Hibrizii de porumb KWS au performat din nou

kws viziru 1 aug

În data de 1 august a.c, în localitatea Viziru, județul Brăila, compania KWS a organizat un eveniment de excepție la care au luat parte numeroși fermieri. Gazda manifestării a fost domnul Liviu Gheorghe, administratorul fermei Mărețu Prod Com. Deschiderea i-a revenit doamnei Doriana Nițu, Director General KWS Semințe.

“Încep prin a vă mulţumi încă o dată pentru încrederea pe care ne-o arătaţi. Sperăm să vă avem alături mulţi ani înainte şi sunt convinsă că împreună vom avea rezultate frumoase, care ne vor aduce satisfacţii tuturor. Pentru că portofoliul KWS devine de la an la an tot mai complex, am hotărât să realizăm o segmentare a produselor pe grupe de performanţă în funcţie de tehnologia aplicată şi astfel să facilităm procesul de selecţie pentru fiecare fermier. Am introdus în piaţă grupa Clima Control3, sub această umbrelă fiind cuprinşi hibrizii cu o toleranţă ridicată la secetă şi arşiţă, care vă garantează un sezon reuşit chiar şi în cazul în care vă desfăşuraţi activitatea în condiţii de stres termic şi hidric. De asemenea, vă punem la dispoziţie grupa de performanţă a hibrizilor de porumb KWS, cu ponderea majoritară a hibrizilor de nouă generaţie creaţi în România pentru fermierii de aici, precum şi cu aplicabilitate eficientizată în condiţiile unor practici agricole avansate. Această grupă cuprinde, pe lângă alte varietăți genetice, 4 hibrizi valoroși, pe care îi puteți observa în platforma demonstrativă: Karpatis (FAO 340), KWS Smaragd (FAO 350), KWS Kashmir (FAO 370) și KWS Durango (FAO 480), despre care sunt convinsă că ne veţi împărtăşi lucruri foarte bune după ce îi veţi introduce în culturile dumneavoastră. Am convingerea că alături de KWS fiecare dintre dumneavoastră are și va avea un sezon profitabil”, a spus Doriana Nițu.

 

La rândul său, Ion Voinea, Director Dezvoltare Produse KWS Semințe, a explicat detaliat caracteristicile grupei de hibrizi Clima Control3.

Noi ne concentrăm pe toată perioada de vegetație a porumbului, conștienți că rezistența la secetă nu este dată de un caracter genetic unitar. Dacă ar fi fost așa, cei care se ocupă cu modificările genetice ar fi găsit această genă, ar fi adus-o de undeva, nu știu, din cactus sau din altceva, și ar fi făcut ca porumbul să consume foarte puțină apă. Ei bine, nu e așa! Rezistența la secetă este rezultatul unui complex de factori, care începe cu modul în care este dezvoltat porumbul, cu modul în care este cultivat și se încheie prin a da valoare tuturor acestor elemente. Am acordat o atenție sporită ameliorării materialului genetic pentru climatul temperat-continental în care se află și țara noastră. Suntem lideri pe piața din România la hibrizii de porumb pentru siloz, este vorba de doi hibrizi extrem de valoroși, Mikado și Konsens și la varietățile biologice sticloase, iar pentru porumbul boabe avem în portofoliul nostru grupa hibrizilor de înaltă performanță și, bineînțeles, grupa hibrizilor Clima Control3 a subliniat Ion Voinea.

 

Hibrizii din grupa Clima Control3 de la Viziru au fost: Konfites, Kapitolis, KWS 4484, KWS Bellavista și KWS 2370.

Tehnologia de cultivare aplicată pe platforma demonstrativă din Viziru pentru hibrizii de porumb din grupa Clima Control3 și din grupa de înaltă performanță Plus4Grain a presupus semănatul în data de 04.04.2019 la o densitate de 72.000 boabe germinabile la hectar, fertilizarea de bază, odată cu semănatul, cu 240 kg/ha NPK – 20/20/0 și o fertilizare în vegetație cu 250 kg/ha azotat de amoniu, la prașila mecanică. Erbicidarea s-a realizat cu produse de la compania FMC, partener în realizarea evenimentului (Glyfos Ultra, Starship, Innovate, Diniro). Combaterea dăunătorului Ostrinia nubilalis s-a realizat cu produsul Coragen.

