Careu de avantaje pentru combaterea buruienilor la porumb

Multiplele întrebuințări în alimentația omului, a animalelor și ca materie primă pentru o serie de industrii, fac din cultura porumbului una din cele mai importante culturi, atât pe plan mondial cât și național. România ocupă un loc de lider european la cultura porumbului, fiind numărul 2 în Uniunea Europeană în 2020.

Porumbul este o plantă sensibilă la îmburuienare, concurența buruienilor pentru apă, hrană și lumină aducând pagube însemnate producției, aceasta putând scădea cu peste 80%. Gradul mare de îmburuienare a terenurilor din țara noastră impune folosirea de erbicide, acesta fiind cel mai eficient mijloc de combatere a buruienilor.

Summit Agro România este una dintre companiile cu un portofoliu complex de erbicide pentru combaterea integrată a buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate din cultura porumbului.

Click Pro este un erbicid nou în portofoliul Summit Agro, lansat la începutul anului 2020, ce conține două substante active: terbutilazin 326 g/l + mesotrione 50 g/l, asigurând un spectru larg de combatere a buruienilor din cultura porumbului.

Substanța activă terbutilazin face parte din grupa triazinelor, este preluată de buruieni prin rădăcini și frunze, apoi este translocată prin xilem în plantă, acumulându-se în vârfurile de creștere și frunze. Buruienile se îngălbenesc, apoi se necrozează.

Substanța activă mesotrione are acțiune sistemică, fiind absorbită prin rădăcină, tulpină și frunze, fiind translocată rapid în întreaga plantă prin xilem și floem. Acționează prin inhibarea enzimei HPPD, întrerupând sinteza unor compuși (plastoquinona și tokoferol), ceea ce duce la blocarea fotosintezei și a producției de carotenoizi în buruiană. Simptomele apar după 3-4 zile de la aplicare, prin decolorarea frunzelor buruienilor, urmată de necrozarea completă.

Click Pro este un erbicid cu dublă acțiune – peliculară și sistemică. Poate fi aplicat atât preemergent, cât și postemergent. Aplicat în postemergență, produsul asigură o combatere bună a buruienilor monocotiledonate anuale Echinochloa crus-galli, Digitaria sangunalis și Setaria sp. Pentru un control bun al buruienilor menționate, recomandăm ca aplicarea să se facă până la stadiul de înfrățire al buruienilor.

Produsul combate și principalele specii de buruieni dicotiledonate întâlnite în cultura porumbului: Amaranthus sp., Chenopodium sp., Xanthium strumarium etc.

În postemergență, produsul poate fi aplicat până la stadiul de dezvoltare de 8 frunze ale plantei de porumb, asigurând în acest caz și combaterea buruienilor cu emergență târzie – Abutilon theophrasti, Helianthus annus și Solanum nigrum.

Produsul are o selectivitate foarte bună față de planta de cultură. Doza omologată este de 2-2,3 l/ha. Doza aplicată se stabilește în funcție de gradul de îmburuienare, stadiul de dezvoltare a buruienilor și în funcție de modul de folosire a produsului – singur sau în amestec cu un alt erbicid. La o îmburuienare ridicată și un stadiu mai avansat de dezvoltare a buruienilor, doza recomandată este de 2,3 l/ha, iar în amestec cu un alt erbicid se poate utiliza doza de 2 l/ha.

Summit Agro România vine în întâmpinarea fermierilor din țara noastră cu mai multe produse pentru cultura porumbului care să acopere nevoile lor, ținând cont de condițiile pedoclimatice diferite în care se cultivă această planta.

Pledge 50 WP este un erbicid ceare ca substanță activă flumioxazin 50%, fiind utilizat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și a unor specii monocotiledonate. Se aplică pelicular, până la răsărirea culturii de porumb și are acțiune reziduală. Nu se amestecă cu alte produse. Se aplică preemergent. Doza omologată este de 90-120 g/ha în 300-400 l apă. Principalele buruieni combătute sunt: Solanum Nigrum, Amaranthus sp., Chenopodium album și Stellaria media.

Ubika este un erbicid ce are ca substanță activă nicosulfuron 40 g/l și se aplică postemergent pentru combaterea buruienilor monocotiledonalte anuale și perene și a unor buruieni dicotiledonate. Se poate aplica de la stadiul de 2 până la 8 frunze ale porumbului, în doză de 1,0-1,5 l/ha.

Assault este un erbicid ce are ca substanță activă dicamba 480 g/l. Produsul este absorbit în plantă prin frunze și radacină, cu o translocare foarte rapidă în plantă. Combate buruienile dicotiledonate anuale și perene. Doza omologată este de 0,6 l/ha, cu aplicare atunci când planta de cultură are între 2 și 6 frunze, iar buruienile sunt în faza de 2-4 frunze. Pentru combaterea Convolvulus arvensis (volbura) se aplică atunci când buruiana are între 5-15 cm înălțime, iar pentru Cirsium arvense (palamida) atunci când rozeta are un diametru de 10 cm.

