Îngrijirea animalelor de companie în sezonul rece

Frigul

În sezonul rece, principalul inamic al animalelor de companie este umezeala. Aceasta produce o scădere semnificativă a temperaturii corpului, iar în combinație cu frigul, șansele ca hipotermia să își facă apariția, cresc. Semnele primare ale hipotermiei sunt tremurul, stările de agitație și scheunatul. Animalele de companie trebuie să stea într-un loc uscat și cald, iar adăpostul acestora să fie bine întreținut și curățat pentru a evita acumularea de umezeală. Blana este singura protecție a animalelor împotriva frigului, de aceea trebuie îngrijită corespunzător. Dacă animalul este în vârstă, acesta are nevoie de mult mai multă căldură, în special câinii de talie mică, care sunt predispuși la artrită de la vârste fragede, indiferent de cât de deasă este blana lor.

În cazul pisicilor, temperatura constantă din casele stăpânilor le poate provoca probleme ale pielii, mai ales dacă acestea au obiceiul de a lenevi în apropierea caloriferelor. Căldura excesivă duce la uscarea și exfolierea pielii, iar majoritatea pisicilor nu își curăță blana în această perioadă.

Alimentația

Alimentația reprezintă un detaliu important în această perioadă și trebuie să fie proaspătă, la temperatura camerei și de bună calitate. Pentru animalele care stau afară sau care fac un efort fizic mărit, hrana trebuie să conțină suficiente calorii pentru ca animalul să poată genera mai multă căldură și energie. Formulele de hrană din gama Dibaq sunt concepute pentru a satisface cerințele pentru o nutriție corespunzătoare, ajută la întărirea sistemului imunitar, totodată prevenind alergiile și problemele digestive ale câinilor și pisicilor. Administrarea hranei corespunzătoare se face în funcție de talie, rasă, intensitatea activității și specificațiile fiecărui individ în parte. Se poate administra şi echivalentul în hrană umedă, atât pentru câini, cât și pentru pisici, dar se va ține cont de faptul că hrana uscată oferă, în plus, un detartraj și un scaun mai legat care ajută la vidarea glandelor perianale. Sănatatea tractului digestiv poate fi asigurată prin pulverizarea pe hrană cu Bioenterom Z în asociere cu Biolactorom, probiotice pentru stabilizarea florei intestinale. În cazul animalelor cu tendinţe de îngraşare sau care au un nivel scăzut de activitate fizică, se va reduce cantitatea de hrană pe timpul iernii,  dar va fi administrată la același interval orar.

Suplimentele alimentare

Administrarea suplimentelor alimentare pe timpul iernii este recomandată tuturor animalelor. O atenție sporită trebuie acordată acelora care intră în iarnă cu patologii deja existente și li se vor administra, pe lângă suplimentele uzuale pentru imunitate, și alte suplimente necesare nevoilor fiecărui animal de companie în parte. Sistemul osteoarticular este mult mai solicitat iarna, iar pentru ameliorarea durerilor articulare provocate de reumatismul articular se folosește un adjuvant osteoreparator, antiinflamator şi rubefiant sub formă de gel precum Osteocicatrat Gel, administrat în strat subțire. Pentru construirea unui sistem imunitar puternic sunt recomandate suplimente de uz veterinar cu cel mai important rol în imunitatea animalelor față de infecțiile virale sau bacteriene, Romimunoactiv S, indicat cu predilecție în primele 48 de ore ale nou-născuților. Pentru protecția pielii și a blănii, se recomandă Biotină Super.

Protecția extremităților

Coada, urechile şi labele animalelor au cel mai mare risc de producere al degerăturilor în timpul plimbărilor foarte lungi. Este recomandată scurtarea plimbărilor, în special în cazul raselor cu blană scurtă. O problemă reală şi serioasă a câinilor pe timp de iarnă o reprezintă crăpăturile perniţelor, provocate de sarea împrăștiată pe asfalt împotriva îngheţului şi alunecuşului. Pentru prevenţia şi tratamentul acestor crăpături se recomandă Dermacicatrat, unguent cicatrizant cu extract de gălbenele, cu aplicare în strat subțire, de 2 – 3 ori pe zi, până la dispariția simptomelor.  Acesta nu este indicat pentru feline.

Dr. Cătălin TUDORAN

Romvac Company S.A.