Cei mai performanți fermieri sunt vizați de KWS prin intermediul grupei de hibrizi superperformanți Plus4Grain, capabili de rezultate extraordinare în condiții de practici agricole de înaltă performanță și tehnologie intensivă. Sunt zece aspecte ale tehnologiei necesare pentru succesul hibrizilor Plus4Grain.

Hibrizii Plus4Grain valorifică superior inputurile, sunt hibrizi deosebit de puternici, capabili să exploateze calitățile mediului și să se ridice la înălțimea investițiilor. Acești hibrizi se exprimă la adevăratul potențial în sole foarte bune și la un nivel tehnologic foarte bun.

Hibrizii Plus4Grain se pretează la sole curate, fertile, cu performanțe constante și verificate. Pentru determinarea celor mai bune terenuri din fermă se calculează producțiile medii/ha din ultimii 10 ani și fluctuațiile de producție. În funcție de acestea, se poate determina care sole pot pune în valoare hibrizii Plus4Grain și care necesită alte tipuri de hibrizi.

Pentru o imagine corectă a potențialului pe care îl are sola și a acțiunilor ce se impun, este nevoie de o cunoaștere a fertilității momentane a solului. Sunt necesare analize care să determine nivelurile de azot, fosfor și potasiu, în funcție de care se pot determina cantitățile optime de fertilizant.

Producțiile ridicate sunt susținute printr-o fertilizare adecvată, realizată în urma testelor de sol menționate mai sus. Azotul trebuie aplicat în fracții judicios alese. De asemenea, este necesară susținerea culturii de porumb cu fosfor, potasiu, sulf, zinc și magneziu. Pentru a asigura cantitățile necesare de azot, este utilă o aplicare starter a fertilizanților, mai ales în condiții climatice dificile. Ulterior, fertilizarea cu azot se realizează înaintea stadiilor de dezvoltare rapidă, când plantele au nevoie cel mai mult de acest element. Producerea unei tone de boabe de porumb necesită circa 18 kg de azot într-o formă disponibilă. Pentru o folosire cât mai eficientă a azotului, este necesară alegerea corectă a momentului aplicării și selectarea corectă a formei de azot și a metodelor de aplicare.

Hibrizii Plus4Grain au nevoie de apă ce poate veni din precipitații, irigații sau aport freatic, dar poate fi păstrată în sol doar prin măsuri agrotehnice inteligente. Din punct de vedere al aprovizionării cu apă, cele mai bune condiţii de vegetaţie pentru porumb sunt realizate atunci când se acumulează peste 250 mm de la începutul lunii mai până la mijlocul lunii august, din ploi bine distribuite, iar solul a ieșit din iarnă cu o rezervă de apă suficientă. Irigarea, aportul freatic și regimul pluviometric sunt principalele surse de aprovizionare cu apă, dar managementul apei în sol se realizează și printr-o sumă de măsuri agrotehnice menite să faciliteze acumularea, păstrarea în sol și punerea ei la dispoziția plantei într-un mod echilibrat. Afânarea adâncă a solului din toamnă favorizează o mai bună acumulare a apei. Pregătirea patului germinativ printr-un număr cât mai redus de lucrări, executate cu utilaje potrivite la momente inteligent alese, păstrează apa în sol și facilitează contactul seminței cu apa pentru o răsărire uniformă și rapidă. De asemenea, păstrarea solului liber de buruieni, astfel încât apa să fie consumată doar de porumb, este una dintre măsurile esențiale.

Rotația culturilor este cel mai la îndemână mijloc pentru crearea condițiilor unor producții ridicate. Rotația întrerupe ciclurile insectelor dăunătoare și poate reduce cantitatea necesară de fertilizant pe bază de azot, atunci când sunt incluse soia și alte leguminoase în rotație. De asemenea, prin această metodă sunt reduse compactarea și eroziunea solului și este îmbunătățită structura solului și, implicit, capacitatea de reținere a apei.

