Cooperativa Țara Mea: Prețul coșului de Paști trebuie să rămână în limite responsabile

Valoarea coșului de cumpărături pentru masa de Paște a crescut semnificativ față de anul trecut, însă marjele peste 15% sunt total nejustificate . In timp ce toată piata înregistrează creșteri de aproximativ 50%, Cooperativa Țara Mea a păstrat marje de 10% și a sistat vânzarea produselor cu costuri mai mari.

Asa cum era de așteptat valoarea coșului de cumpărături pentru masa de paste de anul acesta a crescut, cu cel puțin 50% față de anul trecut. Creșterea se datorează majorării prețurilor materiilor prime și inflației, însă marjele peste 15% sunt complet nejustificate, conform reprezentanților Cooperativa Țara Mea.

Preturile mărite artificial vor genera importuri masive. Este momentul să luăm măsuri pe termen lung și să fim responsabili. Costurile de producție sunt cu 10% mai mari. Dar intermediarii profita, întreg lanțul profita sa ridice preturile fără să se gândească la consecinte.

Singurele zone care au într-adevăr dreptate sunt cele din zootehnie, unde furajul a crescut cu 1.1 și 1.2, iar prețul ambalajelor cu 30%, datorita costurilor crescute la energie.  Daca aceste produse se regăsesc direct  în prețul de la raft, la pășunatul liber nu există nici o motivație.

Faina a crescut de la 0.8 la 1.4, laptele a ajuns la 2.2 de la 1.6, toate  aceste majorări vin din prețul furajului, iar majorările din prețul ambalajului vin din costul la energie. Prețul la abator s-a mărit cu maxim 1 dolar, datorită prețului la curent, dar atât. 

Prețul roșiei, spre exemplu s-a dublat, dar producătorii spun că acesta trebuie echilibrat și nu ar trebui să  depășească 8 lei.

”Deși au crescut prețurile la azot, legumicultorii români nu dau cu azot, dau cu balegar. Sau așa ar trebui. Acum costă remorca de bălegar dublu față de anul trecut. E momentul sa ne liniștim, sa fim responsabili. Bietul producător român care astăzi încearcă să profite de o criza generala este exact cel care va plânge mâine, când piața intra in colaps ” A declarat Florin Burculescu – președintele Cooperativei Țara Mea.

Cooperativa Țara Mea nu va intra în acest joc iresponsabil. Cineva trebuie sa ia măsuri!

Prețul cărnii de miel a început să crească încă de la începutul anului, iar conducerea Cooperativei Țara mea trage un semnal de alarmă și spune că aceasta creștere este una nejustificată ce nu va face decât să aducă o criza atât în magazine cât și în fabrici sau abatoare.

”Am refuzat categoric sa aducem carne de  miel. Prețul corect la raft trebuie sa fie maxim 35 de lei. Nu are nici un motiv să crească prețul la miel. Mielul mănâncă lapte de la oaie, iar oaia mănâncă iarba. Nu exista costuri crescute pe acest segment. Nu s-au mărit taxele la Apia pentru pășune și nu ai nevoie de curent sau de gaz ca să crești oi. Toate creșterile din acest moment sunt niste exagerări crunte, dar cele la carnea de miel sunt peste orice limita. Cooperativa Țara Mea nu va intra în acest joc iresponsabil. Cineva trebuie sa ia măsuri, pentru că generam artificial  o criza mai mare decât exista deja.”

”Daca vă amintiți, acum doi ani românii au golit rafturile magazinelor. Ce nu știți că s-a întâmplat în spate, dar e real: muncitorii din fabrici au făcut ture de noapte, și-au lăsat copiii cu cine au putut, într-o încercare de a acoperi o cerere nerealistă. Știți ce s-a întâmplat după două săptămâni? Nimic nu se mai vindea. Fabricile mai mici au fost închise. Aceiași muncitori care făcuseră ture de noapte au plecat în șomaj. Cam asta se întâmplă în spatele unui val de isterie. Cam asta se întâmplă când fiecare se gândește la el însuși și mai puțin la binele comun”

Cooperativa Ţara Mea este cea mai mare cooperativă agricolă din România și are peste 5.000 de fermieri membri, cu activități pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producția de carne de porc şi pasăre, produse finite şi băcănie. Produsele Tara Mea se găsesc în magazinele Kaufland, Penny, Cora și pe platforma freshful.ro.