Hibrizii strategici de floarea soarelui Clearfield Plus din portofoliul LIMAGRAIN

În România, gradul de îmburuienare și rezerva de semințe de buruieni sau rizomi din sol sunt foarte ridicate, buruienile având o mare plasticitate ecologică și fiind foarte bine adaptate la condițiile climatice locale și prosperând pe solurile fertile din țara noastră. Lansarea din urmă cu 2 decenii a hibrizilor de floarea soarelui rezistenți la erbicide și a tehnologiilor aferente, au constituit bazele dezvoltării sustenabile a culturii de floarea soarelui în România, cultură puternic concurată în primele stadii de vegetație de multe specii de buruieni anuale, bienale sau perene, dicotiledonate sau monocotiledonate. Controlul eficient al acestora în perioada critică de creștere a culturii de floarea soarelui, de la răsărit până la formarea a 4-5 perechi de frunze, dar și controlul parazitului Orobanche cumana care este larg răspândit în zona de Sud-Est a țării, sunt esențiale pentru obținerea unor producții ridicate care să asigure rentabilitate și profitabilitate.

În oferta din campania 2022, compania LIMAGRAIN vă propune o gamă largă de hibrizi adaptați tehnologiei Clearfield Plus din segmentul linoleic și high-oleic, însă vă supunem atenției 3 hibrizi rezistenți la erbicidele imidazolinonelor:LG 50.635 CLP, LG 55.55 CLP și LG 50.797 CLP.

LG 50.635 CLP este un hibrid linoleic semi-timpuriu, consacrat pe piața din România și recomandat pentru toate zonele de cultură a florii soarelui din România, datorită plasticității ecologice deosebite și rezistenței mari la factorii biotici (în special la principalele boli, dar și a rezistenței genetice la lupoaie) și factorii abiotici de stres (seceta și arșița atmosferică din a doua parte a perioadei de vegetație), cu calități deosebite prin prisma conținutului ridicat de ulei (48-49%) și a semințelor mari, pline, cu MMB ridicat de 60-65 grame și cu MH de 42-45 kg/hl.

LG 55.55 CLP este un hibrid linoleic semi-timpuriu, fiind perfect adaptat atât condițiilor dificile de cultură din Sudul și Estul României, cât și zonelor cu perioade lungi de secetă și arșiță, cu soluri sărace și puternic infestate cu rase virulente de lupoaie. Reușește să se mențină în preferințele colaboratorilor noștri datorită stabilității producțiilor de la an la an și a timpurietății lui, fiind primul hibrid care se recoltează și care eliberează terenul devreme pentru înființarea culturilor de toamnă.

LG 50.797 CLP este un hibrid high oleic, segment aflat într-o continuă dezvoltare în ultimii ani pe piața din România, datorită apetitului tot mai mare al consumatorilor europeni industriali și casnici pentru hibrizii de floarea soarelui cu conținut ridicat și de calitate superioară a uleiului. Datorită toleranței bune la secetă, a rezistenței genetice la lupoaie și a potențialului genetic ridicat de producție, acest hibrid asigură producții ridicate în toate zonele favorabile culturii de floarea soarelui din România.

În condițiile în care se respectă recomandările tehnologice specifice hibrizilor high oleici (distanța de izolare, doze echilibrate de îngrășăminte cu azot, respectarea densității recomandate și evitarea supramaturării înainte de recoltare), hibridul LG 50.797 CLP poate atinge valori ale conținutului de acid oleic de 90-92% și producții ridicate de boabe.

Alegerea hibridului potrivit care să răspundă cel mai bine condițiilor climatice și tehnologiei folosite în fermă, este o etapă decisivă, de importanță majoră, dar și o garanție că beneficiați de un nivel bun de performanță, de caracteristici agronomice superioare date de progresul genetic la care s-a ajuns prin investiții mari în cercetare. În această privință, portofoliul de floarea soarelui LIMAGRAIN este foarte bine diversificat și perfect adaptat tendințelor pieței și condițiilor de cultură din țara noastră.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să consultați site-ul nostru oficial www.lgseeds.ro  sau să contactați colegii din teritoriu. 

GHEORGHE Mariana

Oleic Crops Product Manager