O SCURTĂ POVESTE DESPRE SĂMÂNȚĂ – DIN PĂMÂNT ÎN FARFURIE

seminte1

Semințele stau la baza supraviețuirii florei și faunei pe Pământ. Timp de milenii, omenirea a lucrat pentru a îmbunătăți semințele folosite la cultivarea plantele ce hrănesc comunitățile de oameni și îmbunătățesc condițiile de viață. Biotehnologia plantelor reprezintă încă un pas în călătoria pentru creșterea randamentului producțiilor agricole pentru o lume în schimbare.

PRIMELE EXPERIMENTE EFECTUATE ASUPRA SEMINȚELOR

În urmă cu zece mii de ani, primii fermieri, care trăiau în zona fertilă a țărilor din jurul râului Nil, în zona Mediterană sau în Golful Persic, au muncit pentru a identifica semințe ce le-au permis obținerea unor recolte bogate. În căutările lor, acești oameni au găsit tipuri de semințe provenite din flora spontană ce le-au permis obținerea unor recolte mai abundente. Au început să selecteze aceste tipuri (astăzi le numim soiuri) și au început să le cultive în fiecare sezon, ceea ce a condus în cele din urmă la crearea unor comunități stabile înfloritoare, punând capăt stilului de viață nomad.

ADAPTĂRI GENETICE TIMPURII ALE SEMINȚELOR

În ultimii 150 de ani, cercetătorii s-au bazat pe cunoștințele acumulate de primii fermieri pentru a înțelege mai bine importanța geneticii plantelor în dezvoltarea unor culturi mai puternice și mai rezistente.

Prin identificarea soiurilor de plante cu trăsături deosebite, precum caracteristici nutriționale mai bune sau toleranță mai mare la secetă și folosirea înmulțirii selective, oamenii de știință au obținut plante mult mai sănătoase, mai rezistente și capabile să producă randamente mai mari.

GENELE SUB LUMINA REFLECTOARELOR

Astăzi, cercetarea în domeniul semințelor este extrem de sofisticată. În laborator, oamenii de știință lucrează cu atenție pentru a identifica gene specifice, responsabile pentru caracteristici care permit obținerea unor produse agricole mai gustoase, mai hrănitoare, mai rezistente sau mai tolerante la secetă, dăunători, inundații, pesticide sau medii saline. Oamenii de știință studiază aceste gene analizând fragmente ale semințelor prin diferite metode de analiză. Genele care se regăsesc în fragmentele mici de semințe sunt studiate în laborator în timp ce sămânța este plantată și sunt analizate și observate condițiile de creștere. Acest lucru permite cercetătorilor să studieze harta genelor plantei dintr-un mediu controlat. Plantele individuale obținute care prezintă trăsături utile sunt îmbunătățite cu ajutorul genelor identificate în laborator.

MUTAREA GENELOR ÎNTRE PLANTE

După identificarea genelor care prezintă trăsături benefice, următorul pas este ca acestea să fie introduse în materialul genetic al plantei. Astăzi, cercetătorii moderni folosesc o tehnică revoluționară dezvoltată de Marc Van Montagu de la Universitatea din Ghent. Metoda Montagu folosește agrobacterium, bacterii naturale care pot transmite gene plantelor. Agrobacterium acționează precum un automobil ce folosește genele pe post de pasageri. Genele sunt atașate de agrobacterium și transportate în sămânță, unde se integrează cu restul materialului genetic al plantei.

TESTAREA SEMINȚELOR

După plantarea semințelor în laborator, răsadurile sunt mutate în sere, unde sunt efectuate teste suplimentare într-un mediu controlat. Pentru a se asigura că o sămânță provenită din utilizarea biotehnologiilor oferă beneficii maxime pentru fermă și că nu există efecte nedorite, sute de mii de plante sunt cultivate și studiate ani la rând. Doar după finalizarea testelor riguroase pentru siguranța și fiabilitatea trăsăturii biotehnologice, plantele de cea mai bună performanță vor fi selectate pentru a produce sămânța ce va fi pusă la dispoziția fermierilor din întreaga lume.

1,7 MILIARDE DE HECTARE DE CULTURI BIOTEHNOLOGICE

Faza de dezvoltare a unei culturi biotehnice este de lungă durată, dar oferă beneficii semnificative pentru fermieri odată finalizată această etapă. În ultimii 17 ani, zeci de milioane de fermieri din aproximativ 30 de țări din întreaga lume au cultivat 1,7 miliarde de hectare de culturi biotehnologice. Recoltele obținute au permis acestor milioane de cultivatori să-și crească veniturile și să contribuie la satisfacerea cererii de alimente în creștere pe măsură ce populația lumii crește.

GRIJĂ, TIMP ȘI BANI

În fiecare an, milioane de fermieri din întreaga lume înființează culturi biotehnologice pentru un randament mai mare, o calitate a culturilor îmbunătățită și o capacitate mai bună de a utiliza practicile agricole durabile. Cu toate acestea, furnizarea acestor noi trăsături inovatoare ale plantelor obținute în fazele de testare din laborator și teren necesită o investiție extraordinară de timp și resurse. În medie, este nevoie de mai mult de 13 ani și 136 de milioane de dolari pentru a pune pe piață semințe provenite din aplicarea pricipiilor biotehnologice, majoritatea timpului și a resurselor sunt cheltuite pentru a îndeplini cerințele de reglementare impuse de autoritățile abilitate în domeniu. Asigurarea unor reglementări clare, previzibile și eficiente este esențială pentru ca fermierii să beneficieze în timp util de culturile biotehnologice necesare pentru a face față provocărilor în creștere cu care se confruntă sectorul agricol.

SEMINȚE PENTRU O LUME ÎN SCHIMBARE

Biotehnologia plantelor este cea mai recentă evoluție în căutarea interminabilă a omenirii de a îmbunătăți modul în care produce alimente sigure pentru consum și în cantități suficiente. La fel cum strămoșii noștri agricultori și-au ales cele mai bune semințe pentru a le planta în anul următor, trăsăturile semințelor biotehnologice de astăzi permit fermierilor să producă recolte mai bogate utilizând mai puțin pământ ca niciodată, protejând totodată mediul înconjurător. Cercetarea continuă și aplicarea biotehnologiei vor fi esențială în dezvoltarea soiurilor de semințe care nu numai că pot supraviețui, dar mențin un randament ridicat în medii mai dure. Acest aspect este critic deoarece planeta noastră experimentează din ce în ce mai des fenomenul de secetă, inundații și temperaturi excesive. Trăsăturile viitoare ale biotehnologiei care vor permite culturilor să prospere în condiții de secetă sau să asigure o nutriție mai bună copiilor oferă agriculturii instrumentele necesare pentru a face față provocărilor din viitor.

Sursa: aiprom.ro