În data de 15 martie 2019 a avut loc la Consiliului Județean Tulcea seminarul ”AGRICULTURA ECOLOGICĂ-PILON DE SUSȚINERE AL TURISMULUI RESPONSABIL ÎN DELTA DUNĂRII”. Evenimentul a avut ca scop identificarea mecanismelor pentru integrarea produselor ecologice în dezvoltarea sustenabilă a turismului în destinația turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord, dezvoltare bazată pe utilizarea brandului integrat de destinație, pe crearea de standard privat pentru certificarea produselor ecologice și prin implementarea punctelor gastronomice locale bazate pe integrarea activă a comunităților locale.
În cadrul seminarului au avut loc o serie de dezbateri importante, axate pe identificarea mecanismelor pentru integrarea produselor ecologice în dezvoltarea sustenabilă a turismului în destinația turistică Delta Dunării și Dobrogea de Nord, pe standarde de calitate. În discursul său, secretarul de stat Botănoiu a declarat: ”Mecanismele de integrare trebuie concepute printr-o comunicare excelentă între comunități și un mix de politici publice care să adauge susținere și crearea unor branduri și mărci care să consacre zona Deltei Dunării, prin promovarea și integrarea acestora în activitățile de turism. Acest mix de politici publice trebuie partajat între autoritățile centrale și autoritățile și factorii locali implicați”.
Centrul USH Pro Business a luat parte la eveniment în calitatea sa de unitate de management în ceea ce privește internaționalizarea clusterului Bio Danubius, singurul cluster pe agricultură ecologică din Regiunea Sud-Est. Clusterul Bio Danubius, care a avut și rolul de coorganizator al evenimentului, reprezintă un vector important de dezvoltare al regiunii, și pune în valoare potențialul pe care Regiunea Deltei Dunării le oferă sectoarelor agricultură ecologică și turism, prin corelarea acestor domenii în vederea unei dezvoltări sustenabile.
Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților autorităților publice la nivel local și național, a mediului de afaceri local, precum și de reprezentanți ai Ambasadei Germaniei și a fostului președinte al Republicii Federale Germania, domnul Christian Wulff.
În cadrul evenimentului a fost prezentată activitatea clusterului Bio Danubius, format în anul 2014, precum și viziunea acestuia bazată pe bioeconomie. Au fost prezentate obiectivele clusterului de dezvoltare în zonă a agriculturii ecologice, de dezvoltare și integrare a lanțurilor valorice locale de agricultură ecologică cu cele turistice. A fost prezentată și activitatea internațională a clusterului precum și implicarea activă a acestuia în Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.
”Bio Danubius, un cluster emblematic pentru regiune, a devenit deja un brand regional. Prin membrii săi, agricultori ecologici dar și universități, instituții de cercetare și dezvoltare, acest cluster este bine orientat spre internaționalizare și inovare, devenind astfel un partener important atât pentru mediile de afaceri locale cât și pentru autorități. Participă activ la proiectul european de cercetare Danubius RI și dorește să se implice în revizuirea strategiei regionale pentru biosfera Deltei Dunării, precum și în alte proiecte care să permită o promovare mai susținută a bioeconomiei. Pe plan național, Bio Danubius va deveni un motor al dezvoltării filierelor de produse ecologice prin Asociația Interprofesională Inter-Bio”, a declarat domnul Costin Lianu, Director General USH Pro Business și Președinte al Inter-Bio.