Bilanț GastroPan 2019: inovațiile sectorului de panificație, cofetărie și HoReCa

gastropan

Porții mai mici dar cu valoare adăugată mai mare, brutării cu opțiune de servire a mesei, hoteluri cu produse de patiserie proaspăt coapte, înghețată artizanală preparată în fața clientului, torturi fără zahăr, pâine fără gluten sau deserturi fără lactoză. Acestea sunt doar câteva din tendințele prezentate anul acesta la GastroPan ca generatoare de trenduri în panificație, cofetărie și HoReCa.

Aradul a găzduit, în perioada 28-30 martie 2019, ediția a XI-a a expoziției internaționale GastroPan, care a reunit aproape 21.000 de antreprenori, specialiști, furnizori din industrie de profil. În cele 4 săli expoziționale totalizând 7.200 mp, 133 de furnizori de talie mondială și-au prezentat inovațiile tehnologice, echipamentele, ingredientele, ustensilele, soluțiile și ideile de afaceri. Circa 40% dintre expozanți au sosit din 22 de țări cu tradiție în domeniul panificației, cofetăriei și gastronomiei, atrași fiind potențialul pieței românești, pe care activează peste 20.000 de firme.

GastroPan 2019 în cifre:

  • 20.926 de vizitatori, 92% dintre ei activând într-o companie cu profil panificație-cofetărie-HoReCa;
  • 133 de furnizori de talie mondială din 22 de țări, și-au expus inovațiile la standurile GastroPan;
  • 16 puncte în care s-au desfășurat permanent diverse demonstrații și ateliere practice;
  • 108 brutari, cofetari și bucătari din toată țara s-au întrecut la Concursurile GastroPan;
  • 8 asociații profesionale partenere, interne și internaționale, care au sprijinit expoziția;
  • 18 de parteneri media și zeci de reprezentanți mass-media care au reflectat evenimentul.

Mai mult gust și mai multă tehnologie

Comparativ cu anii anterior, la standurile expozanților GastroPan 2019 s-a observat o creștere în privința calității produselor și serviciilor din domeniu. Producătorii urmăresc să asigure valoarea nutrițională, gustul și prospețimea produselor, iar în ceea ce privește tehnologia, tendința este digitalizarea și automatizarea producției, pentru a substitui deficitul de forță de muncă. Latura comercială a acestor afaceri cunoaște o îmbunătățire continuă, observându-se accentul mare pe care operatorii îl alocă interacțiunii directe cu consumatorii.

La fel de căutate au fost tehnologiile compacte și multifuncționale, dar și echipamentele cu un design modern, care pot fi incluse în mobilierul locațiilor, deservind astfel tendința de producție la vederea consumatorilor.

Tendințe care au caracterizat GastroPan 2019

Tendința de orientare a populației către o alimentație sănătoasă, scăderea consumului, dar și influențele internaționale determină brutăriile, cofetăriile și restaurantele românești să își adapteze produsele și serviciile la nevoile consumatorului modern, iar standurile GastroPan au reflectat din plin aceste trenduri.

Înghețată preparată în fața clienților

Gelateria este un domeniu în plină dezvoltare în țara noastră, iar producătorii de echipamente și ingrediente sprijină producătorii de pe acest segment oferind produse de calitate ridicată și un contact mai strâns cu consumatorii. Aici flexibilitatea și transparența sunt cuvintele de ordine: prepararea înghețatei artizanale se desfășoară la 2 metri de vitrina din care servește înghețata – vitrină care la rândul ei poate avea în dotare chiar și cuve transparente. Gusturile disponibile sunt infinite, furnizorii oferind producătorilor posibilitatea de a introduce elemente surpriză în rețete pentru un plus de originalitate.

