În pomicultură și viticultură este foarte important să avem un aliat de încredere în controlul bolilor

andreea caimac 800

Interviu cu Andreea Caimac, director campanii Culturi Speciale, Syngenta

 

Care este situaţia în pomicultură şi viticultură în acest moment?

Pomicultorii și viticultorii aplică la momentul acesta tratamentele specifice fenofazei la care se afla cultură. În cazul livezilor, am avut în Romania din nou un început de sezon dificil din punct de vedere meteorologic. În multe zone din țară am avut îngheț târziu, care a prins pomii în plină floare și în mod evident au fost afectați. Adaugăm la acest lucru temperaturi extrem de scăzute în toată țara pentru perioada în care ne aflam în acest moment și diferențe mari de temperatură între noapte şi zi, care au dus la diminuarea numărului de fructe din buchet.

 

Vorbiţi-ne despre soluţiile propuse de Syngenta în contextul provocărilor actuale (boli şi dăunători).

În cultura viței de vie, ne apropiem de stadiul înfloritului, iar aici este foarte important să avem un aliat de încredere în controlul bolilor, în contextul ploilor pe care le-am avut în ultimele săptămâni.

Soluția împotriva manei în acest moment este Pergado F®, un fungicid de ultimă generaţie care oferă protecţie foarte bună a inflorescenţelor, ciorchinilor şi aparatului foliar. Produsul conţine o combinaţie de două substanţe active complementare cu moduri de acţiune foarte puternice împotriva manei. Prezintă activitate sistemică translaminară, asigurând o distribuţie uniformă pe ambele feţe ale frunzei. Folpet este un fungicid de contact care asigură o barieră protectoare la suprafaţa plantei, prin inhibarea germinaţiei sporilor. Folpet este o substanţă activă cu proprietăţi de multi-site (acţiune multiplă), împotriva manei şi cu activitate secundară împotriva unui spectru larg de boli. Prezintă acţiune unică, manifestată prin fixarea rapidă a produsului în interiorul stratului de ceară şi difuzie treptată în ţesuturile frunzei. Proprietăţile lui oferă rezistenţă foarte bună la spălare, la mai puţin de o oră de la aplicare şi protecţie de lungă durată. Pergado F® este un produs cu acţiune puternic preventivă împotriva manei, dar şi curativă 1-2 zile de la instalarea infecţiei.

După scuturat recomandăm produsul Universalis®, fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a principalelor boli ale viţei de vie: mană, făinare și putregai cenușiu – efect secundar. Are efect vitalizant asupra plantei, prin formarea unui sistem foliar viguros, butuc sănătos şi curat de boli. Universalis nu influenţează procesul de fermentaţie şi caracteristicile organoleptice ale vinului. Are acţiune sistemică locală (translaminară în frunze) şi de contact. Universalis® interferează în ciclul de viaţă al agenţilor patogeni, în principal în timpul germinaţiei sporilor, prin inhibarea mobilităţii şi germinaţiei zoosporilor (reduce riscul infecţiilor secundare). Azoxistrobin este preluat gradual în frunze, în timp ce folpetul rămâne la suprafaţa frunzelor.

Începând cu anul acesta Syngenta a introdus în portofoliu o nouă soluție, certificată ecologic, Coprantol® Duo, un produs pe bază de două forme de cupru, care poate fi integrat cu succes în strategia de combatere a principalelor boli la vie, pomi fructiferi și cartof. Coprantol® Duo este o formulare unică a două forme de cupru cu acțiune sinergică: hidroxid și oxiclorură de cupru. Hidroxidul de cupru acționează preventiv și antisporulant, formând o peliculă pe organele plantei și previne infecția. Oxiclorura de cupru este o substanță activă de contact cu acțiune preventivă împotriva germinării sporilor și pătrunderii miceliului în plantă.

Acest amestec a fost creat pentru a maximiza beneficiile celor două forme de cupru: acțiunea rapidă a hidroxidului și persistența în timp a oxiclorurii. În mediul actual, fungicidul Coprantol® Duo constituie o oportunitate luând în calcul situația de reglementare a cuprului la nivel european, care prevede utilizarea a maximum 4 kg Cu/ha/an (echivalentul a 28 kg Cu/ha timp de 7 ani) conform Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/1981 al Comisiei din 13 decembrie 2018. O concentrație mai mică în Cu (28%) minimizează impactul asupra mediului. Dozele mici de cupru acționează eficient asupra bolilor datorită combinației eficiente a celor două forme.

Pentru Coprantol® Duo se recomandă aplicarea preventivă pentru controlul manei, bacteriozelor şi al altor pătări ale plantelor la dozele omologate pentru fiecare cultură. Intervalul între tratamente specific produselor de contact este de minim 5-7 zile, în funcţie de condiţiile climatice. Se recomandă aplicarea lui în cadrul unui program riguros de combatere. Produsul poate fi utilizat şi în programele de combatere integrată sau organică. Fiind un produs de contact, uniformitatea tratamentelor joacă un rol foarte important în reuşita programului tehnologic.

