De vorbă cu echipa feminină a companiei AGRII România
Cum s-a derulat evoluția dumneavoastră profesională în agribusiness?
Roxana Jercan, Category Manager Semințe: În urmă cu 16 ani am început să descifrez tainele agribusiness-ului. Pe parcurs am descoperit o lume fascinantă, plină de provocări, menită parcă să mă invite la creativitate și să-mi pună în valoare tenacitatea, înțelegerea în detaliu a resorturilor pieței, cât și a evoluției acesteia. Agribusiness-ul nu este facil, însă este frumos pentru că an de an ai în față noi provocări, iar surmontarea acestora și atingerea obiectivelor propuse îți oferă satisfacția că ești un profesionist în domeniu.
Care sunt elementele motivaționale în cariera dumneavoastră și care este filosofia de business după care vă ghidați?
Monalisa Ungureanu, CEO Agrii România: Pas cu pas către succes și creștere, aceasta este motivația principală. Setarea unor obiective îndrăznețe, drumul către atingerea acestora și sărbătorirea fiecărui pas către atingerea lor mă menține focusată și motivată. Mă motivează atunci când contribuția mea este văzută și mai ales folosită ca exemplu, în practică, când oamenii se bucură că lucrăm împreună. Mă inspiră și motivează oamenii pe care îi întâlnesc și care au contribuit la realizarea unor lucruri mărețe. Încerc să le calc pe urme și să le urmez exemplul.
Filosofia de business are la bază atât valorile personale cât și cele de business. Cred că principala valoare care se suprapune atât în plan personal cât și de business ține de etică și integritate. “Să spui ce faci și să faci ce spui” este cărămida de încredere pe care stă fundamentul tuturor relațiilor profesionale și personale. Îmi place la fel de mult să construiesc relații de lungă durată și să gândesc în termeni de business pe termen lung, sustenabil. Nu ignor oportunitățile însă consider că orice afacere are viitor dacă există viziune pe termen lung, transparență și comunicare, implicare în dezvoltarea angajaților, parteneriate pe termen lung, reziliența la adaptare și riscuri, măsurarea obiectivelor și a progresului și nu în ultimul rând, responsabilitate socială și protejarea mediului.
Cât de solicitantă și provocatoare este activitatea în agribusiness?
Carmen Călin, Attorney-at-Law, Legal & Credit Control Manager: Cu siguranță este o activitate dinamică, fascinantă, care impune disponibilitate și potențial ridicat pentru adaptare rapidă la noi realități. În fiecare zi, trăim experiențe noi și provocatoare într-o piață vulnerabilă în fața factorilor externi imposibil de controlat, motiv pentru care învățăm și inovăm deopotrivă, în ritm alert.
O provocare cu adevărat notabilă o reprezintă menținerea coerenței și consecvenței comunicării și deciziilor, pentru că agribusiness-ul are o componență umană care nu poate fi ignorată și care oferă adesea lecții de viață. Sunt necesare analize tot mai complexe, centrate pe nevoile specifice ale clienților interni și externi, întrucât industria a ieșit din sfera tradițională iar fermierii se confruntă cu provocări dintre cele mai complexe.
Ce sfaturi le oferiţi tinerelor aspirante la o carieră de succes?
Ioana Arteni – asistent digital Rhiza și Diana Arteni – specialist Departament Cereale: Noi credem că efortul și energia, concentrate în direcția în care îți place vor da rezultate. Nu uita să ai o atitutine pozitivă, deschisă, să înveți continuu și să fii mereu curioasă.
De asemenea, este util să înțelegi ce vrei să obții și să îți asumi responsabilitatea jobului pe care îl ai. Și, cel mai important, bucură-te de călătorie, chiar dacă lucrurile nu vor merge într-o singură direcție și nu te lăsa descurajată dacă nu progresezi tot timpul.
Vă rugăm să transmiteţi un mesaj de suflet tuturor femeilor din agricultură.
Monalisa Ungureanu, CEO Agrii România: Să ne bucurăm de primăvară în viața noastră, întotdeauna. Nu uitați că meritați ce este mai bun, că sunteți fiecare dintre voi creatorul propriei povești.
Aveți încredere în voi și luminați întotdeauna, inspirându-i și încurajându-i pe cei din jur cu feminitate, în primul rând, exprimată prin sensibilitate, empatie, grijă, tandrețe și mai ales intuiție.
Și pentru că lucrăm în agricultură, nu uitați că eforturile voastre nu vor trece neobservate pentru că munca noastră nu este o slujbă, este o misiune pentru viață.