Producțiile ridicate sunt obținute prin densități optimizate, direct armonizate cu fertilizanții și apa. Densitățile scăzute conduc la stabilitatea culturii, pe când densitățile ridicate creează posibilitatea unor producții mai ridicate.

O pregătire optimă a patului germinativ creează condițiile favorabile răsăririi și dezvoltării rapide. Principalii factori limitativi sunt solurile umede și temperaturile scăzute din sol, dar și straturile de sol complet secătuite. Temperaturile scăzute pot să frâneze răsărirea și dezvoltarea uniformă a plantelor, cu o afectare fundamentală a productivității.

Pentru o producție ridicată, este necesar să se realizeze practici ce vor facilita răsărirea. Trebuie ajustată adâncimea de semănat la condițiile de sol, astfel încât semințele să ajungă în contact cu umiditatea din sol. Răsărirea neuniformă afectează performanța culturii deoarece plantele ce răsar mai târziu nu vor putea să concureze cu plantele mai mari, răsărite mai devreme.

Istoricul solei, competența și experiența fermierului sunt decisive în managementul buruienilor. Cultura de porumb este cel mai puternic afectată de competiția buruienilor de la stadiul de 4 frunze până la cel de 9 frunze. Este periculos pentru plantele de porumb să intre în contact cu prea multe substanțe chimice între 7 și 9 frunze, când se formează paniculul și firele de mătase, consecințele posibile fiind reducerea numărului de boabe pe știulete, fecundarea deficitară și dezvoltarea insuficientă a paniculului.

Hibrizii de porumb din grupa Plus4Grain utilizați în ferma din Viziru au fost Karpatis (FAO 340), KWS Smaragd (FAO 350), KWS Kashmir (FAO 370) și noutatea anului 2019 KWS Durango (FAO 480).

În finalul evenimentului au fost prezentați și trei hibrizi de floarea-soarelui. Este vorba de KWS Acer CL, KWS Achilles CLP și KWS Apache CL. Tehnologia de cultivare pentru specia mai sus amintită s-a caracterizat prin următoarele: semănatul a avut loc în data de 04.04.2019, densitatea a fost de 60.000 de boabe germinabile la unitatea de suprafață, iar fertilizarea a avut loc concomitent cu semănatul 240 kg/ha NPK – 20/20/0. Combaterea buruienilor și a agenților patogeni s-a realizat chimic, utilizându-se produse ale companiei FMC.

Din echipa specialiștilor KWS, prezenți la evenimentul de la Viziru, au mai făcut parte Ion Marinescu, reprezentant KWS Brăila, Adrian Sandu, reprezentant KWS zona de sud și Viorel Mircea, reprezentant Departament Tehnic KWS.

 

Reporterii revistei Business Press Agricol prezenţi la evenimentul organizat de KWS Semințe la Viziru au stat de vorbă cu specialiștii companiei, chiar înainte de prezentările din câmp.

Doamna ing. Dorina Nițu, director general KWS Semințe, ne-a declarat: “Evenimentul de astăzi se desfășoară sub umbrela «Genetica Performanței – Hibrizii KWS – Investiții pentru viitor». Prin acest schimb de experiență care se realizează în ferma Mărețu Prod Com dorim să arătam din nou fermierilor noștri noutățile și soluțiile cele mai potrivite pentru fermele lor. Ne axăm foarte mult pe ce știm să facem noi cel mai bine, și anume, să optimizăm potențialul genetic. De acest lucru este responsabilă stațiunea noastră proprie de cercetare și ameliorare de la Alexandria, care reprezintă nucleul de generare a noi hibrizi, extrem de apreciați de fermierii români. Aici creăm hibrizi 100% românești, precum Kamparis – FAO 390, Kapitolis – FAO 410, Kashmir – FAO 370, KWS Bellavista – FAO 330, care sunt deja de 2 ani pe piață și au confirmat rezultate excepționale.

