Hibrizii de porumb siloz EURALIS, testați în cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Tg. Mureş

porumb siloz

La Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare a Bovinelor din Sângeorgiu de Mureș, EURALIS testează hibrizi pentru porumb siloz, sorg și soia. Doamna Iustina Lobonțiu, Cercetător în cadrul stațiunii din anul 1977 (42 de ani), pe partea vegetală, ne-a dezvăluit în ce constă activitatea instituţiei și ce părere are în calitate de cercetător despre hibrizii EURALIS.

Stațiunea din Sângeorgiu de Mureș a fost înființată în anul 1947, inițial ca stațiune de pășuni și fânețe, în anul 1962 a intrat sub egida Institutului de Cercetare Zootehnic Balotești, iar din 1981 a devenit Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru creșterea bovinelor. Din aprilie 2019 se află sub tutela Universității de Ştiințe Agronomice și Medicină Veterinară din București. În cadrul stațiunii se ameliorează și se cresc bovine din rasa Balțată Românească, dar și material furajer pentru hrana animalelor.

Stațiunea, condusă de domnul Ioan Oroianu, Director General încă din anul 2000, are 42 de angajați, dintre care 8 cercetători. În prezent, deține 350 de capete bovine (150 vaci de lapte și 200 juninci) și lucrează aproximativ 150 ha teren arabil. Tipul solului este brun roșcat de pădure, cu un pH acid, cuprins între 5-6,2 și un humus scăzut de 1,9-2,5.

În ultimii ani, stațiunea a testat hibrizi EURALIS de porumb siloz, sorg și soia, întrucât potențialul de producție este unul ridicat, iar calitatea silozului este superioară. Pentru anul agricol 2019, stațiunea a avut în testare 2 hibrizi de porumb siloz EURALIS.

“Am testat hibrizii ES ZLATAN – FAO 500 și ES FERIA – FAO 550. Am decalat perioada de semănat la sfârșitul lunii martie, când în sol erau 6°C. Semănatul s-a realizat la 10 cm în sol, iar gradul de răsărire a fost de 98%. Ca și lucrări agricole, am realizat arătură de toamnă, plus discuit, am folosit îngrășăminte în primăvară, iar fosforul a fost aplicat încă din toamna trecută. Suntem foarte multumiți de hibrizii de siloz EURALIS, pentru că am obținut producții cuprinse între 65-75 tone/ha. Pot spune că sunt foarte productivi și stabili de la un an la altul, aspect foarte important pentru noi. De asemenea, calitatea silozului este una foarte bună.

Stațiunea determină din siloz cantitatea de fibră, cantitatea de amidon și conținutul de proteină. Tăierea cocenilor de porumb o facem de la 30 cm. Porumbul siloz îl însilozăm când este încă verde. Hibridul ES FERIA a fost recoltat în faza de lapte ceară şi este foarte performant. Din totalul de 150 ha, în anul agricol 2019 am semănat 65 ha de porumb pentru siloz. Preferinţele noastre se îndreaptă spre hibrizii mai tardivi. Pentru porumb a fost un an foarte bun, iar la producția de porumb boabe am obținut până la 14 tone/ha cu hibrizii Euralis, o producție foarte bună pentru zona noastră”, a spus doamna Iustina Lobonțiu.

ES ZLATAN FAO 500 este un hibrid cu genetică Tropical Dent®, cu un efect stay green extrem de pronunțat, calitate foarte bună a silozului. Conținut de amidon 35%; digestibilitate totală 72%; unitate furajeră carne 0,82; unitate furajeră lapte 0,92; conținut în Azot total 7,31.

ES FERIA FAO 550 este un hibrid cu o pornire viguroasă în vegetație, conținut ridicat de substanță activă. Conținut de amidon 32%; digestibilitate totală 69%; unitate furajeră carne 0,75; unitate furajeră lapte 0,89; conținut în Azot total 7,15.

Tot în cadrul stațiunii, doamna Lobonțiu testează și hibrizi de sorg EURALIS. “Sorgul are un mare avantaj – nu este scos de ciori, pentru că sămânța nu este tratată. La sorg nu se permite tratarea semințelor. Nu avem probleme nici cu mistreții în zona noastră. Cu sorgul asigurăm concentratele, mai precis silozul de sorg. Pot spune că nu au existat diferențe între silozul de sorg și cel de porumb.

