Asociația AIDER a organizat în data de 4 iunie a.c., în ferma Agro Gheordunescu din localitatea Mereni, jud. Constanța, un eveniment prin care şi-a propus să favorizeze schimbul de experiență între fermieri, precum și deschiderea de noi parteneriate dedicate dezvoltării unei agriculturi durabile.
În deschiderea evenimentului, Arnaud Charmetant, președintele AIDER, a mulțumit invitaţilor pentru prezenţă, adăugând: “Mă bucur că sunteți alături de AIDER într-o fermă performantă ca a domnului Daniel Gheordunescu și pe această cale doresc să-i mulțumesc. Organizăm acest gen de evenimente pentru că este foarte important să împărtăşim experiențele de lucru din fermele noastre. Astfel, putem concura la o agricultură integrată, durabilă economic și rentabilă.”
În continuare, Alina Petrea, responsabil AIDER, a vorbit despre obiectivele asociaţiei. “Aşa cum ştiţi, AIDER îşi exprimă aprecierea pentru o agricultură integrată, durabilă și profitabilă. În prezent aveam 70 de membri, iar ca suprafață depășim 122 de mii de hectare, distribuite în Sud, Sud Est, Vest si centrul țării. În organizarea acestui eveniment ni s-au alăturat companiile Caussade Semences, Horsch, Finexpert, Michelin, Alcedo, Agriso şi SBM.
Un obiectiv important în activitatea AIDER este promovarea unei agriculturi durabile, iar motto-ul nostru, un vechi proverb, este: Nu moștenim pământul de la strămoșii noștri, ci îl împrumutăm de la copiii noștri! Pentru acest lucru oferim fermierilor consultanță cu ajutorul domnului Patrik Valmary, un specialist în tehnologii de semănat direct și în cele legate de covorul vegetal.
Un alt proiect important în care suntem implicaţi vizează testarea tehnologiei de aplicare a unui insecticid care poate înlocui neonicotinoidele. Suntem prima asociaţie care a testat acest produs si tehnologie. Produsul se numește Belem/Picador și în acest an îl testăm în culturile de floarea soarelui și porumb în diverse areale din județele Ialomița, Constanța, Tulcea şi Brăila. Produsul este repelent de contact și ar trebui să țină la distanță un dăunător foarte agresiv cum este Tanymecus.
De asemenea, proiectul european privind integrarea leguminoaselor, pe care l-am accesat în toamna anului trecut, este foarte important. În cadrul acestuia, facem testări în județele Brăila, Giurgiu, Olt, Timiș, Călărași și Mureș. Tipurile de legume incluse în proiect sunt: năut, linte, soia, fasole, lucernă, lupin și mazăre. Prin cultivarea lor dorim să demonstrăm, cu analize de laborator, că solul rămâne cu o cantitate considerabilă de azot”, a subliniat Alina Petrea.
La rândul său, Daniel Gheordunescu, fermierul gazdă, a spus: “Sunt onorat de prezența dumneavoastră la noi în fermă și sper să vă fie de folos tehnologiile pe care le vom prezenta astăzi. Administrez 1.000 de hectare teren arabil. Structura de cultură din acest an include: rapiță pe 200 de hectare, grâu pe 400 hectare, orz pe 100 hectare, porumb pe 150 hectare, floarea soarelui pe 70 hectare și năut pe 80 de hectare. Mai avem 1.100 de hectare în administrare pentru care oferim prestări servicii, de la pregătire semănare, asigurare de inputuri, până la preluarea de marfă.
Ca și tehnologii de lucru folosesc minim tillage și semănatul direct. Pentru efectuarea semănatului utilizez semanatoarea Horsch Focus care administrează şi îngrășămintele în același timp cu semănatul. Este un utilaj agricol inteligent care asigură o mai mare eficiență a lucrărilor, dar și a timpului de lucru. De asemenea, colaborez foarte bine cu Caussade Semences și cu specialiștii acestei companii. Peste 70% din semințele pe care le folosesc sunt de la Caussade. La rapiță am cultivat Basalti CS și Sirtaki CS, la grâu, soiul Sorrial, la orz, Jup, la floarea soarelui, CS Klarika CL și la porumb, CS Trilogi și CS Loubazi. Pentru tratamente fitosanitare folosesc produsele companiilor Bayer și BASF.
Mesajul meu pentru fermieri este să folosească tehnologii de ultimă oră și le recomand cu încredere hibrizii şi soiurile din portofoliul companiei Caussade Semences, pentru că vor avea numai de câștigat.”
Reprezentantul companiei SBM, Dr. ing. Sorin Alexandru Staicu, a prezentat metoda de combatere a dăunătorului Tanymecus, folosind bariera de microgranule de insecticid la culturile de porumb și floarea soarelui.
“Produsul Belem/Picador 0,8 MG a fost validat după 3 ani de cercetare în loturi experimentale, fiind omologat în noiembrie 2017, ceea ce ne-a permis să efectuăm în 2018 loturi demonstrative în ferme de producţie. S-a demonstrat că granulele şi substanţa activă din compoziția produsului asigură o perioadă suficient de lungă de protecţie. Produsul şi tehnica de aplicare reprezintă o altenativă în situaţia refuzului de acordare în 2019 a derogării de TS cu insecticide NNI.