De asemenea, o altă investiție majoră pe care KWS a făcut-o în 2007 este și Stația de Procesare a Semințelor de Porumb din Siliștea, jud. Brăila. În această stație procesăm semințe nu numai pentru piața internă, ci și pentru export. Vrem să arătăm fermierilor noștri că investim în continuare masiv în cercetare, și nu ne vom opri aici, pentru că nevoile lor sunt din ce în ce mai specifice pe hibrizi de înaltă performanță. Fermierii investesc din ce în ce mai mult în tehnologii și ne bucură acest trend, pentru că și noi facem parte din acest progres. 

În turul tehnic de astăzi vom arăta atât hibrizii din portofoliu, cât și pe cei noi, care sunt în testare și care se vor alătura conceptelor ClimaControl3 și Plus4Grain. În loturile de testare vom prezenta hibrizi de porumb, dar și hibrizi de floarea soarelui. La hibrizii de floarea soarelui KWS este la început de drum, dar dorim să le arătăm fermierilor că suntem prezenți și pe acest segment. Bineînțeles că se lucrează în continuare masiv și pe programul de ameliorare la cultura de floarea soarelui. 

Mesajul meu pentru cei mai importanți parteneri ai noștri, fermierii, este că le vom fi alături în orice investiție pe care vor să o facă în fermele lor cu hibrizi de nouă generație, concepte noi, tehnologii ce le vor asigura creșterea performanței și a productivității.”

 

Doamna Maria Mocanu, Șef al Laboratorului de Control al Calității Semințelor, a precizat: “Conduc Laboratorul de Control al Calității Semințelor din 2011, când acesta s-a înființat și pot să spun că a fost primul de acest tip din sectorul privat românesc. Este una dintre investițiile majore ale KWS în România și reprezintă o dovadă a implicării companiei în dezvoltarea agriculturii românești.

Laboratorul nostru este autorizat de MADR și de Laboratorul Central pentru Controlul Calității Semințelor București, dar a fost și primul laborator acreditat EU. În cadrul acestuia verificăm și testăm indicii de calitate ai semințelor, privind germinatia și energia germinativă, puritatea tehnică, uniformitatea bobului, sarea sanitară și comportamentul seminței la cold test, adică rezistența semințelor la condiții vitrege de germinaţie, respectiv temperaturi scăzute, ger și umiditate ridicată.

Avem hibrizi de porumb amelioraţi pentru toate zonele de cultură din România și pot să spun că au o genetică extrem de performantă, aceștia având rezistență la secetă, arșiță, boli, dăunători și la condiții vitrege precum căderea sau frângerea. De asemenea, hibrizii de floarea soarelui și rapiță sunt specii dicotile și sunt creați pe segmentul Clearfield, adică cu rezistență la erbicide precum pălămida, orobanche etc. Doar sămânța care întrunește toți acești indici peste valorile agreate este ambalată și livrată către fermele din toată țara. Fermierii sunt extrem de interesați de hibrizii KWS Semințe pentru că le oferă ceea ce își doresc, într-un cuvânt calitate și productivitate.”

 

La rândul său, Roxana Pârvulescu, specialist marketing, a menţionat: “Compania KWS Semințe a dat startul evenimentelor în câmp, acesta de astăzi fiind primul care deschide seria celor din această vară-toamnă. Îi așteptăm pe partenerii noștri de încredere, fermierii, cu hibrizi de o genetică extrem de performantă, precum și cu noutăți, așa cum i-am obișnuit.

Campaniile de comunicare și evenimentele organizate de KWS promovează noile concepte, precum și hibrizii de nouă generație. De exemplu, conceptul ClimaControl3 oferă hibrizi de porumb cu toleranță ridicată la secetă și arșiță. Conceptul Plus4Grain oferă hibrizi dedicați exploatării intensive cu mijloace tehnologice avansate, iar Proiectul pentru România, hibrizii de porumb KWS creați în România pentru fermierii români.

Mesajul meu pentru fermieri este că îi invităm la toate evenimentele noastre, care vor avea loc la SCDA Caracal pe 12 august, la Dumbrăvioara, jud. Mureș pe 14 august, la Satu Mare pe 26 august şi în Moldova, la Girov, jud. Neamţ, după 10 septembrie. Fermierii apreciază hibrizii KWS și suntem mândri că îi avem în continuare ca parteneri. În plus, an de an, pot să spun că ni se alătură fermieri noi, deoarece KWS pune la dispoziție în fiecare sezon material genetic de înaltă calitate, care le oferă rezultate de excepție!”