Porții mai mici, valoare nutritivă mai mare

“Mai puțin înseamnă mai mult” – asta ar fi deviza pe care o urmează industria alimentară, în condițiile declinului demografic și a atenției sporite alocate de consumatori alimentației sănătoase. Deși din punct de vedere cantitativ consumul scade, valoare adăugată crește, iar producătorii sunt atenți la acest trend. Prețul a fost depășit demult în topul factorilor care dictează decizia de cumpărare în rândul clienților. Calitatea materiilor prime și modul de procesare sunt cele care contează. Datorită nevoilor speciale ale pieței, nișa produselor fără gluten, lactoză sau zahăr cunoaște o dezvoltare accelerată și un potențial pe măsură.

Dispare granița dintre un magazin de pâine și un restaurant

În ultimii ani brutăriile și cofetăriile au investit masiv în dezvoltarea punctelor comerciale proprii, luând naștere așa-numitele locații hibride. Clienții s-au obișnuit cu ideea ca, odată cu achiziția pâinii de la magazinul preferat, să petreacă timp de calitate savurând o cafea, o gustare sau o prăjitură într-o atmosferă prietenoasă. La rândul lor, hotelurile și restaurantele au început să producă în bucătăriile proprii anumite deserturi, astfel încât oaspeții să petreacă mai mult timp în locație bucurându-se de produse proaspete la orice oră din zi.

Automatizarea și robotizarea – soluții la criza de personal

Furnizorii de utilaje au venit la GastroPan cu soluții care să reducă dependența marilor producători de forța de muncă care se găsește tot mai greu. Astfel, a făcut senzație un robot care asigură prin mișcări complexe programabile anumite faze din procesul tehnologic, înlocuind astfel munca operatorilor umani. Au mai fost prezentate și alte utilaje cu diverse grade de automatizare capabile să reducă sau chiar să elimine nevoia de personal. În general, în domeniul utilajelor, ușurința în utilizare, multifuncționalitatea, dimensiunile compacte și consumul redus de energie au caracterizat echipamentele expuse la eveniment.

Încep deja pregătirile pentru GastroPan 2020

Organizatorii țin să mulțumească încă odată tuturor expozanților, vizitatorilor, asociațiilor de specialitate, concurenților, membrilor juriului și partenerilor care au susținut desfășurarea acestui eveniment, care și-a reconfirmat poziția de expoziție de referință în sud-estul Europei.

Următoarea ediție a expoziției se va desfășura în primăvara anului 2020.

 

Talentul și eforturile s-au transformat în artă la Concursurile GastroPan 2019

Cele mai bune brutării, cofetării și restaurante din țară și-au trimis specialiștii să își întreacă talentele în cadrul Concursurilor GastroPan, desfășurate în perioada 28-30 martie la Arad. Gustul, inovația, caracterul artistic, folosirea ingredientelor sănătoase, tehnica folosită la realizarea produselor și aspectul au fost principalele atribute ale produselor și pieselor artistice prezentate în concurs. Expoziția GastroPan este un eveniment internațional, iar în acest an și Concursurile GastroPan s-au ridicat la nivel internațional, mai mulți concurenți au venit din străinătate și au fost acordate și premii internaționale. În cele ce urmează, vă prezentăm câștigătorii celor 9 categorii ale Concursurilor GastroPan 2019.

 

PANIFICAȚIE-PATISERIE

La secțiunea PANIFICAȚIE, la fel ca și în anii anteriori, atât brutarii artizani, cât și producătorii industriali de pâine au avut șansa de a câștiga trofeul Pâinea Anului 2019, în două categorii diferențiate în funcție de cantitatea produsă și metodele de fabricație – artizanale sau industriale. Pâinea cu 10 tipuri de făină și 10 tipuri de semințe, realizată de GNF Bakery din Constanța a câștigat vineri, 29 martie, trofeul Pâinea Anului 2019 realizată artizanal. În cadrul aceleiași competiții, Brutăria Bocskor din Harghita a câștigat Trofeul Pâinea Anului 2019 produsă industrial, cu o pâine de secară fără drojdie, cu cartofi.

Pe lângă cele 2 trofee Pâinea Anului 2019, au fost decernate premiile pentru cele mai inovatoare pâini și produse de patiserie, dar și pentru cele mai impresionante piese artistice realizate din aluat de panificație. În acest an s-a mai acordat un premiu internațional pentru inovație (Innovative Bread of the Year), reprezentantului brutăriei Pedró din Ungaria, Takó Zoltán, pentru pâinea artizanală numită ”Geanta norocului”.

