ASCENZA aduce în atenția fermierilor cea mai bună soluție pentru combaterea buruienilor cu frunză lată, dar şi a celor graminee în culturile de cereale păioase, cu aplicare chiar din toamnă!

Kacik

După un an greu din punct de vedere social şi economic, fermierii din România au dus şi o luptă grea cu seceta care a afectat atât culturile de toamnă cât şi pe cele de primavară. Cu toate acestea, culturile de cereale păioase rămân unele dintre cele mai importante pentru România. Astfel, sperăm să avem un nou sezon propice semănării cerealelor de toamnă.

Culturile de cereale păioase sunt cele mai importante culturi arabile din Uniunea Europeană. Jumătate dintre de fermele existente în UE produc cereale paioase. O treime din suprafața agricolă utilizată este destinată producției de cereale, inclusiv orez, ceea ce reprezintă 58,1 milioane ha de teren arabil.

În România, suprafața cultivată cu cereale păioase este de aproximativ 2,8 milioane de hectare. Aproape 75% din suprafață este cultivată cu grâu, urmează orzul și orzoaica, cultivate pe 18% din suprafață, iar restul de 7% este cultivată cu triticale, ovăz și secară.

Controlul buruienilor este o provocare ce reapare în mod constant în activitatea producătorilor de cereale, în principal din cauza lipsei de erbicide cu moduri noi de acțiune, dar și a apariției fenomenului de rezistenţă. Mai mult decât atât, în timp ce cresc dificultățile de gestionare a buruienilor, pe piața din Europa apar tot mai puţine erbicide din clase chimice noi. Nu este prevăzută apariția unei noi familii de erbicide împotriva buruienilor monocotiledonate, mai devreme de câțiva ani.

Bazându-se pe această evoluţie a pieței şi având în vedere nevoia fermierilor de a combate ambele categorii de buruieni din culturile de cereale păioase (monocotiledonate si dicotiledonate), ASCENZA a dezvoltat o gamă de erbicide bazate pe molecule deja cunoscute şi folosite pe scară largă în cultura de cereale.

ascenza logo

JOYSTICK®/KACIK® este primul erbicid rezultat al Enhanced Technology Process ETP, o soluţie inovatoare și diferențiată pentru culturile de cereale păioase cu aplicare în postemergenţă.

JOYSTICK®/KACIK® este un erbicid nou, cu formulare WG, ce conţine 50 g/kg de iodosulfuron-metil-sodiu, 400 g/kg de diflufenican și 20 g/kg de florasulam, plus 100 g/kg de cloquintocet-mexil (safener), fiind omologat în România în doză de 150-200 g/ha.

Produsul este un erbicid complet care combină sinergic substanţele active iodosulfuron-metil-sodiu şi diflufenican, molecule ce combat buruienile monocotiledonate şi dicotiledonate cu florasulam, molecula pentru controlul buruienilor cu frunză lată.

JOYSTICK®/KACIK® este o soluție nouă și exclusivă de erbicidare de la ASCENZA care include trei ingrediente active din grupe chimice diferite. Datorită asocierii celor trei substanțe active, JOYSTICK®/KACIK® este erbicidul cu cel mai larg spectru de combatere a buruienilor pentru erbicidarea chiar din toamnă. Astfel, combate o gamă largă de buruieni cu frunză lată, inclusiv cele greu de combătut, dar şi gramineele prezente în culturile de cereale, având acțiune de contact, sistemică și reziduală.

JOYSTICK®/KACIK® este un erbicid cu o flexibilitate remarcabilă, care se aplică post-emergent de la 3 frunze (BBCH 13) până la sfârșitul înfrățirii (BBCH 29). Produsul poate fi aplicat în doză de 150 g/ha pentru combaterea cu succes a buruienilor dicotiledonate anuale şi hiruşor (Poa annua), iar în doză de 200 g/ha pentru combaterea întregului spectru de buruieni dicotiledonate, precum Galium aparine, Papaver rhoeas, Veronica spp, Matricaria chamomilla, Sinapis arvensis etc., şi a celor monocotiledonate, precum ovăzul sălbatic (Avena fatua), iarba vântului (Apera spica-venti), hiruşor (Poa annua), coada vulpii (Alopecurus myosuroides) în culturile de grâu, de orz și secară, având o eficacitate și selectivitate ridicată (Fig. 1).

Pentru maximizarea eficientei erbicidului, se recomandă aplicarea adjuvantului POTTOK în doză de maximum 0,2 l/ha (0,1% calculat la un volum de soluţie de 200 l/ha).

joystick kacik

Printre beneficiile utilizarii erbicidului JOYSTICK®/KACIK® se numără:

  • Cel mai larg spectru de combatere din segment, inclusiv buruienile greu de controlat din culturile de cereale păioase, precum Veronica spp., Galium aparine etc.
  • Cea mai largă şi sigură fereastră de aplicare din segment: poate fi aplicat de la 3 frunze, când cultura este răsărită şi viabilă, până la sfârşitul înfrăţitului.
  • Reduce competiţia plantei de cultură cu buruienile, favorizând dezvoltarea şi înfrăţirea culturii.
  • Activitate foliară și reziduală, cu mod dublu de acţiune: contact şi sistemic.
  • Eficient la doză redusă.
  • Previne fenomenul de rezistenţă datorită substanţelor active cu moduri diferite de acţiune.
  • Formularea produsului ce conţine safener asigură selectivitate asupra culturii.
  • Eficienţă remarcabilă chiar şi la temperaturi scăzute.
  • Cea mai profititabilă soluţie cost/beneficiu.

 

*Recomandările sunt de ordin general și nu constituie instrucțiuni de utilizare ale produsului. Înaintea utilizării oricărui produs este necesar să respectați cu strictețe, toate indicațiile, măsurile de siguranță și orice alte informații cuprinse în eticheta produsului.