Combaterea stresului termic la păsări

Probabilitatea ca păsările să sufere de pe urma caniculei crește exponențial când se coroborează doi factori impor­tanți: temperatura ambientală crescută și umiditatea relativ ridicată, factori ce produc păsărilor tulburări fiziologice majore. O astfel de tulburare fiziologică și comportamentală o reprezintă scăderea consumului de furaj cu până la 48%, fapt ce duce la diminuarea metabolismului păsărilor și, implicit, la reducerea consumului de energie, proteine și alte substanțe nutritive, ceea ce determină scăderea producției (sau a performanțelor sportive la porumbei), fenomen observat frecvent în perioadele caniculare.

Consecințele caniculei

Una dintre consecințele caniculei este lipsa apetitului cu scăderea consumului de hrană, fapt ce duce la reducerea cantităților de vitamine necesare păsărilor. În plus, unele vitamine au o rată de degradare ridicată în cazul caniculei. Ca urmare, se recomandă creșterea nivelului de Vitamina C întrucât nivelul de acid ascorbic scade considerabil în cursul caniculei și de Vitamina E deoarece crește reacția imunitară. Nu trebuie omis nici faptul că vitamina C ameliorează calitatea cojii oului.

Puii de carne sunt deosebit de vulnerabili la caniculă deoarece direct proporțional cu ritmul de creștere sporește și producția de căldură metabolică, dar nu și capacitatea de eliminare a căldurii. Temperatura corporală normală a păsărilor este de aproximativ 41°C. Pentru menținerea acestei temperaturi, răcorirea evaporativă, prin gâjâit, este cel mai important mod de eliminare a căldurii.

În procesul creșterii ratei respirației, echilibrul acidobazic este modificat, ceea ce duce la dezechilibrul electroliților.

Adăugarea de clorură de amoniu în furaj restabilește sporul în greutate și rata de conversie a furajelor, iar mortalitatea scade. Mai mult, adăugarea de clorură de sodiu – altă sursă de electroliți – în apa de băut, duce la creșterea consumului de apă, iar ulterior la creșterea sporului în greutate.

Completarea nutrețului păsărilor supuse stresului termic cu alte minerale decât cele cunoscute ca electroliți are, de asemenea, efect benefic.

Administrarea bicarbonatului de sodiu (0,15 – 0,30%) înaintea apariției caniculei este, la rândul ei, benefică deoarece, în unele situații, înlocuiește parțial, clorura de sodiu.

Apa, uneori considerată o componentă banală în nutriția păsărilor, are o importanță capitală; în condițiile de caniculă, consumul de apă joacă un rol de atenuator de căldură. Răcirea apei la temperatura de 23°C crește consumul de furaje.

Recomandări

– Se va evita supraaglomerarea;

– Se vor asigura condiții optime de microclimat; eventual, se vor monta ventilatoare suplimentare pentru circulația aerului, evacuarea amoniacului, a dioxidului de carbon și a reducerii umidității excesive;

– Se va administra apă proaspătă de băut;

– Se va administra, în apa de băut, Vitamina C 99% (1 g / 2 – 5 litri de apă) + Romselevit (1 ml / 1 litru de apă/zi), Columboclin (electroliți, 5 g / 2 litri de apă) și RomFortMin (concentrat de minerale esențiale și oligoelemente, în doză de 1 – 2 ml / litru de apă), iar în furajele combinate (sau amestecate cu hrană minerală, la porumbei) se va administra Cavitrom (pulbere cu vitamine, calciu, fosfat dicalcic, în proporție de 1,5 kg / 100 kg de furaj) asociat, eventual, cu NUTRI VITA-MIN-AMINO (100 g / 100 kg de furaj combinat).

Dr. Cătălin Tudoran

S.C. Romvac Company S.A.