Cultivatorul cu discuri “Veloce” de la Maschio – Performanţă şi fiabilitate ridicate

maschio Veloce 1

Firma Maschio Gaspardo este unul dintre producătorii de top din lume în domeniul tehnicii agricole. Inovarea, proiectarea și construcția mașinilor de lucrat solul și întreținerea culturilor reprezintă punctele forte ale companiei, ele realizându-se la fabrica Maschio Gaspardo de la Chişineu Criș, jud. Arad,  în România.

Grapele de la Maschio au confirmat în timp prin calitate, fiabilitate și un preț acceptabil pentru oricare fermier. Trecerea de la construcția grapelor clasice la cele cu discuri independente a însemnat o apropriere cât mai mare de cerințele actuale ale fermierilor, care doresc pregătirea patului germinativ în vederea semănatului la un standard cât mai ridicat.

La fabrica din Chişineu Criș, Maschio Gaspardo proiectează, dezvoltă și produce grape cu discuri atât pentru piață internă cât și pentru export. Întreg procesul de sudură este robotizat, atât pentru cadre, cât și pentru suportul discului. Discurile sunt montate independent pe cadru prin intermediul unor suporți elastici și sunt realizate dintr-un oțel de calitate superioară, care le conferă acestora o rezistență foarte bună în timp la uzură și la șocuri. Viteza de lucru recomandată este între 10  și 15 km/h. Aceasta este considerată tehnologia ideală pentru lucrările efectuate înaintea semănatului.

Maschio Gapspardo a intrat în ultimii ani pe piață din România cu o realizare de excepție – grapa cu discuri independente “VELOCE”. Compactă şi uşoară, Veloce este grapa cu discuri perfectă pentru gestionarea resturilor vegetale şi pentru pregătirea patului germinativ în vederea semănatului. Grapa este disponibilă cu cadru rigid sau pliabil, iar lăţimile de lucru sunt cuprinse între 1,85 și 7,0 m. Adâncimea de lucru la aceste grape este cuprinsă între 3 și 10 cm. Acestea pot să fie dotate cu diferte tipuri de discuri, care diferă între ele prin diamteru și profilul muchiei. Distanţa dintre cele două rânduri de discuri a crescut în comparaţie cu versiunea anterioară şi ajunge la 800 mm, pentru a facilita alunecarea rapidă a resturilor vegetale. Cadrul a fost reproiectat pentru a avea o rigiditate mai mare, creând un front de lucru unic şi compact. Discurile durificate de tip “crestate” sunt montate pe cadru separat pe suporturi concave noi, pentru o gardă la sol mai mare, permițând atât o absobţie mai mare a vibrațiilor, cât și o alunecare mai bună a resturilor vegetale între rânduri. Grapele sunt dotate cu două rânduri de discuri dințate independente, cu Ø 510 mm, care sunt amortizate prin sistemul “silent block” (sistemul de protecţie al elementului pe bară este format din 4 blocuri NR compacte pe fiecare element). La cerere sunt disponibile discuri concave cu 9 sau cu 15 dinți, cu diametrul de Ø 510 mm (fără preț suplimentar). Butucurile folosite de Maschio sunt de înaltă calitate (SKF Agri Hub) fiind rezistente atât la coroziune cât și la praf și umiditate. Cu SKF Agri Hub grapa nu necesită întreţinere. La acest tip de grapă rulmenţii au corpul înclinat, de tip cu bile pe 2 rânduri, integraţi în butuc. Suportul fiecărui disc este confecționat dintr-un oţel special, Hardox. Înclinația discului față de direcția de mers este de 17°, iar vertical față de sol de 7°. La noile grape Veloce există mai mult spațiu între disc și suport (braț). Concavitatea discului s-a redus la noile variante, în comparație cu cele din 2017.

Acesta lucrează în agregat cu un tăvălug care poate să fie de tip: colivie – Ø 450 mm, Packer – Ø 500 mm, cu inele – Ø 600 mm, cu flanșe – Ø 500 mm, gumat – Ø 500 mm, cu inele Packer – Ø 600 mm, inele „U” – Ø 560 mm sau dublu inele „U”. Reglarea adâncimii de lucru la tăvălug se face mecanic sau hidraulic (la cerere). În funcţie de necesităţile de utilizare, gama amplă de tăvălugi posteriori asigură întotdeauna o eficacitate maximă pe orice tip de sol. Veloce lucrează până la 10 cm adâncime. Ca accesorii amintim: deflector limitator dreapta spate, deflector limitator stânga față, kit tăvălug posterior cu reglare hidraulică a adâncimii și preț suplimentar pentru tăvălug posterior cu reglarea hidraulică a adâncimii.

