350), Badiane (FAO 360), SUM 405 (FAO 400), ISH510w (FAO 510).
Zona de Est – Moldova: 15-25 aprilie. Hibrizii de porumb: Surround (FAO 300), Cali (FAO 350), SUM 305 (FAO 370), SUM405 (FAO 400).
Zona de Nord și Transilvania: 20-30 aprilie, acordând o deosebită atenție zonelor submontane unde pot apărea brume târzii. Hibrizii de porumb: Spartan (FAO 320), Cali (FAO 350), ISH 303 (FAO 350), Darius (FAO 390).
Pentru a răspunde unor întrebări din rândul fermierilor, compania Saaten-Union a implementat și anul acesta atelierul de densități pentru culturile de floarea-soarelui și porumb.
La floarea-soarelui s-a semănat hibridul Alexa SU în trei densități: 45.000, 65.000 și 75.000 b.g/ha. Pentru prima data s-a implementat și o demonstrație pentru hibridul Surprise CLP, acesta fiind semănat în două densități: 63.000 și 75.000 b.g/ha.
La porumb s-a semănat și anul acesta hibridul Spartan (FAO 320). S-au implementat trei densități: 55.000, 75.000 și 85.000 b.g/ha.
Drumul semințelor nu este unul drept, nu este unul ușor, este anevoios, de lungă durată și plin de provocări. Pentru că ne dorim să le oferim fermierilor cele mai bune soluții, îi invităm pe toți fermierii din România să viziteze platforma demonstrativă a companiei Saaten Union de la Drajna, jud. Călărași.
Ing. Ionuț Bărbulescu
Director cercetare-dezvoltare Saaten Union România