Am semănat BMR GOLD X (hibrid de sorg pentru siloz) și am obținut o producție de 45 tone/ha, recoltarea fiind făcută în septembrie. Ne interesează și sorgul pentru boabe, am semănat ES ALIZE și ES ALBANUS (cu boabe albe) și am obținut o producție cuprinsă între 8-9 tone/ha, cu aproximativ 1,5-2 tone/ha mai mult decât alți hibrizi de sorg, iar umiditatea nu a depășit 15%. Calitatea silozului de sorg este una foarte bună pentru rația furajeră a animalelor”, a adăugat cercetătorul.

BMR GOLD X este un hibrid semi-tardiv, pentru siloz, de tip BMR, cu nervură mediană de culoare maronie. Digestibilitate foarte mare – 60% şi un conţinut foarte mare de zaharuri solubile, de 22%. Acest hibrid este foarte adaptat la condiţii de secetă, are un panicul steril, nu produce seminţe. Se pretează la cosit pentru obţinerea fânului. Datorită conţinutului ridicat de zaharuri solubile se poate combina cu porumbul destinat silozului. În acest caz, are loc o pornire foarte rapidă a fermentaţiei lactice şi obţinerea unui siloz foarte calitativ. Silozul obţinut se poate utiliza după 4 săptămâni de la recoltare.

ES ALIZE este un hibrid semi-timpuriu, cu boabe roşii, cu panicul semi-compact. Are un profil agronomic excelent, adaptat la toate condiţiile de cultură. Are un potenţial de producţie ridicat, datorită toleranţei mari la frângere şi scuturare. ES ALIZE este cel mai performant şi bine vândut hibrid de sorg din gama Euralis.

ES ALBANUS este un hibrid timpuriu, cu boabe albe şi panicul compact. Are o vigoare excelentă de pornire în vegetaţie şi un potenţial ridicat de producţie. Este foarte tolerant la boli şi performează bine în condiţii de secetă.

O altă cultură testată la stațiune este cea de soia, anul acesta fiind semănate 35 de hectare, iar producția este folosită strict în hrana animalelor. “Folosim soia ca bază furajeră pentru bovine, facem full fat, păstrăm toate componentele nutritive ale bobului. Calitatea furajului s-a observat în producția de lapte și conținutul de grăsime al acestuia. Amestecăm soia cu triticale, porumb sau cu sorg.

Soiurile ES DIRECTOR și ES ISIDOR au tulpină foarte rezistentă, sunt rezistente la cădere, au punct de inserție foarte bun, la 12-13 cm. La soia nu aplicăm îngrășăminte, doar amendamente din 3 în 3 ani (pe bază de carbonat de calciu, cu 2% Azot). Îmi place foarte mult cultura de soia, pentru că nu suntem nevoiți să cumpărăm proteină pentru hrana bovinelor”, a mai spus doamna Lobonţiu.

Soiul ES DIRECTOR este grupa 00, are un conţinut de proteină de 41% şi de ulei de 20,5%. Este foarte tolerant la cădere şi are un potenţial ridicat de producţie. Echivalent grade FAO porumb 280-350.

ES ISIDOR este grupa 1, are un conţinut foarte bun de proteină, de 42,2% şi de ulei de 20,3%. Are o capacitate excelentă de ramificare, o tulpină robustă, fiind foarte tolerant la cădere. Echivalent grade FAO porumb 400-450.

“Cu buruienile anuale nu avem probleme, pentru că aplicăm două erbicide anual. Nici dăunătorii nu reprezintă o ameninţare pentru culturile noastre. Fertilizarea o facem în funcție de cartarea solelor, unele parcele având lipsă de potasiu. Utilizăm fosfor în toamnă, iar în primăvară aplicăm la sol toate substanțele. La porumb siloz mergem pe 120-150 kg/ substanță activă, iar la sorg pe o cantitate mai mică. Folosim și gunoi de grajd pe unele parcele și se vede diferența la producție”, a completat doamna Iustina Lobonțiu, la finalul discuţiilor.

Hibrizii Euralis sunt performanţi, stabili şi adaptaţi condiţiilor climatice din România. Descoperiţi portofoliul complet de hibrizi Euralis pentru cultura mare: porumb boabe şi siloz, floarea-soarelui, sorg, soia şi rapiţă de toamnă. Mai multe detalii găsiţi pe www.euralis.ro.