Nu lăsa sămânța de cereale păioase la voia întâmplării

Sezonul 2020 – 2021 a fost unul cu multe provocari pentru cultura de cereale paioase. Anul 2020 a fost extrem de secetos si, pe deasupra, s-au vazut tot mai mult efectele retragerii neonicotinoidelor. Din motive lesne de inteles, unii fermieri au preferat sa semene samanta netratata, ceea ce a insemnat cresterea rezervei de daunatori si chiar aparitia unor boli care pot fi combatute prin tratament fungicid la samanta.

Am vazut inca odata si in acest an ca lipsa aplicarii unui insecticid la tratarea semintelor de cereale are drept consecinta cresterea semnificativa a populatiei de viermi sarma (Agriotes spp.), situatie ce poate conduce atat la compromiterea culturilor de cereale, cat si a celor de porumb sau de floarea soarelui.

Lipsa tratamentului fungicid la samanta a fost si ea evidentiata in culturile de cereale paioase, in primavara rece si umeda de care am avut parte in 2021, prin prezenta unor boli care se transmit prin samanta: Tilletia caries (malura), Fusarium spp. (fuzarioza), Ustilago nuda (taciunele zburator) si care “pandesc” in continuare samanta in sol pentru sezonul de toamna 2021.

De aceea, nu putem lasa samanta la voia intamplarii si trebuie sa tratam cu produsele pe care le avem azi la dispozitie si care sunt accepate de UE.

Pornește la drum cu semințe de calitate

Si in cazul cerealelor paioase trebuie sa incepem prin alegerea semintei de calitate. Trebuie sa fim atenti sa facem o conditionare corespunzatoare a semintei sau sa achizitionam o samanta certificata, de la furnizori autorizati.

Dar sa vedem concret ce cu ce putem trata samanta. In acesta toamna putem alege:

LANGIS

 • asigura protectia culturii inca din start impotriva viermilor sarma (Agriotes spp.)
 • actioneaza prin ingestie si contact, dar are si efect repelent asupra daunatorilor
 • pentru ca densitatea culturilor de grau sau orz este mare, aplicarea insecticidului LANGIS indeparteaza viermii sarma si astfel reduce rezerva de daunatori din sol pentru cultura urmatoare
 • datorita formularii sub forma de emulsie, nu se creeaza particule de praf, deci LANGIS este sigur pentru operatorul care efectueaza tratamentul
 • se poate aplica la 4 culturi: grau si orz in doza de 2,5 l/t, porumb si floarea-soarelui in doza de 2 l/t
 • acoperire si colorare uniforma a semintelor datorate formularii de calitate superioara
 • prin aplicarea pe samanta, alaturi de LANGIS, a ingrasamantului MICROFERT U in doza de 2.5 l/t de samanta, se prelungeste actiunea insecticida. Se va reduce corespunzator cantitate de apa necesara pentru tratamentul semintei.
 • compatibil cu majoritatea produselor pentru tratarea semintelor destinate insamantarilor

AMIRAL PROFFY 6 FS este un fungicid iscusit consacrat, fabricat in Romania, ce beneficiaza de o formulare moderna. Este un produs sistemic ce actioneaza preventiv si curativ asupra unui spectru larg de agenti fitopatogeni care se transmit prin seminte si/sau sol. AMIRAL PROFFY 6 FS este omologat la grau, orz, orzoaica, triticale si secara in doza de 0,5 l/t de samanta.

AMIRAL NEO este un alt fungicid sistemic din clasa triazolilor, special creat pentru tratamentul semintelor de cereale paioase, cu proprietati protective si curative si cu o eficacitate dovedita in combaterea unui spectru larg de boli transmise prin samanta si/sau sol. AMIRAL NEO este omologat la grau in doza de 1 l/t si orz 1,33 l/t samanta.

Pentru a beneficia de un PRET ATRACTIV am pregatit 4 pachete tehnologice, respectiv:

 • PACHETUL LANGIS AMIRAL PROFFY: care contine LANGIS (300 g/l cipermetrin) + AMIRAL PROFFY 6 FS (tebuconazol 60 g/l)
 • PACHETUL LANGIS AMIRAL PROFFY PLUS: care contine LANGIS (300 g/l cipermetrin) + AMIRAL PROFFY 6 FS (tebuconazol 60 g/l) + MICROFERT-U.
 • PACHETUL LANGIS AMIRAL NEO: care contine LANGIS (300 g/l cipermetrin) + AMIRAL NEO (ipconazol 15 g/l)
 • PACHETUL LANGIS AMIRAL NEO PLUS: care contine LANGIS (300 g/l cipermetrin) + AMIRAL NEO (ipconazol 15 g/l) + MICROFERT-U.

Pentru mai multe detalii despre oferta noastra va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra. Informatii gasiti si in aplicatia ALCEDO, disponibila in AppStore sau Google Play.