Cea mai bună pâine industrială nu are drojdie și conține cartofi și secară

Pâinea de secară cu cartofi, fără drojdie, realizată de Bocskor István de la Brutăria Bocskor a fost cea mai bună pâine fabricată pe cale industrială în viziunea juriului de specialitate format din specialiști și maeștri brutari din țară și din străinătate. O maia specială, ingredientele naturale și timpii de dospire și pre-dospire sunt principalele secrete care asigură gustul, structura și consistența acestei pâini, după spusele brutarului care a dezvoltat produsul.

Pâinea artizanală a anului are 10 tipuri de semințe și făinuri

Trofeul Pâinea Anului 2019 realizată artizanal i-a revenit reprezentantului firmei GNF Bakery Products, Geambazu Domnica, pentru o pâine specială cu 10 tipuri de făină și 10 tipuri de semințe: Pâinea 10-10 cu făină de teff. Pâinea este obținută dintr-un amestec de 10 tipuri de făină cu proprietăți nutritive și conține o gamă variată de semințe care contribuie la alimentația sănătoasă: in, dovleac, mac, susan, chimen, quinoa, cânepă, floarea soarelui, chia, psyllium. Tematica categoriei a fost Tradiție și provocări în secolul 21.

Produse de patiserie pentru generația Millenials

La această categorie concurenții au avut sarcina de a prezenta un produs de patiserie pe care-l consideră vandabil generației de adulți tineri din mediul urban. Cel mai bun produs de patiserie s-a dovedit a fi produsul de patiserie umplut cu spanac, usturoi și piept de pui realizat de către Tarr György de la Brutăria Pedró, Ungaria.

Artă din aluat de panificație

La secțiunea Panificație a fost premiată și cea mai impresionantă creație artistică din aluat de panificație. Tematica creațiilor a fost Veșnicia s-a născut la sat. Câștigătorul  categoriei a fost Tarr György de la brutăria Pedró din Ungaria, cu creația artistică inspirată de credința creștină.

Câștigătorii Secțiunii Panificație-Patiserie

Pâinea Anului 2019 realizată artizanal

Locul I: Geambazu Domnica – GNF Bakery Products, Constanța

Locul II: Bocskor István – Brutăria Bocskor, Sânmartin

Locul III: Diamantis Papapanagis – Rawoil Import srl, Mărăcineni

Premiu special: Beldiman Samson Giorgian (Adriana Bolgiu SNC, Urlați), Gál Rozália (Brutăria Bocskor, Sânmartin), Geambazu Nicolae Florin (Megasimitis, Constanța)

Pâinea Anului 2019 fabricată industrial

Locul I: Bocskor István – Brutăria Bocskor, Sânmartin

Locul II: Roșu Gabriela – Vel Pitar, București

Locul III: Chioreani Florin – Ardelean Adrian Company, Lugoj

Premiu special: Bârsan Csaba – Brutăria Bocskor, Sânmartin

Produse de Patiserie

Locul I: Tarr György – Brutăria Pedró, Sokorópátka, Ungaria

Locul II: Bârsan Csaba – Brutăria Bocskor, Sânmartin

Locul III: Anca Mihaela Matei – Matei Anca Mihaela II

Premiu special: Geambazu Domnica – GNF Bakery Products, Constanța

Creație Artistică din Aluat de Panificație

Locul I: Tarr György – Brutăria Pedró, Sokorópátka, Ungaria

Locul II: Geambazu Nicolae Florin – Megasimitis, Constanța

 

COFETĂRIE

La secțiunea COFETĂRIE din cadrul competițiilor au concurat numeroși cofetari, artiști și decoratori de torturi din toată țara.

