Florin Constantin, Agxecutive: “Putem vorbi de agricultura V5, ceea ce reprezintă agricultura robotizată!”

florin constantin conf

Ediţia a III-a a Conferinţei „Agricultura de Precizie”, organizată la finalul lunii februarie a.c. de Agenţia TMT PR, a adus în atenţia invitaţilor ideile europene și cele mai noi inovații tehnologice oferite fermierilor din România, având ca obiectiv creșterea competivității și a productivității acestora.

Printre vorbitorii conferinţei s-a regăsit şi Florin Constantin, Senior Agri Consultant, Fondator Agxecutive, care a vorbit în prezentarea sa despre viitorul agriculturii raportat la forţa de muncă şi la robotizarea acestui domeniu.

“În cadrul acestei conferinţe s-a discutat despre soluții și tehnologii extrem de interesante, acestea fiind de viitor pentru sectorul agricol. Am să aduc în atenție două aspecte. În primul rând, specialiștii doresc să creeze platforme, astfel încât fermierii să aibă acces la o multitudine de date.

Un ingredient important în oferirea suportului decizional pare să fie această inteligență artificială, care este acum sarea și piperul tuturor aplicațiilor. De asemenea, trebuie să punctăm și aspectele financiare care sunt foarte importante, pentru că fermierii români au investit serios și au foarte multe costuri indirecte. Tocmai de aceea, ei trebuie să știe precis în ce și cât să investească, astfel încât să obțină performanță și profit în fermele lor.

Al doilea element pe care vreau să-l abordez este cel al resurselor umane. Avem impresia că toate aceste tehnologii creează o paradigmă prin care aparent scot cumva omul din ecuație. Realitatea arată că jumătate dintre fermieri au peste 55 de ani. Acest lucru înseamnă că peste 10 ani foarte mulți specialiști ies la pensie. Ce punem în loc? Tânăra generație sau roboți?

Avem cu adevărat aici două puncte care se reliefează foarte puternic, precum schimbul de generații și cel de mentalitate. Când vorbim de aplicații digitale, fermierii spun că au nevoie de un analist care să se ocupe de aplicație, să o întrețină, să introducă date în ea și să o interpreteze, pentru că nu au timp și nu sunt familiarizați cu aceste tehnologii.

Totodată, ieșim ușor din această utopie, spun eu, a fermei de familie, pentru că foarte mulți tineri pleacă în mediul urban şi spre alte sectoare precum serviciile și în locul lor nu vine altă generație care să preia conducerea în ferme. În acest caz există tendința comasării și eficientizării fermelor, care se profesionalizează, creând astfel exploatații mai mari. Această perspectivă am văzut-o și în occident, prin formarea cooperativelor, bazându-se pe fermierii mai mici care acum ies la pensie şi nu au neaparăt succesori. Acest aspect duce inevitabil la comasarea fermelor, pretutindeni în Europa. 

Astfel, o situație la nivel global arată că 2,5 miliarde de oameni depind la această oră de agricultură. Alte studii arată că în urmă cu 30 de ani fermierii se plângeau că nu au tehnologie, în urmă cu 20 că nu au apă, acest lucru fiind de actualitate și acum, iar în ultimii 5-10 ani că nu au forță de muncă. Paradoxal, răspunsul a venit din zona digitală. Oamenii au acces la aplicaţiile de socializare, toată lumea are acces la aceste device-uri, medii care creează aspirații și astfel nimeni nu mai vrea să stea la coada vacii sau să mai culeagă recolta sub cerul liber și arșița de vară.

În aceste condiții putem vorbi de agricultura V5, ceea ce reprezintă agricultura robotizată. O agricultură în care mecanizarea generalizată este înlocuită de roboți și de mașinării care nu mai funcționează neapărat cu operator uman pe ele în mod sistematic. Întrebarea este dacă suntem într-o luptă între oameni și roboți? Eu spun că nu. De ce? Pentru că avem OMUL care stă în spatele acestor mașinării, în plan decizional. Omul care gestionează tractorul inteligent, omul care programează robotul, omul care vede și are nevoie de analiză, de drone, de utilaje, de logistică integrată, de trasabilitatea producției etc. Toate aceste lucruri sunt niște servicii pe care fermierii, și nu numai, le pot accesa în acest moment, chiar dacă este o mare nevoie de raţionalizare şi simplificare a lor”, a subliniat Florin Constantin.