Extinderea sistemului de irigații locale printr-o schemă de ajutor de stat, o soluție cu impact economic imediat

CFRO_Logo-RGB_RO

Clubul Fermierilor Români urmărește să sprijine prin propunerile înaintate către Guvern și Parlament asigurarea continuității și stabilității afacerilor fermierilor, continuarea programelor de investiții în modernizarea agriculturii, indiferent de riscurile generate de actuala criză globală de natură medicală, de schimbările climatice sau de instabilitatea piețelor.

Seceta de anul acesta a pus în evidență și mai mult faptul că suprafața de teren irigabilă în prezent în țara noastră este foarte scăzută, aspect care generează incertitudini serioase pentru securitatea alimentară a României și afectează grav competitivitatea agriculturii locale. Fermierii pe care-i reprezentăm conștientizează și ei pe deplin importanța acestui subiect și nevoia de efort investițional pentru dezvoltarea de sisteme locale de irigatii pe o suprafață cât mai largă (sistemul național fiind relevant pentru o mică parte a terenurilor afectate și prezentând mai puțină flexibilitate, traseul fiind deja configurat).

În contextul în care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat public preocuparea pentru această problematică și din dorința de a sprijini remedierea situației, asociația noastră a înaintat autorităților propunerea de lansare în regim de urgență a unei noi scheme de ajutor de stat pentru extinderea și dezvoltarea irigațiilor locale. Echipa de specialiști ai Clubului a elaborat și pus la dispoziția Ministerului documente suport pentru analiza și decizia rapidă în favoarea lansării unui program dedicat exclusiv irigațiilor, bazat pe o schemă de ajutor de stat.

Inițiativa asociației noastre vine în întâmpinarea și sprijinul eforturilor autorităților române pentru un plan de măsuri imediate, eficiente, cu impact pe termen lung privind asigurarea funcționării și extinderea sistemului de irigații în țara noastră, pentru reducerea riscurilor economice, cele privind siguranța alimentară și competitivitatea fermierilor români în situații de secetă.

Considerăm fezabilă și eficientă o nouă schemă de ajutor de stat care să cuprindă trei forme de sprijin, precum și flexibilitate la începutul perioadei de finanțare:

  • Garanție a statului pentru împrumuturi bancare cu destinația respectivă (contracte de împrumut pe 72 luni);
  • Subvenționare a dobânzii în limita a 100.000 euro pe beneficiar (conform prevederilor cadrului temporar);
  •  Confirmare a aplicării regimului de taxare pentru motorină și în ceea ce privește combustibilul necesar pompelor pentru sistemele de irigație locale.

Flexibilitatea ar consta într-o perioadă de grație la rambursare de 6 luni cu privire la creditele de mai sus.

Formele de sprijin prezentate sunt permise de Cadrul European Temporar în materia ajutoarelor de stat (cu respectarea specificităților acolo descrise) și nu vor ridica dificultăți de aprobare la nivelul Comisiei Europene (procedura de aprobare în cazuri destul de similare fiind rapidă).

Considerăm că puține programe de investiții ar putea avea un impact mai bun proporțional și durabil decât unul de tipul celui prezentat și sperăm într-o promovare cu maximă celeritate din partea autorităților române, de natură a contribui efectiv chiar de anul acesta atât la agricultura românească, cât și la revigorarea economică mai largă.

Despre Clubul Fermierilor Români

Clubul Fermierilor Români este o asociație non-profit și neguvernamentală, care promovează interesele fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu. Obiectivul principal al Clubului este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

Pentru mai multe referințe accesați www.cfro.ro.