Un alt accesoriu care poate fi montat pe aceste grape este semănătoarea pneumatică cu bazin de 200 litri și acționare electrică a suflantei sau bazin de 500 litri și acționare hidraulică a suflantei.

Grapa cu discuri purtată VELOCE cu cadru fix se construiește în variantele:

 • 200 – lățimea de lucru 1,85 m, lățimea totală 2 m, numărul de discuri 14, puterea la tractor 65-75 CP (48-56 kW);
 • 250 – 2,5 m, 2,55 m, 20, 80-90 CP (59-66 kW);
 • 300 – 3 m, 3 m, 24 de discuri, 100-110 CP ( 73-80 kW);
 • 350 – 3,5 m, 3,45 m, 28 de discuri, 120-130 CP (88-95 kW);
 • 400 – 4 m, 4,05 m, 32 de discuri, 140-150 CP (102-110 kW).

Prinderea la tractor se face printr-un cuplaj în 3 puncte, cat. a II-a sau a III-a N ISO. Variantele 300, 350 și 400 sunt dotate și cu kit de lumini.

Grapa cu discuri VELOCE cu cadru pliabil purtată se construiește în variantele:

 • 400 – lățimea de lucru 4 m, lățimea de transport 3 m, numărul de discuri 32, puterea la tractor 120-160 CP (88-118 kW);
 • 500 – 5 m, 3 m, 40 de discuri, 150-200 CP (110-147 kW);
 • 600 – 6 m, 3 m, 48 de discuri, 180-240 CP (132-176 kW).

La acest tip de grapă cadrul este rabatabil, lucru care se realizează hidraulic prin intermediul unor cilindrii hidraulici. Prinderea la tractor se face printr-un cuplaj în 3 puncte, cat. a III-a N ISO. Acționarea se face de la instalația hidraulică a tractorului. La tractor este nevoie de minim două distribuitoare hidraulice.

Grapa cu discuri semipurtată VELOCE se construiește în variantele:

 • 500 – lățimea de lucru 5 m, lățimea de transport 3 m, numărul de dicuri 40, puterea la tractor 125-200 CP (92-147 kW);
 • 600 – 6 m, 3 m, 48 de discuri, 150-240 CP (110-176 kW);
 • 700 – 7 m, 3 m, 56 de discuri, 240-320 CP (175-235 kW).

Tăvălugii folosiți în agregat cu grapa VELOCE se caracterizează prin:

• varianta tip “colivie” cu Ø 450 mm este utilizată pentru solurile mixte și nu în condiții de umiditate excesivă. Aceasta garantează o pregătire excelentă a patului germinativ în condițiile normale ale solurilor. Reglarea adâncimii de lucru se poate face mecanic prin intermediul unui pivot sau hidraulic prin intermediul unui cilindru montat central sau a doi cilindrii montați laterali.

• varianta “Packer” cu Ø 500 mm este utilizată pentru aratul de toamnă, pe soluri umede, pentru a distruge bulgării de pământ de la suprafață și pentru a asigura o compactare optimă a suprafeței pentru însămânțare. Aceasta are un efect de sprijin atunci când semănătoarea este folosită în agregat cu o grapă. Rotația este asigurată de către un set de dinți triunghiulari fixați pe cilindru.

• varianta “cu inele” este recomandată în special pentru terenurile de amestec compact și nerarefiat, fiind utilizat pentru nivelarea brazdelor cultivate de dimensiuni medii și mici (diametrul brazdei de nivelat fiind de maximum 150 mm).

• varianta “cu flanșe” cu Ø 500 mm este utilizată în special pentru arătură de toamnă, pe soluri umede, pentru a distruge bulgării de pământ de la suprafață și pentru a asigura o compactare optimă a suprafeței de însămânțare. Aceasta este curățată cu ajutorul unui dispozitiv de răzuire cu raclete din metal sau Teflon (gratpack).

• varianta “gumată” (din cauciuc) cu Ø 500 mm, de tip flexibilă, este recomandată pentru utilizarea combinată. Aceasta garantează adâncimea de semănat pe orice tip de sol. Lățimea acesteia poate fi de 2, 2,5, 3 sau 4 m, cu pas de 12,5 cm.

Conf. dr. ing. Sorin – Tiberiu Bungescu

USAMVB „Regele Mihai I al României“ din Timişoara