Gigante Pressure, semănătoarea cu distribuție pneumatică marca Maschio Gaspardo

Maschio 1

Pentru un semănat direct eficient există o serie de reguli generale și anume: presiunea pe fiecare secție în parte trebuie să fie ridicată, adâncimea de semănat uniformă, tăierea reziduurilor să fie agresivă și închiderea canalului de semănat să fie completă.

“GASPARDO” este un nume în lume în domeniul inovării, proiectării și construcției de semănători pentru semăntul direct în miriște. În anul 1994 familia Maschio a achiziționat fabrica de semănători Gaspardo. La ora actuală, grupul Maschio Gaspardo realizează o gamă variată de mașini de semănat, de la semănătorile de cereale și plante prășitoare până la cele pentru legumicultură și semănat direct în miriște.

Gigante Pressure este considerată ca fiind una dintre cele mai moderne semănători cu distribuție pneumatică de semințe și îngrășăminte din lume, folosită în special pentru semănatul direct în miriște (în teren neprelucrat). Aceasta are un mare avantaj: prin lucrarea efectuată nu se distrug rezervele de apă din sol, un lucru important pentru fermierii din România, mai ales că acest an a fost unul secetos.

Secția de semănat a fost proiectată special de Maschio Gaspardo pentru a asigura o fiabilitate crescută, chiar și în condițiile în care solul este foarte dur și umed. Punctele de fixare ale secției sunt mai întărite, iar punctele de gresare sunt protejate. Cadrul este complet sudat, structura acestuia este cu margini puține, pentru un flux de teren și curățire mai bună, iar șuruburile și componentele mobile au fost reduse.

Buncărul presurizat, cu capacitatea de 3410 litri, este dotat cu două compartimente (2240 litri pentru semințe și 1170 pentru îngrășăminte), la care au dispărut colțurile pentru o curgere ușoară a semințelor în distribuitor. Accesul la acesta este ușor, încărcarea se face cu șnec sau saci mari, iar scara de serviciu a buncărului este cu închidere. Acesta are un centru de greutate mai coborât, pentru a putea lucra în bune condiții pe solurile înclinate, iar ciuperca externă de distribuție a fost realizată pentru o mai bună ergonomie în interiorul buncărului (spațiu/curățire). El se mai caracterizează și printr-o calitate mărită a distribuției și eficiență ridicată.

Distribuitoarele de semințe și de fertilizare au fost modernizate. Acestea sunt presurizate, impermeabile la apă și praf, având un acces îmbunătățit pentru proba de semințe.

Maschio 2

Ultima modificare a secției de semănat direct pleacă de la o îndelungată experiență a Grupului Maschio Gaspardo în cercetarea și dezvoltarea soluțiilor pentru o agricultură conservativă, prezentând numeroase îmbunătățiri importante atât pentru fiabilitatea structurală cât și pentru eficiența în lucru din punct de vedere agronomic. Pe carcasa mare a discurilor de semănt sunt montați rulmenți conici care garantează o rezistența maximă. Secția de semănat e susținută de un braț rezistent realizat din fontă. Arcul permite o încărcare de până la 210 kg, presiune care se manifestă pe fiecare secție în parte. Acesta permite o penetrare ușoară a brăzdarului chiar și pe terenuri grele. Arcurile de compresie se reglează prin strângerea simplă a piuliței, pentru a se adapta oricărei condiții a terenului.

Brăzdarul disc, realizat acum cu un diametru mare (Ø 475 mm) și brăzdarul lateral contribuie la deschiderea brazdei și depozitarea seminței cu o precizie ridicată. Roțile de acoperire a semințelor executate din fontă (anticorozive) au libertate de mișcare, presiune ridicată, iar în cazul terenurilor denivelate asigură o mai bună acoperire a semințelor. Datorită utilizării unor limitatori interschimbabili de fontă (anticorozivi) adâncimea de semănat este uniforma. Precizia este maximă indiferent de cultură și de condițiile terenului (umiditate etc.). Presiunea corectă a semănării asigură o răsărire rapidă și omogenă. Deschiderea brazdei se realizează printr-un unghi lejer al discului (2°), îmbunătățind contactul dintre semințe și teren.

Maschio 4

Dintre noutățile structurale aduse secției amintim: întărirea componentelor supuse la forte și stres (puncte de susținere și rulmenți), îmbunătățirea autocurățirii elementelor, componente încastrate pentru vibrații mai mici și materiale noi anti-corozive. Bucșa pentru fixare arc a fost dublată pentru o uzură mai mică, iar gresorul este protejat în interiorul structurii. Brăzdarul este dotat cu un element blocator turnat. Pe suportul arcului de presiune a roții de acoperire este montat un dinte antirotire. Rulmenții la roata de copiere sunt măriți cu două rânduri de bile pentru o susținere îmbunătățită. Pentru trecerea mai ușoară a fluxului de teren, la roata de acoperire s-a montat un deflector și un suport răzuitor turnat. Pe șosea și pe câmp, noile roți mai mari oferă o îmbunătățire a rezistenței la uzură și scad compactarea.

Reglarea adâncimii pentru asigurarea unei răsăriri maxime. Pentru a garanta o germinare uniformă și o răsărire completă a semințelor la o adâncime corectă, tehnica semănării directe este fundamentală. Efectul mulcirii permite menținerea umidității și temperaturii ideale pentru germinarea culturii. Secția de semănat directă Gaspardo permite reglarea la adâncimea de semănat în funcție de tipul culturii și de condițiile generale ale terenului. Operația cere înlocuirea limitatorilor de adâncime (interschimbabili). Gaspardo pune la dispoziția fermierilor 4 tipuri de limitatori pentru adâncime standard (Ø 360 mm – lățime 70 mm, adâncimea de semănat 5 cm, condiții normale de tren, chiar grele), semănare superficială – 2 modele (Ø 400 mm – lășime 70 mm, condiții normale de teren, chiar grele și Ø 400mm – lășime 110 mm, pentru terenuri umede – adancimea de semănat 3 cm) și semănare pe terenuri cu pregătire minimă (Ø 400 mm – lățime 115 mm, neindicat pentru terenuri umede și argiloase, adâncimea de semănat de la 0 la 8 cm). La varianta folosită pe terenuri cu pregătire minimă reglarea limitatorului se face cu ajutorul unui bolț.

Mashio 5

Semănătoarea Gigante Pressure are disponibilitatea de a folosi conexiunea ISOBUS. Fermierul poate să profite la maxim de tehnologia tractorului, cablurile de legătura sunt cu mult mai puține decât la varianta clasică, iar posibilitatea de lucru cu sistemele GPS face ca aceasta semănătoare să fie ideală pentru fermierii din România.

Gigante Pressure se realizează în variatele de 4 m (22 de secții), 5 m (28 de secții) și 6 m (33 de secții) lățime de lucru, lățime de transport 3 m, distanța între elemente (secții)/rânduri este de 360 mm/1250 mm, iar între rânduri este de 180 mm. Puterea minimă necesară la tractor este cuprinsă între 180-250 CP. Pentru instalația hidraulică sunt necesare 3 sau 4 prize hidraulice la tractor.

Sorin – Tiberiu Bungescu

USAMVB “Regele Mihai I al României” din Timișoara