Compania John Deere a dezvoltat primul tractor electric alimentat prin cablu, capabil să funcționeze complet autonom

Field

De la combustibil la energie electrică, un deziderat spre care tind tot mai mulți producători de mașini și utilaje agricole. Compania John Deere investește anual sume importante în cercetare și în proiectarea acelor utilaje care să răspund cerințelor clienților. În acest trend se înscrie și proiectul – GridCON – tractorul electric alimentat prin cablu capabil să funcționeze complet autonom.

Dezvoltă până la 400 CP

La sfârșitul anului trecut compania John Deere a dezvăluit informații importante cu privire la tractorul electric alimentat prin cablu ce dezvoltă până la 400CP. Proiectul de cercetare GridCON și acest prototip de tractor fac parte din eforturile permanente ale companiei americane în domeniul alimentării mașinilor agricole cu energie electrică, oferind, astfel, noi oportunități fermierilor în a-și produce și utiliza propria sursă de energie.

Funcționează complet autonom

John Deere a prezentat în 2016 primul tractor complet electric, cunoscut sub numele de SESAM (Aprovizionarea cu energie durabilă pentru mașini agricole). Tractorul GridCON arată foarte diferit față de predecesorul său, deoarece nu are cabină și nici un rând de baterii sub capotă. Acesta este primul vehicul care este complet electric, alimentat permanent prin cablu și capabil să funcționeze complet autonom în teren.

Un cablu de alimentare cu o lungime de 1.000 m

GridCON se bazează pe o conexiune prin cablu de la capătul de rând la tractor, care transferă putere continuă la peste 300kW. Utilajul agricol este prevăzut cu un tambur fixat pe mașină, cu o lungime de până la 1.000 m, ce poate fi extinsă dacă este necesar. În câmp, cablul este alimentat și înfășurat în timp ce este ghidat de un braț robot pentru a menține fricțiunea fără frecare și la sarcină scăzută. Un sistem inteligent de ghidare este de asemenea utilizat pentru a împiedica trecerea tractorului în sau peste cablu.

În lucru, tractorul urmează rândurile presetate complet autonom la viteze de operare de până la 20 km/h. De asemenea, autovehiculul poate fi ghidat manual folosind un joystick, care este utilă în mod special atunci când manevrați tractorul pentru a începe, de exemplu, lucrul la capăt de rând.

Este necesară o sursă de alimentare de 2,5kV AC, iar tractorul GridCON utilizează o magistrală de 700V DC pentru distribuția energiei electrice atât la bord cât și pentru implementele atașate. Mașina utilizează un pachet de răcire pentru cazul în care energia electrică este folosită în afara bordului, în timp ce eficiența totală de tracțiunii este de 85%.

Cântărește la fel de mult ca un model convențional

Greutatea totală a tractorului prototip GridCON, inclusiv tamburul de cablu și brațul robotului, este de aproximativ 8,5 tone, având aceeași greutate ca cea a unui tractor John Deere 6195R convențional, dar cu o putere de două ori mai mare. Inginerii de cercetare vizează o reducere a greutății totale cu cel puțin o tonă.

Pe lângă acest raport favorabil de putere/greutate, conceptul oferă avantajele duble ale funcționării fără zgomot și fără emisii. Comparativ cu tractoarele alimentate cu baterii, tractorul GridCON oferă, de asemenea, o reducere cu 50% a costurilor de întreținere și operare.

Proiectul GridCON este finanțat de Ministerul Federal pentru Afaceri Economice și Energie și administrat de Centrul German de Aerospațiu eV (DLR) din Köln. Este un proiect comun al companiei John Deere, al Universității din Kaiserslautern și al BAUM Consult GmbH.