Noutățile în pomicultură, prezentate în cadrul Forumului OptiTech™ pentru Pomicultură – “Să fii pomicultor este o artă!”

Tehnica răritului chimic prezentată de echipa Syngenta

Forumul OptiTech™ pentru Pomicultură ediția 2021, organizat de Syngenta a fost transmis astăzi, online și pe canalele de social media Syngenta. Gazdele evenimentului au fost Andreea Caimac, director de marketing culturi horticole România și Republica Moldova și Andrei Măruțescu, director relații publice și comunicare pentru Europa de Sud-Est, iar de la distanță, au fost alături Emil Nedelcu, director vânzări – divizia pentru protecția plantelor, Marieta Larion, reprezentant vânzări culturi horticole, Mihail Coman, director general ICDP Mărăcineni și Ronald Damme, consultant pomicultură, Syngenta Olanda.

La deschiderea evenimentului, din studio, gazdele au prezentat conceptul evenimentului „Să fii pomicultor este o artă”, ca o recunoaștere a eforturilor speciale din ultima perioadă a tuturor celor care lucrează în pomicultură, și pentru că administrarea unui business în pomicultură (o livadă), în vremuri atât de dificile, este o provocare: „Arta de a fi pomicultor reprezintă astăzi o provocare: schimbările climatice, finanțarea, reglementările europene: noul Pact Verde European (Green Deal) și sustenabilitatea în agricultură, reglementarea substanțelor active și utilizarea produselor de protecție a plantelor. Avem nevoie de încredere, dialog, știință și inovație! Sunt multe și va trebui sa colaborăm și să lucrăm împreuna pentru a duce mai departe pomicultura… Arta de a fi pomicultor!”, a menționat Andrei Măruțescu.

Emil Nedelcu a prezentat contextul în care se desfășoară Forumul OptiTech™ din acest an și a vorbit despre angajamentul Syngenta pentru pomicultura pe viitor. „Am fost implicat în organizarea întâlnirilor OptiTech™ încă de la începuturi, din anul 2005 și mă bucur să vă cunosc personal, pe mulți dintre dumneavoastră, pomicultorii, și să fi fost martor la dezvoltarea businessurilor pe care le conduceți. Acest concept al forumurilor s-a dezvoltat în timp, iar Forumul OptiTech™ pentru Pomicultură reprezintă în ziua de astăzi un eveniment anual de referință, unde discutăm despre tehnologii noi și împărtășim experiența ultimului an în pomicultură.”

Prezentarea rapănului, boală provocată de Venturia sp., una dintre cele mai păgubitoare boli care afectează livezile, a fost realizată dintr-o livadă din județul Vrancea de către Marieta Larion„Bazat pe datele înregistrate în sistemele de suport pentru lucarea deciziilor, cum sunt stațiile meteo, determinăm strategia de combatere și momentul optim de aplicare: înainte de apariția bolii, se recomandă utilizarea produselor preventive de contact precum cupru. Syngenta recomandă produsul Coprantol™ Duo, omologat la doza de 2.5 kg/ha, iar după confirmarea infecției cu rapăn și a intensității acesteia, utilizarea produselor cu acțiune curativă: Chorus® 50 WG și Score 250EC®. Recomandăm aplicarea fiecăruia împreună cu un alt produs partener de contact, în doză intreagă din fiecare produs.”

Noutățile cu privire la suprafețele de livezi nou inființate prin submasura 4.1a, au fost prezentate de către domnul Mihail Coman, director general al ICDP Mărăcineni, alături de criteriile de accesare a fondurilor pentru pomicultură, în perioada următoare: „Ne așteptăm ca, în linie cu recomandările Comisiei, pomicultorii să se confrunte cu eliminarea mai multor produse de pe piață. Până în anul 2025, 8 substanțe fungicide (echivalentul a 29%) vor disparea din portofoliul substanțelor disponibile astăzi la îndemâna pomicultorilor; 11 insecticide, echivalentul a 39% vor dispărea, iar 3 substanțe erbicide, reprezentând 11%, vor fi eliminate. Ne asteptăm ca aceste substanțe să fie eliminate până la momentul când livezile moderne vor fi în plină producție și sperăm ca, din timp, împreună cu companiile din industrie, să putem veni cu soluții pentru a susține dezvoltarea speciilor pomicole și o plajă suficientă de tehnologii de protecție la îndemâna pomicultorilor.”