Tortul Anului 2019

Pentru câștigarea trofeului Tortul Anului 2019 concurenții au fost provocați să dezvolte un tort dietetic, inovativ cu o denumire originală tematica categoriei fiind: Torturile dietetice. Cel mai bun tort dietetic a fost creat de Geambazu Domnica și are blat din făină de ovăz, zahăr de stevie, lapte de quinoa BIO, semințe de in și pudră naturală de maca, precum și mousseuri din rodie, brânză dietetică, soc, morcov și țelină. Premiul internațional, Cake of the Year, a fost câștigat de Ciobaniuc Vasilica. Tortul ei, numit Nasa Cake conține chlorella și spirulină.

Premiații categoriei:

Tortul Anului 2019 – locul I: Geambazu Domnica – GNF Bakery Products, Constanța

Cake of the Year: Ciobaniuc Vasilica – Megasimitis, Constanța

Locul II: Chitu Vasile – Confiden Travel, Pitești

Locul III: Șerbu Camelia Irina

Premiu special pentru inovație: Ștefan Alexandru – Moncris Srl

A fost acordat un premiu special pentru inovație d-lui Ștefan Alexandru de la Moncris Srl. La tortul lui, numit Bios Cake, a folosit bioceluloză, iar folosirea biocelulozei într-un preparat este o premieră în România. Sponsorul Bronze al Concursurilor GastroPan 2019, Puratos Prod, a oferit câștigătorului premiului special un seminar de ciocolaterie de 2 zile în Belgia, la sediul Puratos Prod.

Frumusețea Provence-lui în pastă de zahăr

La această categorie concurenții au prezentat o piesă artistică compusă din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren). Formele, decorurile și culorile folosite au fost realizate din pastă de zahăr, respectând tematica impusă. Tematica creațiilor din pastă de zahăr a fost Frumusețea Provence-lui văzută de artistul cofetar.

Cea mai reușită creație artistică din pastă de zahăr a fost inspirată de câmpurile de lavandă, lanurile cu floarea soarelui, morile de vânt – parte integrantă a peisajului Provence-lui. Creația a fost realizată de Velniceriu Ionela de la Megasimitis, Constanța. Premiații categoriei:

Locul I – internațional: Velniceriu Ionela – Megasimitis, Constanța

Locul I: Nistor Cristina – Belpan, Suceava

Locul II: Solovastru Radu Călin – Deliciile Kronstadt, Brașov

Locul II: Mihut Flavia

Locul III: Egyed Nora

Locul III: Orosz Krisztina

Cea mai reușită creație artistică din ciocolată este o sculptură din ciocolată: ”Chemarea Mării”

La această categorie au fost prezentate piese artistice compuse din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din ciocolată, montate pe o machetă artificială (polistiren). Formele, decorurile și culorile folosite erau din ciocolată. Tematica creațiilor din ciocolată a fost la libera alegere a participanților. Cea mai frumoasă creație artistică din ciocolată a fost realizată de Nistor Cristina de la Belpan Srl, Suceava.

 

GASTRONOMIE

În cadrul Concursurilor GastroPan 2019 s-a premiat cel mai reuşit, apetisant, elegant, estetic şi sănătos platou culinar pregătit individual şi în echipă, precum şi cele mai uimitoare creaţii artistice ale celor mai talentaţi sculptori în fructe şi legume. Cei mai talentați bucătari din România au participat la categoriile secțiunii gastronomie a Concursurilor GastroPan, aflaţi cine sunt câştigătorii categoriilor Platouri culinare reci şi Sculptură în legume şi fructe!

Platouri culinare reci estetice și preparate tradiționale românești

La această categorie, participanții care au concurat individual au avut sarcina de a pregăti un platou festiv pentru 8 persoane pe bază de carne, cu trei piese de bază, trei garnituri, trei sosuri și o salată, precum și un desert de restaurant pentru 2 persoane. Echipele de bucătari, în afara de platoul festiv și desertul de restaurant, trebuiau să pregătească și un platou cu un preparat  tradițional românesc pentru 4 persoane și o porție montată pe o farfurie.