 

Violeta Niculae, Director de Strategie şi Inovare, ne-a spus: “Așa cum este și sloganul companiei, noi, la KWS, semănăm viitorul. De aceea, conturăm întreaga strategie, atât la nivel de grup, cât și pe plan local, pornind de la așteptările din ce în ce mai complexe pe care le au fermierii noștri de la soluțiile cu care noi venim. Considerăm că ceea ce astăzi este performant, mâine va fi ceva obișnuit, așa încât permanent îmbunătățim materialul genetic al hibizilor și aducem produse de ultimă generație, ca fermierii să știe că se pot baza pe noi oricând. Ne axăm foarte mult pe cercetare – ameliorare, pe inovație și pe răspunsuri la întrebări viitoare. De aceea, am dezvoltat programe specifice la nivel zonal şi, în plus, ne-am concentrat pe digitalizare în toate proiectele noastre din ultimii doi ani, promovând acest nou curent la evenimentele dedicate partenerilor noștri. Prin ceea ce facem, încercăm să le transmitem fermierilor că suntem aproape de ei și că îi sprijinim în activitatea lor la întreaga noastră capacitate.

 

La finalul prezentărilor, reporterii revistei au stat de vorbă cu fermierii pentru a culege impresiile despre produsele KWS Semințe.

Prezenţi la eveniment împreună cu colegii din fermă, domnii Neculai Ardeleanu şi Ovidiu Bâtica, din județul Brăila, au spus: “Administrăm un total de 1.100 de hectare pe raza judeţului Brăila printr-un grup de 3 societăți – Lixand Com, Rigasi Trans și Pomicola. Structura culturilor este formată din grâu, rapiță, porumb siloz, porumb pentru consum și loturi experimentale. Participăm cu interes la aceste evenimente deoarece intrăm în contact cu informații și noutăți tehnologice extrem de importante, care sunt bine venite pentru noi, fermierii.

Colaborăm cu KWS Semințe de la care folosim hibrizii de porumb siloz, dar în urma vizitării câmpului demonstrativ de astăzi vom avea în vedere o colaborare mult mai amplă pentru că hibrizii de porumb și floarea soarelui ne-au convins prin niște culturi de excepție. La noi în fermă, în urma campaniei de recoltat grâul și rapița, putem spune că am obținut producții bune.

Mesajul nostru pentru colegii mei fermieri este să participe la astfel de evenimente pentru că sunt o adevărată școală pentru noi. Îndemnul este să folosiți cu încredere hibrizii marca KWS pentru a vă bucura de producții bogate și profit! Le dorim un an îmbelșugat tuturor, iar companiei KWS mult succes în continuare!”

 

Domnul Dinu Gheorghe din comuna Ciochina, județul Ialomița, un fermier cu o mare experiență agricolă, prezent la evenimentul de la Viziru, ne-a declarat: “Principiul după care mă ghidez este că întotdeauna avem câte ceva de învățat, iar aceste evenimente sunt tocmai bune pentru acest lucru. Prezența mea aici se datorează faptului că folosim o genetică extrem de performantă de la KWS și, în același timp, avem o colaborare foarte bună cu toți specialiștii companiei. Eu consiliez un colaborator care administrează 1.600 de hectare de teren pe care le cultivă cu porumb, rapiță și grâu. De la KWS Semințe folosim hibrizi de porumb și rapiță care ne oferă producții mari și de calitate, iar din acest punct de vedere îi recomand cu multă căldură tuturor fermierilor pentru a obține o agricultură performantă și profit. Semințele KWS sunt testate cu multă rigurozitate, sunt adaptate condiţiilor din ţara noastră şi, în plus, inginerii agronomi ai companiei oferă consultanță prețioasă și sunt alături de fermieri în câmpurile de cultură. Felicitări KWS pentru performanța dovedită astăzi în loturile demonstrative!”