Autoritatea Națională Fitosanitară a prezidat Reuniunea Convenției Internaționale pentru Protecția Plantelor – Comisia pentru Măsuri Fitosanitare

ANF reuniune

Aceasta este prima dintre cele două reuniuni programate în perioada Președinției române a Consiliului Uniunii Europene

În perioada 26-27 februarie 2019, la Bruxelles, Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) prezidează Reuniunea IPPC/CPM Affairs (Convenția Internațională pentru Protecția Plantelor/Comisia pentru Măsuri Fitosanitare).

Agenda de lucru cuprinde o serie de documente, printre care propunerea de adoptare a unor Standarde Internaționale, respectiv ISPM 5 care se referă la termenii specifici ce guvernează domeniul fitosanitar, precum şi Standardul Internațional referitor la utilizarea fumigării ca măsură fitosanitară.

Pe ordinea de zi a reuniunii se regăsește și Cadrul Strategic 2020-2030 ce vizează o serie de linii directoare pentru Organizațiile Naționale de Protecția Plantelor (NPPOs), în vederea asigurării unei abordări uniforme în aplicarea măsurilor fitosanitare. De asemenea, vor fi abordate şi rapoartele Comitetului de Implementare şi Dezvoltare a Capacității, raportul Comitetului de Standarde, Cadrul pentru Standarde şi Implementare.

Aceasta este prima dintre cele două reuniuni programate să se desfășoare la Bruxelles pe perioada exercitării Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Acestea pregătesc poziția Uniunii Europene și a statelor membre pentru a fi exprimată în cadrul celei de-a paisprezecea reuniuni internaționale a Comisiei pentru Măsuri Fitosanitare (CPM), din perioada 1-5 aprilie de la Roma.