Importanța unui start reușit la culturile de primăvară

Suntem în perioada în care începe semănatul culturilor de primăvară, o perioadă dificilă din punct de vedere meteorologic, cu diferențe mari de temperatură între zi și noapte și cu o perioadă cu minime de -5 grade sau chiar mai mult, motiv care duce la scăderea dramatică a temperaturii solului.

Temperatura solului are acțiune directă asupra mobilității și disponibilității nutrienților în sol, îndeosebi a fosforului, calciului și zincului, elemente indispensabile dezvoltării precoce a sistemului radicular la plantele de cultură.

În acest context dificil, se optează deseori ca aplicarea întregii cantități de nutrienți să se realizeze încă de la pregătirea terenului, prin împrăștiere, urmată de încorporare. AVANTAJE: se câștigă timp prețios și se poate termina în timp util semănatul culturilor de primăvară. DEZAVANTAJE: există riscul să lase plantele fără nutrienții esențiali unui start reușit (azot sub formă amoniacală, fosfor solubil și disponibil, calciu, dar și micronutrienții esențiali implicați în procesele metabolice și enzimatice precoce cum sunt Mn, Zn și B).

Cum putem asigura plantelor nutrienții esențiali?

1. Plasarea nutrienților cât mai aproape de sămânță – localizat.

2. Furnizarea tuturor nutrienților esențiali din îngrășământ (solubilitatea elementelor scade semnificativ dacă solul este mai rece de circa 10 grade, la fosfor și zinc până la 90%).

3. Furnizarea de elemente minerale în forme solubile și disponibile imediat, dar în cantitate limitată pentru a nu avea acțiune toxică asupra germinației plantelor sau acțiune acidifiantă asupra solului.

De ce produsele din gama SULFAMMO la semănat?

1. Aplicat localizat 100kg/ha:

– furnizează elementele minerale necesare unui start reușit (N, S, Mg în Sulfammo 25, dar și Ca, Zn și B în Sulfammo 30) lângă sămânță;

– nu întârzie semănatul; în această doză, alimentarea cu îngrășăminte a semănătorii poate coincide cu alimentarea cu sămânță (în funcție de model).

2. Conține nutrienți în forme solubile și disponibile imediat pentru plantă.

3. Nu eliberează forme de azot care au acțiune toxică asupra germinatiei plantelor.

4. Nu are acțiune acidifiantă asupra solului (N și S din îngrășământ sunt în forme complexe).

5. Azotul din îngrășământ este protejat și nu este supus pierderilor (volatilizare și levigare).

6. Produsele din gama Sulfammo conțin pe lângă elementele minerale și o componentă organică (specificitate) cu acțiune asupra protecției elementelor din îngrășământ și solubilizarii altor nutrienți din sol sau cu acțiune asupra managementului azotului atât din sol cât și din plantă.

Contactați cu încredere specialiștii Timac Agro România. Compania dispune de toate instrumentele necesare pentru a vă sprijini în teren și a vă oferi soluțiile cele mai potrivite în vederea creșterii profitabilității fermei dumneavoastră!