Cum să protejăm potențialul de producție la cerealele de toamnă mai ales în condiții de secetă?

O curățenie timpurie va proteja potențialul de producție

Buruienile sunt mari consumatoare de apă, lumină și elemente nutritive (în special azot). Presiunea buruienilor în toamnă penalizează dezvoltarea culturii în momentul în care planta își programează potențialul de producție. (număr de plante, număr de frați…).

Cum se poate observa mai jos, Arvalis a demonstrat că o prezență limitată de buruieni/mp (26 Vulpia, 2 Galium, 22 Matricaria, etc…) sunt suficiente pentru a reduce potențialul de productie cu cel putin 5%!

O intervenție în toamnă permite un câștig de producție de până la 3.5 to/ha, mai ales în caz de presiune importantă de Vulpia cum poate fi ușor observat în vestul și sudul României. O erbicidare de toamnă preemergentă sau postemergentă timpurie (în stadiul culturii de 1-3 frunze) devine obligatorie.

Gestionarea buruienilor dicotiledonate: mențineți potențialul de producție și câștigați timp în primăvară

Cu 1299 g/ha de substanță activă (Flufenacet-Pendimetalin-Diflufenican), MERKUR® este cel mai eficient erbicid împotriva buruienilor monocotiledonate și dicotiledonate. Merkur®, asigură o eficiență optimă asupra turiței (Galium), mușețelului (Matricaria), macului roșu (Papaver), veronica (Veronica spp), coada vulpii (Vulpia) sau raigras. Cel mai mare impact asupra potențialului de producție îl au buruienile. Ca beneficiu secundar, o curățenie de toamnă asigură o flexibilitate în primăvară (puteți scăpa de o erbicidare sau cel puțin vă asigurați o simplă erbicidare de completare care poate fi aplicată mai tarziu).

Gestionarea rezistenţelor:

  • În fiecare an, presiunea de buruieni creşte în România.
  • Erbicidarea este în general realizată în primăvară cu erbicide inhibitoare de ALS.
  • Buruienile au dezvoltat rezistenţă la aceste erbicide.
  • Prin erbicidarea de toamnă, se pot folosi 7 moduri de acţiune diferite faţă de cele disponibile la erbicidarea de primăvară şi astfel se gestionează dezvoltarea rezistenţelor şi se obţine o combatere mult mai eficientă a buruienilor.

Protejați potențialul de producție mai ales în condițiile unor veri și toamne secetoase

Lucrările solului au ca rol combaterea buruienilor care ar trebui să răsară în toamnă. În condițiile unei toamne sau veri secetoase, eficiența acestora scade, iar în aceste situații este foarte recomandată erbicidarea de toamnă. Această erbicidare va limita concurența pentru apa dintre culturi și buruieni.