Atenție fermieri și distribuitori! În perioada mai-iulie 2020 se desfășoară Programul Național SCAPA al AIPROM pentru colectarea ambalajelor provenite de la produsele de protecția plantelor!

AIPROM SCAPA2

SCAPA de ambalajele produselor de protecția plantelor! Fermierii și distribuitorii care utilizează sau comercializează produse de protecția plantelor pot preda GRATUIT, în cele două campanii de colectare anuale ce se desfășoară în perioadele mai-iulie și octombrie-decembrie, la centrele de colectare SCAPA cantitatea de ambalaje de plastic, metal sau hârtie provenite de la produsele de protecția plantelor pe care o deţine, respectând condițiile de preluare.

Dată fiind situația la nivel mondial generată de pandemia de coronavirus, în acest an, în conformitate cu ordonanțele militare și restricțiile impuse la nivelul întregii țări, colectarea deșeurilor se va face respectând condițiile și recomandările autorităților.

Programul SCAPA în cifre la nivelul anului 2019

De la Bruxelles la Bologna și din Portugalia până în România, programele de colectare a ambalajelor de produse de protecția plantelor colectează și reciclează ambalaje goale de pesticide din întreaga Europă și din peste alte 58 de țări din întreaga lume. Fiecare tonă de plastic reciclată înseamnă economisirea a 6.000 de KW/h de energie.

Potrivit Eurostat, în Uniunea Europeană se produc în medie, într-un an până la 15,8 milioane de tone de deşeuri de ambalaje din plastic, cantitate ce corespunde greutăţii a 83 de balene, 3.160 de elefanţi sau 19.504 de cai.

În 12 ani programul SCAPA a colectat 8.000 tone de deșeuri de ambalaje și, prin contribuția membrilor AIPROM și sprijinul Asociației Europene de Protecția Culturilor – ECPA, investindu-se peste 5,5 milioane de euro. La nivelul anului 2019, membrii AIPROM au pus în piață o cantitate de 2.174 tone de ambalaje, iar prin programul SCAPA s-a colectat o cantitate de 1.315 tone (60,51%), în timp ce cantitatea totală reciclată a fost de 837 tone (63,62% din total cantitate colectată prin programul SCAPA).

Fermierii și distribuitorii de produse de protecția plantelor pot contribui în mod direct la protejarea mediului și la creșterea procentului de colectare și reciclare a ambalajelor prin predarea acestor deșeuri în cadrul programului SCAPA. La nivel național sunt 70 de centre de colectare SCAPA, ce au un program diferit de colectare. Calendarul de colectare SCAPA poate fi consultat pe site-ul AIPROM – https://www.aiprom.ro/proiecte/scapa

Produsele de protecția plantelor joacă un rol important în asigurarea aprovizionării cu alimente, chiar și în momente de criză, protejând plantele de atacul bolilor, dăunătorilor și buruienilor. Numai o plantă sănătoasă poate furniza produse în cantități suficiente și de calitate. Industria de protecția plantelor din România oferă fermierilor toate instrumentele necesare pentru a-și proteja culturile și îi ajută pe fermieri să răspundă cât mai bine cererii de produse agroalimentare.

SCAPA de ambalaje!

Produsele de protecția plantelor folosite în fermă, generează anual o cantitate însemnată de ambalaje ce pot avea un impact negativ asupra mediului și asupra solului, atât de valoros pentru orice fermier. Membrii AIPROM se implică activ în procesul de colectare și reciclare a ambalajelor de pesticide din plastic, metal sau hârtie susținând financiar programul SCAPA. SCAPA răspunde în cel mai eficient mod cerințelor privind protecția mediului prin colectarea și reciclarea ambalajelor provenite de la produsele de protecția plantelor.

Preluarea ambalajelor se realizează prin intermediul unicului operator Ecorec Recycling, furnizorul serviciilor de inspecţie, transport şi valorificare a ambalajelor, cu participarea importantă a companiilor distribuitoare selectate în calitate de centre de colectare.

Ecorec Recycling are sediul administrativ în Bacău, pe Str. Chimiei, nr. 6A. Pentru a afla mai multe informații despre furnizorul serviciilor SCAPA puteți suna la: 0755.017.486. De asemenea, pentru mai multe detalii despre funcționarea programului SCAPA puteți afla direct de la AIPROM la numărul de telefon: 0751.030.922 sau la adresa de e-mail: office@aiprom.ro.

Pentru cantitățile mai mari de 30 mc programul SCAPA asigură preluarea ambalajelor produselor de protecția plantelor direct din fermă, cu o programare inițială la TelVerde 0800.800.211.

GRATUIT pentru ambalajele decontaminate prin TRIPLA CLĂTIRE

Pentru preluarea gratuită ambalajele provenite de la produsele de protecția plantelor din plastic și metal vor fi decontaminate prin tripla clătire, uscate și separate de capace, fiind depozitate în saci speciali. De asemenea, ambalajele secundare de hârtie și carton vor fi curățate și compactate. Colectarea gratuită se aplică pentru ambalajele din plastic și metal doar dacă au fost decontaminate prin tripla clătire.

Ce se întâmplă cu ambalajele colectate?

Deșeurile din hârtie și metal sunt trimise la reciclatori, în timp ce deșeurile din plastic sunt reciclate și transformate în produse care nu intra în contact direct cu omul: plastic pentru conductori electrici, tuburi și cutii pentru izolații în construcții, țevi de scurgere/canalizare, containere pentru ulei de motor, indicatoare și separatoare rutiere. O mică parte din deșeurile din plastic sunt nereciclabile și sunt incinerate, fiind valorificate prin transformarea lor în combustibil necesar în procesul industrial.