Ediția de debut a FARM FOOD FORUM organizat de Federația PRO AGRO – un succes

proagro

În perioada 8-9 mai 2018, peste 450 de fermieri și procesatori din industria alimentară, conform organizatorilor, au participat în Poiana Brașov, la prima ediție a FARM FOOD FORUM.

Evenimentul organizat de Federația Națională PRO AGRO, a beneficiat de prezența unor personalități precum consilierul prezidențial Cosmin Marinescu din partea Administrației Prezidențiale, președintele Partidului Popular European Joseph Daul, secretarul general al Copa Cogeca Pekka Pesonen, Jose Manuel Cebollas Sebastian, vicepreședinte ASAJA, europarlametarii Marian Jean Marinescu, Daniel Buda și Mihai Țurcanu, președintele ASAS Valeriu Tabară și vicepreședinții PRO AGRO.

Manifestarea a reuşit să reunească fermierii şi procesatorii, producătorii şi liderii organizaţiilor profesionale din toate sectoarele agricole – de la vegetal la zootehnie, inclusiv apicultură, până la procesare şi comercializare. În cadrul evenimentului s-a dezbătut activitatea sectorului agricol post PAC 2020, mai ales bugetul agriculturii și modificările care vor fi aduse Politicii Agricole Comune. Au fost aduse în atenție subiecte precum reducerea bugetului PAC 2021-2027, creșterea cofinanțării naționale și posibila plafonare a plăților directe.

 

Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, a subliniat că subiectul central dezbătut la nivelul asociațiilor membre ale federației l-a reprezentat și îl reprezintă noua Politică Agricolă Comună.

„O ţară agricolă importantă cum este România trebuie să aibă un punct de vedere faţă de viitorul construcţiei agricole europene de după 2020. Cred foarte mult în dumneavoastră şi mă mândresc cu rezultatele pe care membrii noştri le au în producţie. Vreau să nu trec peste două probleme majore pe care România le are acum. Sunt două probleme la care aşteptăm răspuns. Este vorba despre neonicotinoide, unde trebuie să ne susţinem interesul naţional. România este cel mai mare cultivator de porumb din UE şi are o agricultură cu o anumită specificitate, iar o insectă, un dăunător ce se numeşte Tanymecus, ne face mari pagube în culturile de porumb”, a declarat Emil Dumitru.

Liderul PRO AGRO a prezentat oaspeților de la Bruxelles o plantă de porumb atacată de răţişoară şi o a doua care a reuşit să se dezvolte pentru că sămânţa a fost tratată cu neonicotinoide.

„Pentru a le explica colegilor din Parlamentul European, vă arătăm cum arată un porumb atacat de Tanymecus şi cum arată un porumb tratat cu neonicotinoide. Cred că România trebuie să primească în continuare nu derogare, ci permisiunea de a utiliza substanţe neonice. Eu cred că şi glifosatul, a doua problemă pe care fermierii noştri o au în vedere, ar trebui utilizat pe mai departe”, a spus Emil Dumitru.

Tema reprezentării fermierilor români la Bruxelles s-a aflat, de asemenea, în atenția participanților. În opinia PRO AGRO, fermierii români trebuie să stea la masa unde se iau marile decizii. Acum, acest lucru nu se întâmplă, întrucât România nu are reprezentare în cea mai mare structură care apără şi susţine interesele agricole la nivelul UE: COPA-COGECA. Federaţia Naţională PRO AGRO a propus introducerea unei cotizaţii profesionale obligatorii. Cotizaţia profesională are ca sistem de colectare o reţinere din partea APIA. Este vorba de ajutoarele de stat pe care România le acordă pe sectorul agricol. Fermierii pot să direcţioneze suma respectivă printr-o anexă la cererea unică de plată, către o asociaţie pe care o consideră că îi reprezintă cel mai bine interesele şi care este afiliată la o structură reprezentativă la nivel naţional. Cotizația ar urma să fie de 0,5 euro/ha sau echivalent UVM.

„Singura soluţie de finanţare este să plătim o cotizaţie profesională agricolă şi să ne câştigăm independenţa de a ne reprezenta interesele. O cotizaţie profesională agricolă înseamnă profesionalizarea mediului asociativ din România. Eu cred că trebuie să-i convingem pe cât mai mulţi să ne susţină ideea, fiind o chestiune absolut transparentă. Pentru a nu mai sta cu mâna întinsă către minister şi pentru a finanţa activitatea de reprezentare a intereselor legitime ale fermierilor, se impune adoptarea unui astfel de act normative”, a menţionat liderul PRO AGRO.

Emil Dumitru și-a exprimat dezamăgirea pentru că niciun reprezentant al Ministerului Agriculturii nu a dat curs invitaţiei de a participa la FARM FOOD FORUM.

