Fă-ți datoria față de mediu! Colectează și predă GRATUIT ambalajele goale provenite de la produsele de protecție a plantelor! Vino în perioada octombrie-decembrie 2020 la centrele SCAPA!

scapa 800

Tot ce trebuie să faci pentru mediu este să colectezi și să predai ambalajele goale de pesticide de la tine din fermă la centrele SCAPA din zona ta. Fermierii și distribuitorii care utilizează sau comercializează produse de protecție a plantelor pot preda GRATUIT, în perioada octombrie-decembrie, cantitatea de ambalaje de plastic, metal sau hârtie provenite de la produsele de protecție a plantelor pe care o deţine la centrele de colectare SCAPA, respectând condițiile de preluare. Ambalajele de pesticide din plastic sunt reciclate și transformate în tuburi și cutii pentru izolații în construcții, țevi de scurgere/canalizare și alte produse utile pentru agricultură și industrie.

Pentru a evita răspândirea COVID-19 colectarea ambalajelor se va efectua cu respectarea tuturor recomandărilor transmise de către autorități. În acest sens, fermierul va verifica telefonic la centrul de colectare din regiunea sa dacă  poate preda ambalajele în ziua respectivă sau dacă este necesară o programare în prealabil pentru a evita aglomerările la nivelul centrelor SCAPA.

Grija pentru mediu este în responsabilitatea noastră

Grija pentru mediu reprezintă responsabilitatea fiecăruia dintre noi și trebuie să adoptăm o serie de măsuri, atât în gospodărie, cât și atunci când desfășurăm o activitate profesională pentru a ne asigura că mediul, așa cum îl știm noi acum, va rămâne la fel și pentru generațiile viitoare.

Ambalajele garantează livrarea, depozitarea și utilizarea în siguranță a produselor de protecție a plantelor. Date fiind exigențele actuale atât din punct de vedere legislativ, cât și în ceea ce privește preocuparea oamenilor pentru componenta de protejare a mediului, industria de protecție a plantelor și-a asumat responsabilitatea de a prelua, utiliza si/sau elimina corespunzător ambalajele rezultate în urma utilizării produselor de protecție a plantelor, protejând astfel sănătatea fermierilor și asigurând dezvoltarea sustenabilă a agriculturii.

Adoptarea unui comportament ecologic responsabil TREBUIE să facă parte din educația noastră. Doar așa vom reuși să conservăm corect resursele naturale neregenerabile.

GRATUIT pentru ambalajele decontaminate prin TRIPLA CLĂTIRE

Curăţarea ambalajelor este fundamentală în orice sistem de gestionare a ambalajelor de unică folosinţă şi reduce pericolele asociate, precum şi eventualele riscuri pentru sănătatea oamenilor şi a mediului.

Pentru preluarea gratuită ambalajele provenite de la produsele de protecție a plantelor din plastic și metal vor fi decontaminate prin tripla clătire, uscate și separate de capace, fiind depozitate în saci speciali. De asemenea, ambalajele secundare de hârtie și carton vor fi curățate și compactate. Colectarea gratuită se aplică pentru ambalajele din plastic și metal doar dacă au fost decontaminate prin tripla clătire.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este SCAPA_tripla-clatire.png
DE REȚINUT! Pentru canitățile mai mari de 30 mc prin programul SCAPA este asigurată preluarea ambalajelor produselor de protecția plantelor direct din fermă, cu o programare inițială la TelVerde: 0800.800.211.

70 de centre de colectare SCAPA la nivel național

Pământul reprezintă cea mai importantă resursă implicată în procesul de obținere a produselor agricole. Un pământ sănătos poate fi lăsat moștenire generațiilor viitoare. Ai grijă de pământul tău și colectează toate ambalajele folosite în fermă.

Atât fermierii cât și distribuitorii de produse de protecție a plantelor pot contribui în mod direct la protejarea mediului și la creșterea procentului de colectare și reciclare a ambalajelor prin predarea acestor deșeuri în cadrul programului SCAPA. La nivel național sunt 70 de centre de colectare SCAPA, ce au un program diferit de colectare. Calendarul de colectare SCAPA poate fi consultat pe site-ul AIPROM – https://www.aiprom.ro/proiecte/scapa.

SCAPA de ambalaje!

Produsele de protecția plantelor folosite în fermă, generează anual o cantitate însemnată de ambalaje ce pot avea un impact negativ asupra mediului și asupra solului, atât de valoros pentru orice fermier. Membrii AIPROM se implică activ în procesul de colectare și reciclare a ambalajelor de pesticide din plastic, metal sau hârtie susținând financiar programul SCAPA al AIPROM, ce răspunde în cel mai eficient mod cerințelor privind protecția mediului prin colectarea și reciclarea ambalajelor provenite de la produsele de protecția plantelor. Programul este gratuit pentru fermieri și centrele de colectare!

Preluarea ambalajelor se realizează prin intermediul unicului operator al AIPROM – Ecorec Recycling, furnizorul serviciilor de inspecţie, transport şi valorificare a ambalajelor, cu participarea importantă a companiilor distribuitoare selectate în calitate de centre de colectare. Pentru a afla mai multe informații despre furnizorul serviciilor SCAPA puteți suna la: 0755.017.486. De asemenea, pentru mai multe detalii despre funcționarea programului SCAPA puteți afla direct de la AIPROM la numărul de telefon: 0751.030.922 sau la adresa de e-mail: office@aiprom.ro.

Doar printr-o implicare şi o cooperare activă între industria de protecție a plantelor, fermieri, distribuitori și centre de colectare vom putea face pași importanți către o economie circulară, protejând mediul și reutilizând materialele rezultate din procesul de reciclare a ambalajelor produselor de protecție a plantelor.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este web_program_SCAPA_2020-724x1024.jpg