Lancelot Super este un erbicid sistemic, cu două substanțe active: aminopiralid 30% și florasulam 15%, cu acțiune eficientă asupra buruienilor dicotiledonate anuale și perene: Amaranthus retroflexus, Anthemis arvensis, Brassica oleracea, Cirsium arvense, Galium aparine, Xanthium strumarium etc. Se aplică în doză de 33 g/ha postemergent, la stadiul de 4-6 frunze ale culturii de porumb, se absoarbe în principal prin frunze, iar secundar prin rădăcini.

Arbiter este un erbicid sistemic, ce are ca substanță activă fluroxipir 200 g/l. Se aplică post-emergent, fiind utilizat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene din cultura porumbului. Doza omologata este de 1 l/ha, cu aplicare de la 3 la 6 frunze ale porumbului. Produsul este absorbit prin aparatul foliar al buruienilor și translocat în toată planta. Efectul erbicidului poate fi observat la 7-10 zile de la aplicare. Combate foarte bine Galium aparine (turita), Rubus spp. (mur, zmeur), Capsella bursa-pastoris (traista ciobanului) și Equisetum arvense (coada calului).

Barracuda este un erbicid ce are ca substanță activă mesotrione 100 g/l. Acționează sistemic, cu aplicare în postemergență. Combate buruieni dicotiledonate și unele monocotiledonate anuale. Doza omologată este de 0,75-1,5 l/ha, cu aplicare atunci când plantele de porumb au 2-8 frunze. Majoritatea buruienilor cu frunza lată sunt sensibile la erbicidul Barracuda, exemplu fiind: Abutilon theophrasti, Amaranthus spp., Ambrozia tifida, Chenopodium spp., Polygonum sp. și Xanthium strumarium.

Pentru îmbunătățirea dispersiei și aderenței erbicidului pe suprafața frunzelor și pentru îmbunătățirea absorbției erbicidului în plantă, recomandăm folosirea adjuvantului Toil, în concentrație de 0,5%. Toil este un adjuvant pe bază de ulei de rapiță într-o formulare unică, cu emulsificatori de foarte bună calitate, ce permite un amestec complet cu soluția de stropit.

Pentru combaterea larvelor de viermi sârmă (Agriotes sp.), viermele vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera), buha semănăturilor (Agrotis sp.) și cărăbușului de mai (Melolontha melolontha), dăunători care în anii favorabili și în anumite zone pot produce pagube însemnate în cultura porumbului, Summit Agro România a introdus pe piață un produs UNIC – Trika Expert.

Trika Expert este un insecticid granulat, cu aplicare la sol odată cu semănatul, cu spectru larg de combatere. Substanța activă este lambda-cihalotrin 4g/kg, care acționeaza prin contact și ingestie. Are acțiune de șoc, dar și un efect repelent. Granula de produs, formulată după o tehnologie inovatoare, este un amestec omogen de lambda-cihalotrin și suport organo-mineral (suport organic de natură humică, Azot 7% și Fosfor 35%) care conferă un efect de starter, stimulând dezvoltarea plantelor în primele faze de vegetație. Doza omologată este de 10-15 kg/ha. Cele mai bune rezultate s-au obținut la doza de 15 kg/ha.

Pentru a reduce intensitatea atacului de rățișoara porumbului (Tanymecus dilaticollis), considerat cel mai periculos dăunător al porumbului, recomandăm aplicarea tratamentului de corecție cu insecticidul Mospilan 20 SG (acetamiprid 200 g/l), în doza de 0,1 kg/ha.

Summit Agro România deține în portofoliul său și o soluție pentru reglarea pH-ului și a conductivității apei pentru stropit, care îmbunătățește efectul aplicării foliare a produselor pentru protecția plantelor și a fertilizantilor. Adjuvantul Improve 5 in 1 este un adjuvant complet cu efect acidifiant, prin reducerea pH-ului apei și menținerea lui la un nivel optim: 5, având încorporat și un indicator de pH.

De asemenea, are în compoziție umectanți care mențin umiditatea la nivelul frunzei, surfactanți și penetranți ce reduc tensiunea superficială de la nivelul frunzei, contribuind astfel la dispersarea uniformă, sporirea contactului erbicidelor pe suprafețele plantelor și implicit la penetrarea mai ușoară în planta. Doza recomandată diferă în funcție de duritatea apei, de la 40-50 ml/100 l apă până la >200 ml/100 l apă.

Pentru combaterea eficientă a buruienilor, bolilor și dăunătorilor porumbului recomandăm totodată respectarea rotației culturilor și a asolamentului.

Dr. Ing. Endre Sigmond

Summit Agro România