Cooperativa Țara Mea ajută producătorii români să își vândă produsele în supermarketuri

Odată cu pandemia de Covid-19, cererea pentru produsele românești a crescut considerabil, însă piața de desfacere a produselor locale reprezintă în continuare o problemă chiar și pentru legumicultorii cu experiență. În acest sens, Cooperativa Țara Mea a creat două programe destinate tuturor legumicultorilor care își doresc să devină membri și să uite de problema comercializării.

Programul „Împreună suntem responsabili” și programul preț fix reprezintă promisiunea Cooperativei pentru normalitate și pentru o dezvoltare armonioasă a producătorilor de legume. Ambele proiecte constau în asigurarea unui circuit corect al lanțului producție- desfacere, unde Cooperativa va facilita desfacerea legumelor românești în marile lanţuri de magazine, precum și

asigurarea procesării produselor de calitatea a doua, la cele mai mari fabrici de conserve și procesatori din România.

Programul „Împreună suntem responsabili” îi face pe fermieri parteneri stabili și asumați în lanțul de producție. Cooperativa pune la dispoziție ambalaje și centre de sortare, iar fermierul personal sortează legumele, asumandu-si responsabilitatea asupra calității lor. In același timp, cooperativa se asigură că marfa românească ajunge in magazine la un preț corect, fără intermediere.

In programul „Preț fix” intră, in general, membrii mai vechi ai cooperativei, care au experiența pieței. Statistic vorbind, legumele românești intra in piața la început de sezon cu preț mare, piața face importuri că sa stabilizeze prețul și, peste nici două săptămâni, fermierii încep să vândă in pierdere respectiv să arunce legumele. Răspunsul la această dilemă este ordinea și responsabilitatea: ne propunem o sumă pe întreg sezonul, care sa acopere cheltuielile și profitul micului fermier și rămânem în acea zonă stabilă. In acest fel, câștigă întreg lanțul și în special consumatorul.

Principalele probleme cu care se confruntă producătorii de legume

În luna februarie, echipa Țara Mea a demarat cele două proiecte și le-a făcut o vizită fermierilor din bazinele legumicole Izbiceni, Rotunda, Tia Mare, Matca și Cilieni pentru a dezbate problemele cu care se confruntă și pentru a pune bazele unei colaborări pe termen lung.

“Cea mai mare problemă a noastră este desfacerea. Vrem să facem ceva astfel încât să ne vindem produsele. Noi știm să producem, nu să vindem”. (Fermier Tia Mare)

Florin Burculescu, președintele Cooperativei le-a prezentat legumicultorilor avantajele înscrierii în sistemul de cooperativă și a răspuns la toate întrebările fermierilor, detaliind modalitatea de lucru pentru cele două programe.

“Un singur lucru este important acum, și anume fermierul să facă ce știe mai bine: să producă. Este momentul să creăm un front comun în care fiecare sa își aducă un aport la a schimba noțiunea de producție locală, pentru binele comun”, a declarat președintele Cooperativei. 

 “Ne dorim să colaborăm permanent cu fermierii pentru a le oferi sprijin personalizat în funcție de nevoile fiecăruia, de aceea am venit în întâmpinarea lor cu acest proiect.  Producătorul trebuie să își asume seriozitatea atât pentru calitatea mărfii cât și în ceea ce priveşte cantităţile livrate la timp, iar Cooperativa sa asigure desfacerea, prețul corect pentru fermier, tratarea fermierilor cu respect și seriozitate. Doar astfel legumele românești vor deveni o forță pe piață”, a declarat Florin Burculescu, președintele Cooperativei.  

Înscrierile în Cooperativă rămân deschise pentru producătorii care își doresc să îşi dezvolte producţia la standarde cât mai înalte și să fie sprijiniți în procesul de desfacere.

Procedeul de înscriere în Cooperativă începe prin completarea unui formular pe site-ul Țara Mea, urmând ca membrii Cooperativei Țara Mea să evalueze potenţialul fiecărui înscris și să le ofere consultanța necesară. Cooperativa Ţara Mea este cea mai mare Cooperativă agricolă din România și are peste 5.000 de fermieri membri, cu activităţi pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor şi până la producţia de carne de porc şi pasăre, produse finite şi băcănie.