La solicitarea pomicultorilor din România, în cadrul Forumului OptiTech™ a fost organizată o sesiune dedicată tehnicii răritului chimic, cu ocazia căreia, Ronald Damme a prezentat experiențele din Olanda cu privire la această tehnologie și a făcut recomandări pentru utilizarea Brevis®, pentru a ajunge la producții optime: „Beneficiul net al răritului chimic este o producție mai timpurie, cu cât efectuați mai repede răritul, cu atât mai mari ca dimensiuni vor fi merele dumneavoastră. Avem acum un nou instrument, mai «previzibil», cu Brevis®, luând în calcul condițiile meteo, putem estima ce doză trebuie aplicată. Pentru cele mai bune rezultate tehnice, prima aplicare Brevis® trebuie să fie făcută la fructul central de 8-10 mm. Dacă e nevoie de a 2-a aplicare, trebuie făcută la o dimensiune a fructului de aproximativ 15-16 mm. Dacă așteptați prea mult, Brevis® nu va fi eficient! De aceea, trebuie să estimați de la început, împreună cu specialiștii Syngenta, dacă este nevoie de tratament.”

Ana Munteanu, un invitat special mai vechi al Forumurilor OptiTech™ pentru Pomicultură, artist plastic, care activează în București, a pictat în deschiderea evenimentului un tablou în tehnica picturii în culori acrilice pe pânză, sursa inspirației venind din activitatea Forumului OptiTech™ Syngenta pentru Pomicultură.

Syngenta a fost și rămâne un partener de încredere, mereu #aproapedefermieri care își propune să vină în întâmpinarea cerințelor și nevoilor tuturor agricultorilor din toată țara cu un portofoliu performant de semințe, produse pentru protecția culturilor, consiliere personalizată dar și cu soluții inovatoare care să ofere sprijin industriei agro-alimentare. Syngenta a lansat platforma de e-commece „TOȚI PENTRU VIN” care vine să susțină angajamentele de sustenabilitate lansate la începutul lunii iulie 2020 de către Syngenta, prin formarea parteneriatelor și sprijinirea lanțurilor de aprovizionare. Astfel de proiecte și parteneriate au un impact pozitiv asupra întregului sector agro-alimentar, aducând beneficii atât viticultorilor cât și consumatorilor.

Despre Syngenta

Syngenta este una dintre companiile globale de vârf din agricultură, formată din Syngenta Crop Protection și Syngenta Seeds. Ambiția noastră este să ajutăm la hrănirea în siguranță a populației globale, purtând în același timp de grijă planetei. Avem ca obiectiv îmbunătățirea calității, siguranței și sustenabilității agriculturii prin știință de vârf și soluții inovative de protecția culturilor. Tehnologiile noastre îi ajută pe milioanele de fermieri din lume să utilizeze mai rațional resursele agricole limitate. Syngenta Crop Protection și Syngenta Seeds sunt parte a Syngenta Group cu peste 49,000 de angajați, în peste 100 de țări, care lucrează împreună pentru a transforma modul în care se face agricultură. Prin parteneriate, colaborare și The Good Growth Plan, ne-am angajat să accelerăm inovația pentru fermieri și natură, să depunem toate eforturile spre reducerea intensității de carbon în agricultură, să susținem operatorii care lucrează în agricultură să rămână în siguranță și sănătoși și să colaborăm, prin parteneriate, pentru a avea un impact pozitiv asupra agriculturii, naturii și societății.

Pentru a afla mai multe, vizitați www.syngenta.com și www.goodgrowthplan.com.

Ne puteți urmări și pe Twitter la www.twitter.com/Syngenta și www.twitter.com/SyngentaUS.