„Îmi exprim speranţa că, pe viitor, MADR va rămâne un partener de nădejde şi că este doar o defecţiune de parcurs astăzi. Îmi pare nespus de rău că tratăm în alb şi negru fermierii din România şi lucru ăsta nu face bine”, a încheiat Emil Dumitru.

România beneficiază de un potenţial uriaş în agricultură, iar în acest domeniu este nevoie de stimularea producţiei şi a antreprenoriatului, a fost mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia evenimentului organizat de Federaţia Naţională Pro Agro, prin consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

“România beneficiază de un potenţial uriaş în agricultură, care este însă insuficient valorificat şi departe de a primi sprijinul de care are nevoie. Avem datoria să transformăm acest potenţial, în mod inteligent şi durabil, într-un adevărat atu national”, se spune la începutul documentului.

“O direcţie importantă trebuie să vizeze schimbarea statutului actual de importator net în domeniul agroalimentar. Pentru aceasta, însă, trebuie încurajate şi sprijinite lanţurile de producţie competitive”, menţionează şeful statului.

România a înregistrat, anul trecut, un deficit comercial total de 13 miliarde de euro, din care 2 miliarde de euro este deficitul comercial rezultat din sectorul agroalimentar. “Pentru a avea performanţe sustenabile în agricultura şi economia noastră, politicile economice trebuie axate, în principal, pe stimularea producţiei şi a antreprenoriatului, care să renască activitatea economică şi în mediul rural. Această orientare este esenţială pentru revigorarea satului românesc şi pentru prosperitatea comunităţilor rurale. Este deosebit de importantă încurajarea iniţiativei antreprenoriale în agricultură, în special din partea tinerilor”, se arată în documentul prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

În actualul exerciţiu financiar european, România beneficiază de peste 20 de miliarde de euro fonduri europene, care pot contribui la competitivitatea agriculturii româneşti şi la dezvoltarea mai echilibrată a zonelor rurale, doar că pentru aceasta priorităţile guvernamentale şi eforturile fermierilor trebuie să fie convergente.

“Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat proiectul de buget multianual al Uniunii Europene post-2020. România va susţine menţinerea unor alocări semnificative pentru Politica Agricolă Comună, care trebuie să rămână una puternică, echilibrată şi orientată către viitor, capabilă să ofere bunăstare tuturor cetăţenilor europeni”, adaugă preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, Şeful statului a salutat prezenţa preşedintelui PPE, Joseph Daul, la eveniment şi i-a îndemnat pe fermieri să folosească toate facilităţile pe care fondurile europene li le oferă.

 

Dimitrie Muscă, președintele Combinatului Agroindustrial Curtici din județul Arad, le-a reproșat europarlamentarilor prezenți la congres că nu au făcut nimic pentru a împiedica interzicerea folosirii în agricultură a neonicotinoidelor, insecticide eficiente în combaterea Tanymecus (rățișoara porumbului). Fermierul a spus că-i vine să plângă, pentru că nu vrea să închidă ferma. „Mii de oameni depind de mine”, a declarat Muscă.

De asemenea, fermierul arădean a fost critic și la adresa conducerii Ministerului Agriculturii, în special a secretarului de stat Daniel Botănoiu. El a apelat la minister cu rugămintea de a le da voie agricultorilor din vest să stropească cu substanțe folosind aviația utilitară. Dar fără rezultat.

„Domnule ministru, daţi-ne voie să lucrăm cu avioanele pentru câteva produse, pentru că la ora actuală sunt autorizate în țară 5 produse spre a fi folosite cu aviația utilitară, pe lângă cealaltă gamă pe care o putem folosi terestru. Din aceste produse, unul sau două sunt insecticide, iar trei sunt fungicide. Discutăm și tot discutăm de câteva zile și nu se rezolvă nimic. Un secretar de stat în Ministerul Agriculturii nu poate să dea o derogare în situaţia în care totul este la latitudinea sa, în condițiile în care pentru noi, fermierii din zona de vest era o stare de necesitate, era vorba de pâinea țării, de aproape jumătate din suprafața de teren a țării din zona de vest cultivată cu rapiță și cu porumb. El nu se implică și spune: lasă, direcția agricolă să rezolve. În Ungaria sunt omologate 24 de produse pentru aviația utilitară, în România numai 5. Nu ne punem singuri talpă?! Domnule ministru, de ce staţi pe scaunul acela? Este păcat să țineţi un asemenea scaun ocupat, domnule ministru!”, au fost cuvintele lui Dimitrie Muscă.

Președintele Combinatului Agroindustrial Curtici a mai spus că suntem singura țară din Uniunea Europeană în care agricultorii plătesc impozite pe subvențiile agricole.

Suntem singura țară din Uniunea Europeană care plătim taxe și impozite pe subvenții. De ce sunt impozitate subvențiile când o lume întreagă nu o face?! Acest răspuns încă nu l-am primit de la nimeni”, a încheiat vehement, Dimitrie Muscă.