Locul I la individual a fost câştigat de Gheorghe Ciutacu de la Ramada, Sibiu. Câştigătorul a pregătit un platou festiv cu duet din piept de rață și mușchiuleț de iepure ușor caramelizat cu lemn dulce și ghimbir, în mantie de morcov cu cărbune vegetal, antricot de cerb marinat în juice de portocală cu lemongrass presat și ușor afumat, în mantie de brânzeturi cu ierburi, precum și trilogie din mousse de curcan, cu limbă de vițel și mușchiuleț de berbecuț, în mantie de prosciutto crudo. Desertul de restaurant era o bavareză de pere cu crumble de alune și quinelle de roșie cu busuioc și miere, sos Anglaise cu mazăre.

La categoria Platou festiv pregătit de către o echipă de bucătari câştigătoarea a fost echipa formată din Gabor Sabina și Negoi Alin bucătarii de la Belvedere din Brașov. Bucătarii au prezentat un platou cu diverse preparate sofisticate precum ”savarină” din piept de pui, jeleu din suc de morcov cu portocală, mușchiuleț de căprior, terină din mușchi de vită cu ficat de rață, panna cotta din brânză de capră cu roșii pe biscuiți din roșii cu cremă de măsline, dovleac copt cu piept de rață deshidratat sau pateu din mix de ciuperci.

Preparatul tradițional românesc pregătit de echipă era un preparat inspirat de o rețetă din Delta Dunării și poartă numele de fantezie ”pește munte-mare”, fiind un preparat din calcan de Marea Neagră și păstrăv din Țara Bârsei.

Desertul de restaurant al echipei era un desert pe bază de nucă, caramel și ciocolată, jofră pe tartă din salam de biscuiți, ”coji de nuci” umplute cu cremă de brânză și busuioc, cornuleț cu osanză de porc, umplut cu pastă din rahat și lămâie și fructe proaspete.

Lista câştigătorilor:

Locul I (individual): Gheorghe Ciutacu – Ramada Sibiu, Sibiu

Locul I (echipă):  Gabor Sabina, Negoi Alin – Belvedere, Brașov

Locul II (individual): Cosmin Bogdan – Restaurant DOR, Brașov

Locul II (individual): Bejenaru Marinică Vasilică – Regalina Natural, Bran

Locul II (echipă): Vițelaru Sergiu Mihai, Ciobanu Florin Iulian – P&P International, Brașov

Locul III (individual): Cicalău Cristian – Hotel President, Arad

Locul III (individual): Toth Robert – Amand Bar&Lounge, Arad

Locul III (echipă): Bejenaru Marinică Vasilică, Antochi Paul Andrei – Regalina Natural, Bran

Opere de artă la categoria sculptură în legume și fructe

La această categorie, concurenţii au avut sarcina de a sculpta piese artistice din fructe şi legume având tematica ”Păsări și flori”.

Cea mai frumoasă creaţie artistice a fost sculptată de către Manea George de la Panda Express Food din Constanța.

Locul II i-a revenit d-nei Verdeș Liliana din Alba Iulia.

Felicitări concurenților pentru ingeniozitate, talent și profesionalismul cu care s-au pregătit pentru această competiție și mulțumiri pentru că au demonstrat că meseria de brutar, cofetar și bucătar este mult mai mult decât pare și că talentul și eforturile se pot transforma în artă! Mulțumiri juriului care deși a avut o sarcină foarte dificilă, a reușit să clasifice lucrările spectaculoase din concurs.

Mulțumim sponsorilor Concursurilor GastroPan 2019 care au sprijinit talentele din panificație, cofetărie și gastronomie, oferind premii valoroase concurenților. Sponsorul Gold al Concursurilor GastroPan 2019 a fost Snick Ambalaje și Consumabile, iar Sponsorii Bronze au fost Cursurile PanGastRo, Puratos Prod, Green Sugar, B&B Super Import SRL-Wilton Romania și Autotherm.

Concursurile GastroPan, organizate de Asociația PanGastRo, s-au desfășurat în cadrul expoziției cu același nume, în intervalul 28-30 martie 2019, la Expo Arad.

Următoarea ediție a Concursurilor GastroPan va avea loc în primăvara anului 2020. Detalii pe www.gastropan.ro.