În România, pentru protecţia față de atacul insectei Tanymecus, se vor dezvolta tratamentele preventive cu produse insecticide, care se vor face prin aplicarea pe suprafaţa culturii înainte şi în curs de răsărire. Marele progres al soluţiei tip barieră este omologarea aplicării de granule de insecticide Belem/Picador pe suprafața solului, datorită proprietăților prietenoase cu mediul și cu organismele neţintă.
Produsul Belem/Picador se aplică prin două treceri, una odată cu semănatul, iar a doua când cultura este în curs de răsărire. Prima aplicare este de 12 kg/ha la semănat și se poate realiza utilizând dispozitivul SBM-DXP-Fishtail pentru o repartiție uniformă a granulelor de insecticid în jurul semințelor. A doua aplicare este tot de 12 kg/ha, la 7 zile de la semănat, la stadiul de dezvoltare a culturii, pe rândul de cultură, pe o lăţime de 15 cm de-a lungul rândului semanat, cu produsul aplicat pe suprafaţa culturii, folosind un dispozitiv asemănător DXP-T. Dispozitivele de aplicare vor fi asigurate gratuit de firma SBM. În total se aplică 24 kg/ha în două treceri”, a explicat specialistul companiei SBM.
În cadrul evenimentului AIDER, reprezentantul Horsch, Constantin Curcă, a punctat importanța și avantajele semănătorii Horsch Focus pentru obținerea unor culturi uniforme și bine dezvoltate.
“Încă de la începutul anilor 2000 compania Horsch produce utilaje de prelucrarea solului și treptat a ajuns la un concept extrem de complex. Spre exemplu, semănătoarea Horsch Focus poate executa prelucrarea solului concomitent cu aplicarea de îngrășăminte pe două straturi, cu adâncimi și cantități diferite. Un alt avantaj este că prin ghearele de care dispune poate aduce umiditate din stratul interior al solului de la 25-35 cm, către exterior. În același timp, poate tăia resturile vegetale de la suprafaţa solului și chiar în urma ghearelor poate face și operația de semănat. Astfel, putem aduce foarte ușor apa din adâncime către plantă, un real ajutor pentru fermierii care se confruntă cu multe provocări pedoclimatice. În momentul de față avem un proiect destul de amplu cu Insula Mare a Brăilei pentru care am furnizat 30 de astfel de semănători, Horsch Focus, cu un nivel extraordinar de performanță”, a adăugat reprezentantul Horsch.
Compania Caussade Semences a fost prezentă în ferma Agro Gheordunescu cu o echipă formată din Claudia Coţoveanu, Salmek Marcus, Constantin Iancu, Mihai Şerban şi Mircea Tudor.
Constantin Iancu, specialist în cadrul Departamentului Dezvoltare, a adus în atenție sectorul de cercetare al companiei Caussade Semences. “Cercetarea este una dintre cele mai importante activități pentru dezvoltarea unei agriculturi performante. În cadrul companiei noastre cercetarea a început timid, în anul 2005, cu câteva hectare. Astăzi, loturile de testare la nivel de România au ajuns la 120 ha, dintre care 60 ha pentru floarea soarelui, 40 ha pentru porumb, 14 ha pentru rapiță și 3 ha pentru cereale păioase. La floarea soarelui avem 5.688 de microparcele, iar la porumb 4.900. Anul acesta am început colaborarea cu ferma Agro Gheordunescu pentru testarea la porumb, floarea soarelui și cereale păioase. Mai avem locații la Berezeni, jud Vaslui, pentru porumb și rapiță, iar la Traian, jud. Tulcea, desfăşurăm un program foarte important pentru testarea Orobanche.
În cadrul departamentului de cercetare avem 4 persoane specializate care depun o muncă extrem de atentă și importantă pentru ca hibrizii și soiurile să ajungă spre comercializare. Hibrizii sunt testaţi 3 ani în diferite zone pentru a putea fi omologaţi şi pentru a intra în comercial. Pentru acest lucru avem 30 de locații la nivel Est-Europa, în România, Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova. Microparcelele semănate se pichetează cu nume de cod și toate observaţiile se fac pe aceste coduri pentru a nu favoriza sau defavoriza produsele. Doar în momentul în care un soi sau hibrid corespunde din punct de vedere al productivității, toleranței la boli, dăunători şi cădere, poate intra în fermele producătorilor. Aşadar, în spatele unui produs final care intră la comercializare este o muncă imensă”, a precizat specialistul Caussade Semences.
Evenimentul a continuat cu vizitarea câmpului şi a culturilor de rapiţă, grâu, porumb și năut, iar fermierul gazdă, Daniel Gheordunescu, a detaliat tehnologiile applicate, concluzionând cât de importante sunt folosirea semănatului direct cu utilaje performante, dar și alegerea unor inputuri de calitate.