Atunci când vorbim despre controlul făinării, această boală provoacă atât pierderi calitative cât și cantitative. Simptomele se regăsesc pe lăstări, pe frunze, pe boabe. Pierderi cantitative: boala provoacă deteriorarea vigorii plantelor și a productivității (butucii de viță de vie sunt mai puțin viguroși și productivi). La afectarea a 25% din ciorchini, greutatea strugurilor este redusă cu 30%. În plus, scade și randamentul sucului. Pierderi calitative: apariția gustului de mucegai, scăderea aromelor fructate, reducerea percepției de aciditate. Mai pot apărea defecte care nu pot fi corectate prin oenologie: arome rele (iarba, mentol, iute, metalic), intensitatea taninurilor şi uscarea agresivă, aciditatea mare, amărăciune.

În faza de inflorescențe vizibile și înaine de înflorit se recomandă tratamentul cu Topas®, cel mai utilizat fungicid sistemic la nivel mondial pentru combaterea făinării la un număr mare de culturi (castraveți, coacăz, coacăz negru, viță de vie, piersic, căpșun, vișin, zmeur, măr, trandafir decorativ) și a cocomicozei la cireș. Produsul acționează sistemic, mezosistemic, preventiv și curativ. Topas® este absorbit rapid de către toate părțile verzi ale plantei, este transportat sistemic (acropetal) și distribuit translaminar în frunze. Pe lângă acțiunea preventivă și curativă, Topas® acționează și prin vapori, protejând și zonele care nu au fost atinse de produs. Inhibă biosinteza ergosterolului din pereții celulari ai patogenului.

La scuturat, recomandăm produsul Dynali® care conţine două substanţe active complementare cu moduri de acţiune diferite din grupe chimice diferite care acţionează astfel: Difenoconazol care acţionează împotriva ciupercilor în momentul penetrării în plantă şi în perioada de formare a haustorilor, formare a sporilor şi eliberarea acestora. Blochează dezvoltarea ciupercilor patogene prin interferarea în procesul de biosinteză al sterolilor (ergosterol) din membranele celulare. Difenoconazol este transportat sistemic, acropetal, ascendent prin vasele lemnoase în toate părţile verzi ale plantei. Pe frunze este distribuit translaminar pe ambele feţe, asigurând astfel o protecţie uniformă foarte bună împotriva bolilor. Difenoconazol aparţine clasei chimice numite triazoli din care se recomandă a nu se depăşi maxim 4 tratamente pe sezon cu substanţe din această clasă. Ciflufenamid acţionează asupra următoarelor stadii: formarea apresorilor, haustorilor, creşterea hifelor, formarea şi eliberarea sporilor. Prezintă mişcare sistemică locală (penetrantă sau translaminară) în frunze şi acţiune în fază de vapori. Ciflufenamid face parte din grupa fenil acetamidelor. Cu toate că modul de acţiune al ambelor substanţe active permite utilizarea preventivă şi curativă, se recomandă aplicarea produsului preventiv pentru a evita infestarea ireversibilă a culturii.

În culturile de pomi fructiferi, având în vedere că, în acest an condițiile climatice sunt favorabile dezvoltării făinării la măr, se recomandă o monitorizare deosebită a acestei boli și luarea măsurilor optime de combatere. Această monitorizare o realizăm din două motive:

1. Păstrarea sănătății plantației și respectiv a fructelor din acest sezon. In condiții de atac puternic de făinare și mai ales la soiurile sensibile, se poate pierde o mare parte a masei foliare a pomilor. Menținerea foliajului sănătos și bogat asigură dezvoltarea fructelor la mărime normală, rezultând astfel o producție de calitate.

2. Protejarea plantației și a producției pentru sezonul următor. Este bine cunoscut faptul că diferențierea mugurilor de rod pentru anul următor se realizează în acest an. O plantație slăbită de atacul făinării cu foliaj slab dezvoltat, nu va realiza o diferențiere bună a mugurilor de rod pentru anul următor.

Rezultă astfel că, un atac de făinare semnificativ și necontrolat în acest an va determina un număr mare de muguri atacați pentru anul viitor, care poate declanșa un atac puternic în primăvară. Presiune ridicată în 2020 înseamnă potențial ridicat de infecție în 2021.

Atunci când ne gândim la măsurile agrotehnice, acestea ne ajută doar să reducem presiunea bolii, nu să o combatem. Acestea sunt: Igienizarea plantației, prin tăierea mugurilor infectați primăvara sau vara devreme, tăieri corecte executate în iarnă pentru un pom deschis.

Tratamentele cu produse fitosanitare trebuie începute devreme, preventiv, sau la începutul declanșării bolii. Sunt recomandate tratamentele în bloc (2-3 aplicări) cu un produs după care se recomandă schimbarea grupei chimice pentru a preveni astfel apariția fenomenului de rezistență. Dintre produsele recomandate de Syngenta pentru combaterea făinării la măr enumerăm:

Topas®, un fungicid sistemic consacrat pentru combaterea făinării la mai multe culturi.

Score 250 EC®, fungicid sistemic, ce combate în acelați timp și rapănul. Pentru varietățile de măr sensibile la făinare și în anii cu presiune ridicată de infecție se recomandă utilizarea lui Score în amestec cu Topas în doza întreaga din ambele produse.

Thiovit Jet®, fungicid de contact, recomandat a fi aplicat în prima parte a perioadei de vegetație la măr. Poate fi folosit în amestec cu alte produse contra rapănului, de exemplu Chorus® 50 WG care, de asemenea, prezintă risc scăzut de apariție a rezistenței.

O protecție corectă a culturii se reflectă întotdeauna în calitatea producției obținute.